Annonce
Randers

Slut med sprut og smøger på hospitalerne: Regionen går i Randers' fodspor

På Regionshospitalet Randers droppede man for cirka halvandet år siden salget af tobak og spiritus på eget initiativ, fortæller hospitalsdirektør Jonas Dahl. Genrefoto: Stephen Gibson/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Onsdag blev der i Region Midtjylland vedtaget et fremtidigt forbud mod at sælge tobaksvarer og stærk alkohol på hospitalerne i hele regionen. Det får dog reelt ingen betydning i Randers.

Randers: Efter henvendelse fra Kræftens Bekæmpelse skulle medlemmerne i Region Midtjyllands regionsråd onsdag tage stilling til, om hospitalernes kiosker fortsat må sælge tobaksvarer, alkohol og spiritus til kunderne.

Der var ikke kun enighed blandt politikerne, men den generelle stemning gik på, at der naturligvis ikke skulle sælges tobaksvarer på hospitalerne. Enkelte regionsrådsmedlemmer mente dog, at et forbud ville ramme skævt, og gå hårdest ud over patienter, der ikke har pårørende, som i tilfælde af et forbud vil kunne medbringe cigaretter udefra.

I sidste ende blev den fælles beslutning dog, at der fremover ikke må sælges tobaksvarer på hospitalerne. Derudover dannede der sig desuden et flertal for, at det også er slut med salg af spiritus, om end regionens hospitaler stadig selv må vælge, hvorvidt de vil sælge øl og vin.

Annonce
Safin Mahmoud, 33, ryger: Det er fint med et forbud, for det passer slet ikke ind på et hospital. Man snakker altid om sund mad og sund livsstil, og derfor skal man selvfølgelig ikke sælge de ting på hospitalerne. Jeg synes ikke, det kun skal gælde tobak og spiritus, men også slik og sodavand og den slags. Det er ikke sundt for nogen, og især ikke for børn. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Ligegyldigt i Randers

Beslutningen får dog i praksis ingen betydning på Regionshospitalet Randers. Her valgte man nemlig selv for godt og vel halvandet år siden, at stoppe med salget af tobak og alkohol i hospitalets kiosk, i forbindelse med ombygningen af forhallen ved hovedindgangen.

- Vi skulle alligevel indgå en ny kontrakt med kiosken, og i den forbindelse tog vi det op, fordi det spiller en rolle for os som hospital. Vores opgave er at helbrede og lindre patienter, og det arbejde er ikke foreneligt med salg af cigaretter og alkohol, fortæller hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Det er dog stadig muligt at købe gaveæsker med vin i, men løse øl- og spiritusflasker er ligesom cigaretpakkerne forsvundet fra hylderne.

- Vi vil, ud over at behandle patienter, også gerne forebygge, så for os var det en oplagt ting at se på. Når man er indlagt på et hospital, eksempelvis i forbindelse med KOL, så er man ofte ekstra villig til at ændre sine dårlige vaner. Hvis vi på den måde kan være med til at skubbe folk i den rigtige retning, er det kun positivt, siger Jonas Dahl.

Så vidt hospitalsdirektøren og regionsrådets holdning. Men hvad siger de indlagte og besøgende på Regionshospitalet Randers egentlig? Vi besøgte hospitalet på en sommervarm onsdag formiddag, og tog temperaturen på forbudslysten hos hospitalets indlagte og besøgende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce