Annonce
Randers

Slagsmål om natur-indeks: Tidligere formand kritiserer nuværende formand

Mogens Nyholm kritiserer Frank Nørgaard for ikke at tage naturundersøgelse seriøst. Foto: Annelene Petersen
Den radikale Mogens Nyholm, tidligere formand for byrådets miljø- og teknikudvalg, kritiserer den nuværende formand, Frank Nørgaard, DF, for ikke at tage forskeres undersøgelse om naturen alvorligt. - Og det kommer fra én, der brugte penge på at få ændret titlen i teknik- og miljøudvalget til miljø- og teknikudvalget. Penge, der kunne have været brugt til at plante træer for, lyder det fra Nørgaard.

Randers: At formanden for byrådets miljø- og teknikudvalg, Frank Nørgaard, DF, for nyligt i denne avis tog afstand fra en naturundersøgelse lavet af forskere fra Aarhus Universitet har fået en tidligere formand for samme udvalg til at fare i tastaturet. Undersøgelsen placerede Randers Kommune på en lidet flatterende 67. plads ud af 98 på en liste over den bedste natur. En placering som Frank Nørgaard slet ikke er enig i.

- Modsat Frank Nørgaard, der ikke kan forholde sig til naturundersøgelsen, så kan jeg godt, lyder det fra Mogens Nyholm (Radikale Venstre), der var formand for udvalget i 2007-2009.

- Når man ser på listen over top 20 kommuner i det såkaldte naturkapital-indeks (NKI-indeks), så er den sprængfyldt med naturrige kommuner med Fanø og Læsø som nummer et og to. Frank Nørgaards manglende accept af analysens resultater tyder på, at han ikke kender eller har glemt følgende kendsgerninger om naturens tilstand i Randers Kommune. I Randers udgør skovarealet kun 10,3 procent af kommunens samlede areal. Landsgennemsnittet er 14,5 procent. Gennemsnitstallet viser, at rigtig mange kommuner har meget mere end 14,5 procent skov, og altså har klart mere skov, end vi har i Randers, siger Mogens Nyholm.

Annonce

Nedslående status

Han oplyser, at på foranledning af Radikale Venstre behandlede byrådet i november 2020 status for de beskyttede naturområder, og bevaringsstatus for udsatte arter af planter og dyr.

- Denne status var meget nedslående. For eksempel at nul procent af de udvalgte søer og biotoper i tilknytning til vand har en tilstand, der lever op til målsætningerne. Andre triste naturdata for anden enestående natur i Randers Kommune findes også. Men godt at et enstemmigt byråd gav fuld opbakning til at gøre noget for den enestående natur, siger Mogens Nyholm, der tilføjer, at hvis man cykler rundt i kommunen kan man se, at der ud fra et naturhensyn godt kunne være mere skov og flere grønne spredningskorridorer hist og pist.

Han mener, at kommunerne sagtens kan bruge NKI-indekset som et instrument til måle, om  indsatsen for biodiversiteten virker. Og mener i øvrigt, at det er bekymrende, at Frank Nørgaard ser blomsterfrø i grønne kommunale arealer som et vigtigt bidrag til at redde biodiversiteten.

Annonce

Går ikke selv efter posten

- Det er også bekymrende, at Frank Nørgård mener, at det, at han ser en ræv i Kåtbæk, er en vigtigere målestok for naturtilstanden for vores enestående natur end universitetsforskeres arbejde. Bekymrende at iagttage den nuværende udvalgsformands manglende forståelse for, hvad biodiversitet og NKI-indekset reelt handler om. Om et år skal Randers have ny udvalgsformand for miljø og teknik. Ud fra et naturhensyn er der i høj grad brug for en formand med mere dybde og mere forståelse for naturen og biodiversiteten end den nuværende, siger Mogens Nyholm, der dog mener, at Nørgaard har ret i én ting.

- Der er fin natur i Randers Kommune. Selvfølgelig er der det, og det afviser Aarhus-forskerne da heller ikke, siger han.

- Kommer du med kritikken, fordi du gerne selv vil have formandsposten for miljø- og teknikudvalget?

- Næh, egentlig ikke. Jeg har jo været der og mener, at man så skal man prøve noget nyt. Jeg kunne godt tænke mig et af de sociale udvalg, hvor der er tryk på, og hvor jeg vil kunne bruge min erfaring. Men det hele handler jo om konstitueringen, om man vil have mig, siger Mogens Nyholm, der tilføjer, at der jo også laves lokumsaftaler, som ved sidste valg - uden at han dog vil uddybe det nærmere.

Annonce

Skiftede navn

Frank Nørgaard fastholder sin skepsis over for naturundersøgelsen:

- De højere læreinstanser er infiltreret af folk fra Enhedslisten og Radikale Venstre, som har deres egen dagsorden, siger han.

- Så du mener, at de ikke kommer med de rigtige fakta?

- Jeg mener, at de gør naturen til en kampplads, og at der ligger politiske motiver bag, lyder det fra Frank Nørgaard, der egentlig havde forventet en storm af uenige læsere, efter han var i avisen med sin holdning til naturundersøgelsen.

- Men det siger mig bare, at der er mange, der mener det, jeg siger, kommer det fra Frank Nørgaard.

Han mener i øvrigt, at Mogens Nyholm satte triumf på, da denne var formand for miljø- og teknikudvalget.

- Ja, han skiftede jo navn på udvalget, fra teknik- og miljøudvalg til miljø- og teknikudvalg. Hvor mange penge, det kostede, kan jeg ikke huske, men de penge kunne jo have været brugt på at plante træer, siger Frank Nørgaard, med et glimt i øjet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce