Annonce
Østjylland

Skynd dig, hvis du vil have danske jordbær: Varmen har forkortet sæsonen

Niels Vinther fra Samsø (tv.) forudser, at jordbærrene i år vil blive udsolgt en måned tidligere end sidste år. Foto: Flemming Krogh

Det varme vejr i Danmark giver grønthandlerne problemer med for tidligt modnede jordbær og for store kartofler. Det betyder, at jordbærsæsonen bliver betydelig kortere i år.

Annonce

AARHUS: Solen skinner på de mange grønstsagsboder på Ingerslev Boulevard i Aarhus.

Der ligger både blomkål, asparges, nye kartofler og meget andet på de forskellige borde rundt omkring.

Mens de fleste mennesker nyder dagene med høje temperaturer og mange solskinstimer, er det for kartoffel- og jordbærarvlerne noget skidt.

Det gør nemlig, at jordbærene modnes, før end de plejer, og at kartoflerne vokser sig store for tidligt.

For Niels Vinther fra Samsø, der hver onsdag og lørdag stiller op på Ingerslev Boulevard med en lang række grøntsager, betyder det en forkortet periode med blandt andet jordbærsalget:

- Varmen er et kæmpe problem. Det er en stor udfordring for os, når jordbærene modnes så tidligt, fordi det forkorter sæsonen betydeligt, siger han.

Sidste år solgte han jordbær indtil midt august. I år regner han ikke med at have flere tilbage engang i midten af juli.

- Jordbærsæsonen i år er ligesom ungdommen. Den er hurtigt forbi, siger Niels Vinther alligevel med et smil.

- Jordbærsæsonen i år er ligesom ungdommen. Den er hurtigt forbi, siger Niels Vinther fra Samsø.

Sidste år stoppede salget af jordbær omkring midten af august. I år tror Niels Vinther, at der ikke er flere i midt juli. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Tvangsmodne jordbær

Men jordbærene er ikke det eneste, som får problemer på grund af varmen. Også kartoflerne lider under de høje temperaturer.

Normalt kan man nyde de små, nye, danske kartofler over en hel sommer. Men i år har de allerede vokset sig store.

Henny Pedersen, der også har en bod med grøntsager, oplever samme problem som Niels Vinther. Men specielt kartoflerne driller hende i år:

- Udover jordbærene der bliver tvangsmodnet af varmen, er der kartoflerne, som bliver store og billige for tidligt, siger hun.

Før har kun kunne prissætte kartoflerne efter, at de var nye og små, og sælge dem inden de blev for store - men det har ikke været muligt i år.

Varmen er altså et stort problem for mange grøntsagshandlere i år, lyder det fra Niels Vinther og Henny Pedersen.

Og Niels Vinthers, der hele sommeren slæber sine grøntsager med fra Samsø - lige udover tomaterne, han har købt på halvøen Jylland - forudser i år, at der tidligere end før, bliver udsolgt af jordbær.

Kartoflerne lider også under de høje temperaturer. De bliver for store for tidligt. Foto: Flemming Krogh
Henny Pedersen (th.) på 76 år, har været på grøntsagsmarkedet på Ingerslev Boulevard siden, før hun blev født. Hun har, ligesom sin mor, haft en bod i rigitg mange år. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Bekymring hos Cold Hand Winery: Ny grusgrav kan smadre blomstrende turistmagnet

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce