Annonce
Erhverv

Slut med at fyre for fuglene: Produktionsvirksomhed springer ud som energiselskab

De 75 ansatte i produktionen hos Unika Danmark i Ans kan i fremtiden se frem til at arbejde i en konstant temperatur på 24 grader. Det sørger virksomhedens nye varmepumpe-anlæg for. Samtidig vil virksomheden sende overskudsvarme til byens fjernvarme-kunder. Foto: Johan Gadegaard

Unika Danmark viser vejen for andre mindre og mellemstore virksomheder med et nyt varmepumpe-anlæg, der kan forsyne Ans by med 20 procent af det årlige fjernvarmeforbrug. Anlægget har kostet plastsprøjtestøbe-virksomheden i omegnen af 3,3 mio. kroner, men investeringen vil være tjent ind efter mindre end en tredjedel af den forventede levetid på 15 år.

ANS: Det er slut med at fyre for gråspurve og andre fugle hos produktionsvirksomheden Unika Danmark på Lyngbakkevej i Ans.

Her kører plastsprøjtestøbe-maskinerne i døgndrift, og de afgiver masser af varme, som især om sommeren betyder, at medarbejdere er nødsaget til at åbne portene for at få en behagelig rumtemperatur at arbejde i. Med placeringen midt i et villakvarter er det dog langt fra nogen ideel løsning på grund af den støj, som maskinerne også sender ud i atmosfæren.

Men fremadrettet kan de omkring 75 ansatte i produktionen af plastemner til større virksomheder som Grundfos, Vestas og Arla holde døre og vinduer lukket året rundt. Et nyt varmepumpe-anlæg er klar til at blive taget i brug, og det handler langt fra alene om at sikre en konstant temperatur på 24 grader inden døre.

De samlede investering til 3,3 mio. kroner er i stedet det seneste miljøorienterede tiltag hos Unika Danmark, der har til huse i flere af de fabriksbygninger, hvor byen tidligere havde sine møbelfabrikker. Den miljøvenlige og innovative løsning betyder, at Unika Danmark ikke længere alene er en produktionsvirksomhed, men i dag også kan kalde sig et energiselskab.

For det nye varmepumpe-anlæg vil i fremtiden forsyne fjernvarme-forbrugerne i Ans med overskudsvarme fra virksomheden. Faktisk vil restvarmen fra Unika kunne dække 20 procent af det samlede forbrug i byen ud over, at det familieejede firma med brødrene Bo og Steen Johansen i spidsen bliver selvforsynede med hensyn til varme.

Unika Danmark

Unika Danmark er en plastsprøjtestøbe-virksomhed, der leverer plastemner til nogle af Dnamarks største virksomheder som Arla, Danfoss og Grundfos samt til brilleindustrien.

Virksomheden etableret af Ejvind Johansen i 1971 i Højbjerg uden for Ans, mens det er sønnerne Bo og Steen Johansen, der i dag ejer og driver forretningen.

Unika beskæftiger godt 100 medarbejdere. De fleste arbejder i produktionen, mens virksomheden også har sin egen værktøjsfabrik.

Det seneste regnskab blev lukket med udgangen af april 2018 og med et resultat på 7,1 mio. kroner før skat. Egenkapitalen voksede samtidig til 41,2 mio. kroner.

- Jeg er selv fjernvarme-forbruger i Ans, og jeg er utrolig glad for, at det er lykkes for os at gennemføre projektet og i det hele taget være en del af en så innovativ virksomhed, der gerne vil være grøn, og som også gør noget ved det og viser vejen for andre, siger Peder Friborg er projektmedarbejder hos Unika Danmark i Ans, og han har gennem de seneste ni måneder arbejdet med det nye varme-anlæg. Privatfoto

Tjent hjem på fem år

Beregninger viser, at Ans Fjernvarme Selskab, som får restvarmen med en temperatur på 70 grader leveret direkte ud i deres net, helt vil kunne slukke for værkets egne pumper i sommerperiode og udelukkede lade kunderne bliver forsynet med varmen fra Unika. Det har samtidig en ekstra miljømæssig sidegevinst, da 20 procent af energi, som det gasdrevede værk selv producerer, forsvinder op gennem skorstenen.

Der er altså tale om en win-win situation for alle parter. Også økonomisk.

Unika, der før skulle betale dyre afgifter for at komme af med overskudsvarmen eller lukke portene op, bliver betalt for den varme, som virksomheden leverer, men prisen sat præcis midt i mellem fjernvarmeværkets egen produktionspris og salgsprisen til forbrugerne. På den måde får borgerne i Ans også en gevinst ud af Unikas unikke varme-anlæg.

For plastemne-producenten forventer i øvrigt, at det 3,3 mio. dyre varmepumpe-anlæg vil være betalt tilbage om mindre end fem år, mens anlæggets levetid er sat til 15 år. Samlet set vil Unika-anlægget levere 2 Megawatt på årsbasis.

Det nye store varmepumpe-anlæg - en investering til 3,3 mio. kroner - ankommer til Lyngbakkevej i Ans. Pressefoto

Klar til udvidelse

Manden bag Unikas varme-anlæg er projektmedarbejder Peder Friborg. Han har arbejdet på idéen i de seneste ni måneder.

- Det begyndte med, at Facebook lagde sag an i Odense på grund af de høje afgifter på overskudsvarmen og vandt den. Det samme nogle tanker i gang hos mig, om det også ville være muligt, at vi som en virksomhed i mindre målestok kunne få et lignende system, som samtidig er rentabelt for os, siger Peder Friborg.

Mens varmen i fremtiden bliver enten inden døre hos Unika eller sendt videre ud i byens husstande, så får stoltheden lov at slippe ud på Lyngbakkevej.

- Både jeg og alle medarbejdere er stolte af, at vi som virksomhed kan være med til at bidrage til byens varmeforbrug. Jeg er selv fjernvarme-forbruger i Ans, og jeg er utrolig glad for, at det er lykkes for os at gennemføre projektet og i det hele taget være en del af en så innovativ virksomhed, der gerne vil være grøn, og som også gør noget ved det og viser vejen for andre. Ét er pengene, som der er investeret i anlægget, men der ligger også ni måneders arbejde bag, og det er virkelig dejligt at være et sted, hvor du kan præsentere en idé og så se, at det blive til virkelighed, siger Peder Friborg.

Han tilføjer, at anlægget er dimensioneret, så der er mulighed for udvidelser i fremtiden. For eksempel med endnu en produktionsbygning, der allerede er på tegnebrættet.

Færdig med olie og gas

Der er tale om et vand-til-vand varmepumpe-anlæg, der består af fire separate pumper, som trinvis varmer vandet i systemet op til 70 grader, og anlægget betyder, at Unika har fjernet to oliefyr samt tidligere el- og gasvarme-anlæg i bygningerne. Desuden vil en lagerhal i fremtiden blive varmet op af hensyn til de papkasser, som plastemner og lignende bliver opbevaret i. Der var ingen varme i hallen før.

- Det har krævet stor tålmodighed hos mine kolleger hen over de seneste måneder, hvor alle kølevands-anlæg er bygget om, men nu har vi fået et stort ventilationsanlæg op i produktionshallen og er klar til at levere varme ud-af-huset, forklarer Peder Friborg.

Varmepumpe-anlægget er dansk produceret af ThermaNova i Nibe, mens ingeniørfirmaet Solar Cooling fra Låsby har været hovedentreprenør på projektet. Både ThermoNova og Solar Cooling forvente at bruge Unika-anlægget som referencemodel. Selve ibrugtagningen af anlægget sker i dagene omkring 1. november.

Ingen energi til spilde

- Det er unikt både fordi der er tale om en mindre virksomhed, som har fået lavet anlægget, og fordi det overhovedet har kunne lade sig gøre med de afgiftsmæssige og juridiske forhindringer, der kan være, men det er en god case, fordi fjernvarmeværket har udsigt til, at det bliver dyrere at producere varme i fremtiden, og fordi virksomheden stod foran at skulle skifte et udtjent køleanlæg ud og samtidig havde en masse overskudsvarme, som de gerne vil af med, forklarer Jess Rowedder, direktør for Solar Cooling, der rådgiver om energiforhold i industrien, og fortsætter:

- For os handler det altid om at finde en bæredygtig løsning, som skaber økonomisk værdi. Unika har fået et forbedret indeklima, uden produktionen er sat i stå, og overskudsvarmen bliver konverteret på stedet til de krav, der er på fjernvarmenettet. Alle kan ranke ryggen. Det er lykkes at finde en smart model, hvor et minimum af energi går til spilde.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at Unika Danmark i Ans går forrest i klimakampen. Tidligere har virksomhedens grønne linje blandt andet betydet indførelse af solceller og LED-pærer på matriklerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

5 ting vi lærte: Randers FC kan vinde grimt, men skal stadig hæve niveauet

Annonce