Annonce
Randers

Små byer vil hjælpe hinanden

Ole Clausen glæder sig over, at der er stor interesse for at være med i styregruppen for Landsbyklynge Kronjylland. Foto: Lars Rasborg

Landbysklynge Kronjylland er en realitet - nu skal borgere i alle aldre være med til at gøre visionerne til virkelighed.

Førhen var der ofte rivalisering mellem landsbyerne, men den tid er forbi. Nu gælder det om at samarbejde og udnytte hinandens ressourcer.
Annonce
Forsamlingshusene skal i fremtiden gerne tiltrække »udenbys« gæster til arrangementerne. Foto: Lars Rasborg
Det er filosofien bag Landsbyklynge Kronjylland, et samarbejde mellem 11-12 landsbyer i Randers. På et stormøde i sidste uge blev det besluttet at danne en rigtig forening, der får stiftende generalforsamling først i det nye år.
»Selvfølgelig værner landsbyerne om det de har. Og det skal de blive ved med«, siger Ole Clausen, der er med i styregruppen.
Men derfor kan man godt interessere sig for, hvad der foregår i landsbyerne andre steder. Rundt omkring i landsbyerne er der mange forskellige aktiviteter, for eksempel i forsamlingshusene i vinterhalvåret.
Målet er, at få flere til at skele til hvad der er på programmet i landsbyen ved siden af.
»I styregruppen har vi ikke så travlt med at lave en hel masse arrangementer. Det vigtigste er, at få folk med på ideen«.
Det er nemlig beboerne i landsbyerne, der skal gøre klyngen til en succes.
»Det er en ny kultur, der skal bygges op«.
Et vigtigt skridt på vejen er en Landsby-App og hjemmeside, der skal binde byerne sammen på kryds og tværs.
Støvring er allerede i gang, og de andre landsbyer kan koble sig på når de er klar. Randers Kommune har støttet Appén med 68.000 kroner, så projektet kan komme godt fra start. Appén skal udbrede lokale nyheder fra foreninger, landsbyaktiviteter, fester, sociale arrangementer og så videre.
Styregruppen har også fået 35.000 kroner fra »Kulturby 2017«, der skal bruges til et større arrangement.
»Hvad det skal være, finder vi ud af i løbet af vinteren. Måske skal det være et stort kulturelt arrangement, måske en cykeltur til landsbyerne med fortællinger undervejs. Eller måske noget helt andet«.
Bortset fra, at det vil være til gavn for alle, hvis landsbyerne begynder at interessere sig for, hvad der sker hos hinanden, så betyder sammenholdet også noget i andre sammenhænge.
»For eksempel, når kommuneplanen skal revideres. Hvis 10-12 landsbyer er enige om noget og gerne vil spille ind med forslag og holdninger, så batter det mere, end hvis man blot er en enkelt landsby«.
Ole Clausen mener, at kommunens vigtigste opgave er at bakke landsbyerne op i de initiativer, som landsbyboerne selv tager.
For landsbyerne handler det om at tilpasse sig den udvikling der sker, og få det bedste ud af de aktiviteter, der findes. For eksempel er idrætsforeningerne gået sammen om at stille hold og lave fælles faciliteter.
Det giver Albæk en udfordring, fordi fodboldbanerne er flyttet til Harridslev, påpeger Ole Clausen. I stedet er der kommet legeplads og bålhus.
»Det er en god udnyttelse af arealerne«.
I den sidste ende handler bestræbelserne også på, at få flere til at flytte til landsbyerne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce