Annonce
Østjylland

Smitten falder i Norddjurs Kommune: - Nu kan vi trække vejret lidt roligere

Norddjurs Kommune har været ramt af en uforklarlig smittestigning, men for anden dag er antallet af smittede faldende. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Smittetallet i Norddjurs Kommune er på vej i den rigtige retning, og det får coronatovholderen til at være fortrøstningsfuld. Men de sidste dage har været spredt fægtning, for det er svært at stoppe et smitteudbrud, når man ikke kan forklare, hvordan smitten er opstået.

Norddjurs: Det var en lettet og mere fortrøstningsfuld Søs Fuglsang, sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune, der torsdag kunne tjekke dagens coronatal. Hun er tovholder på kommunens coronaindsats, og denne uge har ikke været sjov eller nem at agere i.

Mandag var der 29 smittede i Norddjurs Kommune, og tirsdag tog antallet af smittede et hop op til 44 og placerede dermed kommunen som den mest ramte kommune uden for Region Hovedstaden, inden tallene onsdag faldt med fire til til 40 smittede, og torsdag faldt med yderligere fire til 36 smittede.

Kommunen ligger lige nu på en 27. plads ud af 98 kommuner med en positivprocent på 0,93 - til sammenligning er den på landsplan på 0,40.

Annonce

- Jeg trækker vejret roligere nu, siger Søs Fuglsang oven på de sidste hektiske dage.

Holder vejret

Foruden Søs Fuglsang tæller Norddjurs Kommunes coronaberedskab fire personer fra forskellige forvaltninger i kommunen, og gruppen har faste møder to gange om ugen plus ekstra møder, hvis det er nødvendigt.


Vi har været forvænte med ikke at have høje smittetal, så man holder da lige vejret og tænker: hvordan ser det så ud i morgen.

Søs Fuglsang, tovholder i Norddjurs Kommunes coronaberedskab


Kommunen har indtil videre været forskånet for mange smittede og for alvorlige smitteudbrud, og derfor har denne uges tal også været ekstra foruroligende.

- Vi har været forvænte med ikke at have høje smittetal, så man holder da lige vejret og tænker: hvordan ser det så ud i morgen, siger Søs Fuglsang

Foruden at skulle forholde sig til pludseligt stigende og høje smittetal, har udfordringen for coronaberedskabet været, at der indtil videre ikke har været eller er noget mønster i smitten.

- Vi kan ikke se, hvor det kommer fra. Vi kan ikke pege på aktiviteter, hvor grupper har været sammen, og der er også både geografisk og aldersmæssig spredning, så det er meget spredt fægtning, siger tovholderen.

Annonce

Smittede familier

Selvom Søs Fuglsang og resten af beredskabet ikke kan pege på, hvordan smitten er opstået, eller hvorfor den har udviklet sig, som den har gjort, så er en af formodningerne, at det kan skyldes de nye varianter, der smitter hurtigere.

- Fordi det smitter hurtigere, så bliver hele familier måske nemmere smittede, for når det først er kommet ind, så går det lynhurtigt, og så har det måske ikke været muligt at nå at isolere sig som tidligere, siger hun

En anden mulig forklaring kan være, at vaccinationerne har fået folk til at løsne mere op.

- Det er igen kun en antagelse, men måske kommer man nemmere til knus og kram, fordi flere og flere nu bliver færdigvaccinerede, siger hun.

Annonce

Går ikke i panik

Da det på grund af den spredte smitte har været svært for coronaberedskabet at sætte målrettet ind, har man forsøgt at bruge sin egen organisation.

- Vi har gjort vore egne medarbejdere til ambassadører ved at lade information gå gennem dem og på den måde nå bredere ud og få folk til at huske, at de ikke skal sænke paraderne, men stadig holde fast, siger Søs Fuglsang.

En anden indsats, man har forsøgt sig med, har været at ringe rundt til de folk, der er blevet tilbudt vaccination, men som endnu ikke har booket tid dertil.

- Vi har 300, som ikke har bestilt tid, og dem har vi ringet til og taget en snak om smittesituationen. Vi er ved at have dem med over 65, og på plejecentrene er det kun enkeltstående tilfælde, så det er gruppen på +70 år, der er selvhjulpne, og som har givet udtryk for, at de nok selv skal få det gjort, siger Søs Fuglsang.

Tanken med de forskellige tiltag er er hele tiden at nå så bredt rundt som muligt.

- Vi søger hele tiden forklaringer og prøver forskellige ting af. Vi bruger de kanaler, vi har, og gør vores overvejelser mere bredt uden at gå i panik, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce