Annonce
Randers

Små studieretninger med stort udsyn

Allerede fra Randers Statsskole blev bygget i 1926, har dens nyklassicistiske arkitektur trukket tråde tilbage til antikkens Grækenland. Med oprettelsen af den nye græsk/latin-studieretning bliver den historie, der ellers har ligget stille, igen fortalt. Foto: Anne Myrup Pedersen
De syv studerende på den nye supersproglige linje på Randers Statsskole kan skrive under på, at undervisningen kan sætte tålmodigheden på en prøve og kræver hårdt arbejde. Men anstrengelserne er det hele værd, understreger de.
Annonce
Annonce

Blærede sprognørder

Randers: - Vi har valgt blærelinjen, fortæller Fiona Møller Sølvtofte, der går i 1. g på Randers Statsskole, hvor hun har valgt den nyoprettede såkaldte supersproglige studieretning med græsk og latin på højt niveau i alle gymnasiets tre år.

Klassekammeraten Olivia Bjerregaard Axelsen supplerer grinende:

- Vi er nørder – på den gode måde.

At netop de to supplerer hinanden for at opnå større sproglig præcision, er nok ikke tilfældigt. Måske har de allerede efter tre uger på deres studieretning taget dens sproglige fokus på sig, måske havde de det allerede i sig, inden de valgte. I hvert fald afspejler deres studieretningsvalg en sproglig interesse ud over det sædvanlige. Fælles for Fiona, Olivia og de i alt syv elever på den nye studieretning på Randers Statsskole er, at de foruden de to gammelsproglige fag også har engelsk samt enten tysk, spansk eller fransk. Og så har de jo naturligvis også dansk som alle andre gymnasieelever. Det betyder, at over halvdelen af deres skoleskema er fyldt med sprogfag, hvor de arbejder med grammatik, ordforråd, litteratur – og i græsk såmænd også med at tilegne sig det græske alfabet.

Det kræver hårdt arbejde og kan til tider sætte ens tålmodighed på prøve, men det er det hele værd, fortæller Fiona Møller Sølvtofte:

- De fleste tror, at vi kun lærer om oldtiden, men meget af det, vi arbejder med, er noget, vi kan relatere til samfundet i dag. Arbejdet med oldtidens styreformer giver os for eksempel en forståelse for, hvorfor vores samfund reagerer, som det gør – og det, tænker jeg, er med til at gøre os mere rummelige som mennesker.

De supersproglige studerende på Randers Statsskole nyder det udsyn, som uddannelsen er med til at give dem. Og så hjælper det jo altid at være gode til at arbejde sammen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Fællesskab i faglighed

For klassekammeraten Astrid Hansen Duus betyder studiemiljøet i den nye klasse meget, fortæller hun:

- Det er fedt, at vi på holdet er fælles om, at vi har valgt denne studieretning, fordi vi virkelig gerne vil lære græsk og latin, og det er måske det særlige ved så smalle studieretninger som vores.

Det uddybes af Olivia, der sætter stor pris på, at de indtil videre er så få elever på studieretningen:

- Det, at vi er så få, betyder, at der er stort fokus på og tid til den enkelte. Det gør, at vi hurtigt når et højt fagligt niveau.

Annonce

Religion eller ej

Alle de nye supersproglige elever har mødt fordomme i forbindelse med deres studieretningsvalg, som nogle opfatter som knyttet til det religiøse.

- Jeg har valgt studieretningen, fordi jeg er meget interesseret i sprog og historie, men alligevel har jeg fået mange kommentarer i forhold til, om jeg vil være præst eller nonne, eller om vi starter med morgenbøn, fortæller Nicoline Drægert Nielsen overbærende.

Hun vil nu hverken være præst eller nonne, men hun forventer at læse antropologi, når hun er færdig på gymnasiet. Klassekammeraternes fremtidsdrømme spænder lige fra politibetjent over markedsføringsøkonom til faktisk at blive præst eller teolog.

Og koblingen til det religiøse er faktisk relevant nok. Som tidligere latinskole har Randers Statsskole hørt under Benedictiner-nonnernes kloster, hvor særligt græsk, latin og hebræisk var på skoleskemaet. I nyere tid har græsk- og latinstudieretningen senest været oprettet i 1996.

Skoleskema fra 1833, hvor latinundervisningen på Randers Statsskole, daværende Randers Lærde Skole, var omfattende – og allerede havde været det i knap 400 år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stor sæsonoptakt til Serie 1: Lokal dynamitpulje og Helsteds togt i Nordjylland

Annonce