Annonce
Randers

Social- og sundhedsassistenten anno 2020 er mere specialiseret

Arbejdet som social- og sundhedsassistent er blevet mere specialiseret indenfor de senere år, og blandt andet derfor valgte Jeanette Blåbjerg Brixen at videreuddanne sig fra sosu-hjælper til sosu-assistent. Foto: Anne Myrup Pedersen
Social- og sundhedsassistenterne er nogle af de varme hænder, som tager sig af mange af samfundets sundhedsopgaver og den politiske debat er præget af, hvordan vi skaffer nok hænder i de kommende år. Men det er også et fag i kraftig udvikling.
Annonce

Randers: De seneste år har arbejdet som social- og sundhedsassistent udviklet sig i en mere specialiseret retning og opgaverne er blevet mere krævende.

Jeanett Blåbjerg Brixen er en af dem. Efter at havde arbejdet 11 år som social- og sundhedshjælper, valgte hun at læse videre til social- og sundhedsassistent. Hun kunne se, hvordan hendes fag udviklede sig og hun var tiltrukket af at få mere ansvar og selvstændigt kunne løse flere opgaver. Sidste forår blev hun uddannet social- og sundhedsassistent og har nu valgt at arbejde med ældre på Ældrecentret Kildevang i Langå, hvor hun nyder at arbejde med hendes nye opgaver.

- Jeg har været mange år inden for faget og har set, hvordan det udvikler sig. Der er kommet flere komplekse opgaver, vi som social- og sundhedsassistenter skal løse. Især den tværfaglige sparring med forskellige specialister hvor vi ser på, hvordan vi kan opnå den mest optimale pleje for borgeren, synes jeg er spændende, fortæller hun og fortsætter.

Randers Social- og Sundhedsskole

 • Uddanner SOSU-hjælpere, SOSU-assistenter, pædagogiske assistenter og EUX Velfærdsstudenter.
 • Har før-uddannelsesforløb samt efteruddannelse
 • Arbejder ud fra værdierne rummelighed, bevægelighed, engagement og professionalisme
 • Optager ca. 800 elever og 1.000 kursister årligt
 • Har ca. 100 medarbejdere
 • Har en afdeling i Randers og en i Grenaa
Annonce

Et skridt foran

Særligt har social- og sundhedsassistentfaget de seneste år udviklet sig i en retning, hvor opgaver med sygepleje og sundhedspleje fylder mere, da mange af opgaverne flyttes fra sundhedsvæsnet og ud i kommunerne.

- Vores opgave handler om at lære borgeren at mestre deres eget liv med de funktionsnedsættelser de har. Vi ser oftere og oftere, at folk er indlagt i kortere tid og så er det os som social- og sundhedsassistenter, der skal løse opgaverne med pleje efter en indlæggelse. Sammen med borgeren skal vi og sygeplejerskerne lægge en plan for, hvilken behandling borgeren skal have og hvordan vi når de mål. Det kan også være psykisk støtte over for borgeren og meget ofte over for de pårørende, siger hun og fortsætter:

- Vi har mange bolde i luften og vi er ofte tovholdere for andre faggrupper. Det er os, der kender borgeren og i den daglige kontakt, kan vi i samarbejde med borgeren observere eventuelle problemer og handle på tingene. Vi skal være et skridt foran, siger hun.

Derfor er den personlige kontakt til borgeren også en af de vigtigste opgaver for Jeanett Blaabjerg Brixen.

- At holde i hånden, give et kram og lytte på, hvad de siger og hvordan de har det er også vigtigt for at du kan udføre dit arbejde ordentligt. Har du en god relation til borgeren, så kan du få lov at komme et spadestik dybere. Du får et uddybet syn på borgeren og de er mere ærlige omkring, hvordan de har det. De bliver trygge ved dig og har tillid til, at du har styr på det som fagperson.

Social- og Sundhedsassistentuddannelsen:

 • Uddannelsen tager op til 3 år og 10 måneder
 • Elever, der kommer direkte fra folkeskolen starter med Grundforløb 1 og 2 inden hovedforløbet.
 • Elever, der har bestået 9. eller 10. klasse for over et år siden, eller har været i anden uddannelse inden starter på Grundforløb 2.
 • Hovedforløbet tager 2 år og 10 måneder og veksler mellem skoleforløb og praktikforløb.
 • En social- og sundhedsassistent arbejder typisk på plejecentre, sygehuse, i psykiatrien, kommunale hjemmeplejeordninger og genoptræningsenheder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Målscoreren og anføreren efter derbyet: - Elendigt at være en mand i overtal uden at vinde

Sport

Se kampens højdepunkter: Randers FC smider derbysejr og førsteplads

Randers FC For abonnenter

Klar til lokalbrag? Stærk statistik, rødglødende Riis og bud på de 11 udvalgte derby-krigere

Annonce