Annonce
Randers

Smagsoplevelser fra det østjyske spisekammer

Mad er en af tidens helt store diller.

Mad er en af tidens helt store diller.

Festivalchef Anna Lund mærker en voksende interesse for festivalen fra udlandet. En delegation på op mod 15 pressefolk skriver fra Food Festivalen, der er Nordeuropas største festival af sin art. Arkivfoto: Axel Schütt

Aldrig før har vi gået så meget op i mad på så mange forskellige planer. Vi nørder med specielle råvarere, eksperimenterer med surdej, deler madfotos med vores facebookvenner og sluger et utal af madprogrammer råt.

Interessen for det vi putter i munden taler sit tydelige sprog den sidste weekend i festugen, hvor Food Festival løber af stablen.

27.000 gæster indløste sidste år billet til festivalen, der på få år er blevet Nordens største madmekka.

Og den interesse har bestemt ikke været dalende, mener festivalchef Anna Lund.

27.000 publikummer indløste sidste år billet til Food Festival. Fra fredag og to dage frem danner Tangkrogen igen rammen om smagsprøver, workshops, foredrag og debatter om mad, når Food Festival finder sted for tredje gang. Fotos: Kim Haugaard og Axel Schütt

»I år er vi langt over 250 aktører på festivalen. Det er alt lige fra producenter til bloggere,« fortæller hun.

Food Festival løber af stablen fra 5. til 7. september i Tangkrogen i Aarhus. Området er delt op i 12 forskellige universer, så der er noget for enhver smag. Grafik: Food Festival

Det er ikke kun på de hjemlige breddegrader, at Food Festivalen vækker interesse. Arrangørerne noterer sig igen i år en stigende opmærksomhed fra udlandet, hvor den nordiske madbølge endnu ikke er ebbet ud.

Blandt de internationale gæster er europæiske venture kapitalister, folk med fyldige tegnebøger, der er på udkig efter investeringsobjekter, en gruppe gæster fra en madfestival i Norge og omkring 15 journalister fra en lang række lande, der er i byen for at skrive om festivalen.

Hver en kvadratmeter i Tangkrogen er udnyttet til festivalens 12 forskellige universer, som for eksempel Kornmarken, Planteriget, Havet og Nordiske Dråber, der hver især præsenterer elementer fra madpyramiden.

»Vi kan simpelthen ikke brede os mere, end vi gør. Vi fylder ud helt ned til vandkanten,« siger Anna Lund, der med et rungende »JA« bekræfter, at festivalen på et tidspunkt kommer til at vokse ud ad Tangkrogen.

»Vi må være kreative til næste år. Jeg ved ikke, hvad kommunen vil sige, hvis vi begynder at vokse ud langs Strandvejen,« siger hun og griner.

Årets Food Festival byder på flere nye tiltag. Som for eksempel »Traktementet«, der er festivalens nye spiseområde. Her kan publikum hygge sig med workshops, mad og drikke under trækronerne i Tangkrogens højre hjørne ud mod Strandvejen

»Det er den sidste weekend i festugen, og den vil vi gerne slutte af med et brag. Derfor har vi lavet steder, hvor man kan få noget godt at spise og hænge ud om aftenen, hvor der også er livemusik. Vores nye sted »Traktementet« har sent åbent, så folk kan blive på pladsen,« fortæller Anna Lund.

Festivalchefen håber, at folk vil komme i Tangkrogen for at slappe af og nyde de mange lækre råvarer:

»Vi vil gerne have, at Food Festival bliver en rigtig hyggelig madfest.«

De mange eksperter på festivalen kommer for at dele deres viden med publikum, så de kan gå fra Tangkrogen med en lyst til at eksperimentere videre i deres eget køkken.

»Det er noget, vi hele tiden udvikler. Vi vil gerne give fagfolks viden videre,« siger Anna Lund.

Festivalens program er spækket med forskellige workshops, hvor gæsterne for eksempel kan lære at stege den perfekte bøf eller 'pimpe' kål, så det smider sit lidt gammeldags image.

»Der vil i år være endnu flere demonstrationsaktiviteter end tidligere. Det er en af de ting, som vi har udviklet rigtig meget på. Vi vil gerne have, at de fagfolk, der er på festivalen, formidler hvad det er de gør. Workshops er enormt vigtige for os. For selv om det er sjovt at se top-kokkene, så er det også sjovt selv at kunne være med,« siger Anna Lund.

Men det er ikke kun maven men også hjernen, som skal fodres på Food Festival. I Madeksperimentariet kommer vores syn på fødevarer under debat.

»Vi holder blandt andet en workshop med madspild sammen med bevægelsen »Stop Spild Af Mad«. Før de tog fat på problemstillingen, var der ingen der var klar over, hvor meget mad danskerne egentlig smider ud. De serverer budskabet på en positiv måde og viser, hvordan vi kan tænke os om og få maden i maven i stedet for i skraldespanden,« forklarer Anna Lund, der også glæder sig til at tage hul på en debat om de store udfordringer, der venter i fremtiden, når klodens voksende befolkning skal mættes.

»Det er en dagsorden, som vi synes er vigtig at gøre forbrugerne opmærksomme på. Den er på linje med klimaudfordringerne, men det er de færreste, der ved det,« siger festivalchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce