Annonce
Favrskov

Social café i Hadsten åbner om fem uger: Folkene bag ligger vandret

Trine Løvgren Persson (tv) er projektkoordinator og Linda Winding ansvarlig for indretningen af den kommende café. - Man kan godt blive lidt afhængig af frivilligheden, siger Linda. Pressefoto
Café Snakbar kommer den nye café i Hadsten, som er målrettet de unge i byen, til at hedde. De frivillige har lige nu travlt med at få alt på plads inden åbningen og beder derfor om hjælp fra både privatpersoner og erhvervsliv.
Annonce

Hadsten: I januar satte en gruppe Hadstenborgere sig sammen for at skabe et sted, hvor de mange unge i byen kunne hænge ud. Det resulterer i, at Café Snakbar om fem uger åbner i Sundhedshuset i Hadsten. Den nye café opstår i samarbejde med Røde Kors, som allerede har en café i byen. Den café skal nu dele lokaler med den velgørende Café Snakbar.

- Målet er at lave en kommerciel cafe i det nye lokale, så vi kan trække unge til fællesskabende aktiviteter, fortæller Margit Larsen, der er formand for Røde Kors Hinnerup-Hadsten.

- Målgruppen er lidt anderledes end dem, vi normalt arbejder med. De unge, vi ønsker at tiltrække, kommer med energi til at komme og hjælpe nogle andre mennesker, og det er spændende, forklarer hun.

Trine Persson er projektleder på caféen. Hun forklarer, at idéen har været at lave en café, hvor man kan komme og få en ordentlig kop kaffe, spille et spil eller få en snak med sine venner. Målgruppen er unge i gymnasiealderen, men hun understreger, at alle naturligvis er velkomne.

Margit Sandvang Larsen er glad for samarbejdet med Røde Kors Caféen, som også betyder, at den får en bedre placering i byen. Pressefoto
Annonce

Ligger vandret

Det er et større setup med frivillige, sponsorer og samarbejdspartnere, og lige nu ligger folkene bag caféen vandret i forsøget på at følge med.

- Vi har allerede aktiveret mere end 25 af de i alt 80 frivillige, der har meldt sig, og vi arbejder på mange forskellige planer. Det bliver SÅ godt, storgriner Linda Winding, der er ansvarlig for indretningen af caféen.

Derudover arbejder de frivillige med sponsering og økonomi, brætspil, aktiviteter, vagtplaner og meget mere.

En frivilligdrevet café er ikke noget, man kommer sovende til, erkender de to ildsjæle. Der skal mange timers planlægning, koordinering, møder og hårdt arbejde til.

- Men det er det hele værd, siger Linda.

- Vi finder konstant andre ildsjæle, der vil bruge tid og kompetencer sammen med os, og det gør pludselig Hadsten større for mig! Det er nogle år siden, at jeg sidst har været frivillig, og jeg kan mærke, at det er helt vanedannende, siger hun.

Annonce

Brug for hænder og sponsorer

Men der er stadig brug for flere folk, for caféen åbner om fem uger.

- Inden da skal vi have bygget en bar og en slagbænk, vi skal male genbrugsmøbler, vi skal tapetsere og male nogle af væggene, vi skal installere alle maskinerne – og så skal vi naturligvis flytte ind, forklarer Linda Winding, og opfordrer endnu flere Hadsten-borgere til at hjælpe til.

Idéen med cafeen blev offentliggjort først i januar 2020, så i det lys er det hele gået utrolig stærkt. De erhvervsdrivende er aktiveret, og Trine fortæller, at der da også allerede kommer donationer fra den kant. Det er muligt at sponsere espressomaskinen, opvaskeren eller en af de andre gadgets, som er nødvendige for, at enhver café kan køre.

Også som privatperson kan man hjælpe økonomisk. Med et medlemskab af Røde Kors støtter man direkte Hadsten-Hinnerup afdelingen og dermed caféen.

- Det koster 260 kroner om året for hele familien, og mange synes, et det er så lille et beløb, at de ikke betænker sig på at melde sig ind, siger Margit Larsen fra Røde Kors.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce