Annonce
Debat

Slip ældrevagthunden løs

Debat: Hvis vi som samfund skal forhindre yderligere underminering af ældreplejen, er det helt afgørende, at vi alle agerer vagthund.

I disse uger er kommunerne igen i fuld gang med at planlægge mulige besparelser på ældreområdet, for at få økonomien til at hænge sammen.

Nu diskuterer man at droppe den varme aftensmad, at trappe rengøringen ned til hver tredje uge og nedsætte antallet af toiletbesøg. Men 73.000 svækkede ældre sidder allerede i dag uden den hjælp, de har brug for. Og de allermest svækkede ældre, der har brug for hjælp døgnet rundt, kan ikke få en plejebolig, fordi der ikke er boliger nok.

I Ældre Sagen vil vi ikke acceptere det. Når man har bidraget til at opbygge velfærdssamfundet, til at medfinansiere barselsorlov, børneinstitutioner, skoler, og SU til uddannelse – så skal velfærden også være der, når man har behov for det som svækket ældre.

Rammerne for, hvor meget kommunerne har at gøre godt med, fastlægges hvert år gennem forhandlinger mellem staten og kommunerne.

Ældre er blevet klippet og klemt i trafikken af penge mellem stat og kommuner. De penge, kommunerne har fået til ældreområdet, er endda i flere tilfælde blevet anvendt til mange andre formål end til ældreområdet.

Efterhånden er der brug for en New Deal i de forhandlinger, så kommunerne ikke kan stramme visitationen til hjælp, hver gang de skal finde besparelser. Ellers risikerer dansk velfærdspolitik at bryde med. Sammenbruddet ses overalt. Ældreområdet fik ikke det fokus i regeringsaftalen, som det fortjener.

Ældreområdet fylder kun ganske få linjer i det fælles politiske forståelsespapir, som regeringen blev enige om med støttepartierne efter valget. Det er intet mindre end rystende. Og det er stærkt bekymrende.

Det glæder os, at den nye sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), har udtrykt håb om, at han vil rode bod på det. Det håber vi mildt sagt også. Men indtil vi ser resultater, så lad os alle hjælpes ad med at være vagthunde for ældreområdet.

Vi skal alle kunne leve et godt liv – hele livet. Også vore svækkede ældre medmennesker!

Bjarne Hastrup
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Mest læste

Leder For abonnenter

Det bedste sted i verden at være det lokale medie

Kære læsere. Tak for en fantastisk modtagelse af vores nye søndagsavis om Randers, Kronjylland, Mariagerfjord og Djursland. Tak for et fremragende første år. Vores nye søndagsavis fylder i dag ét år, og det fejrer vi med en festudgave, hvor vi over 12 sider følger op på 12 væsentlige og vedkommende historier, som vi har bragt i løbet af de seneste 12 måneder, søndagsavisens første. Vi håber, at vores læsere vil finde fornøjelse ved at læse om folketingsmedlemmet og omfartsvejen, der forsvandt, om provokunstneren, der vandt vores hjerter, om den enlige mor, der fik plads i folketingssalen, og om mange andre spændende mennesker fra vores kronjyske og djurslandske lokalsamfund. Næste søndag er avisen igen, som den plejer at være, med de fire faste koncepter - Hele historien, Portrættet, Fortalt i billeder og Ugen der gik - som vi ved fra målinger, at vores læsere sætter stor pris på. Vi vil fortsætte med at finde væsentligt og vedkommende indhold, vi kan berige vores faste koncepter med. Vi vil fortsætte med aktivt at bruge vores nye muligheder for at fortælle om lørdagens ligakampe og anden elitesport i papiravisen allerede om søndagen. Og vi vil fortsætte med at videreudvikle vores nye søndagsavis. Vores læsere har givet vores nye avis om søndagen en drømmestart, hvor mere end 86 procent af vores hidtidige hverdagsabonnenter i dag har valgt at modtage avis 365 dage om året. Det er langt flere, end vi havde forestillet os, og det vidner om en lokal opbakning, der varmer vores hjerter og forpligter os for fremtiden. Som fondsejet medievirksomhed er det vores fornemste opgave at styrke demokratiet og sammenhængskraften i det lokalsamfund, vi elsker at være en aktiv del af, og det gør vi bedst med den størst mulige rækkevidde, digitalt såvel som på print. Efter en årrække med fuldt fokus på digital vækst vokser vi nu også på print. Således er læsertallet på papirudgaven af Randers Amtsavis ifølge Gallup det seneste år steget med næsten seks procent, og det giver os mere end nogensinde grund til at takke vores mange læsere. Randers, Kronjylland, Mariagerfjord og Djursland er det bedste sted i verden at være det lokale medie.

Annonce