Annonce
Randers

Socialt hungrende gæster kan igen få stillet sulten - nogle spisesteder endnu ikke klar til at åbne

Der var noget mere trængsel ved Randers Streetfood, da de åbnede i februar, end der var ved genåbningen tirsdag middag. Mo Lykke, som har to madboder, forventer, at folk nok skal komme igen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Randers Amtsavis besøgte tirsdag tre lokale spisesteder, som har åbnet for gæster igen, og en enkelt restaurant, som fortsat holder lukket et par uger endnu. Glæden over de genåbnede spisesteder var stor hos kunderne, og trods mindre aktivitet end før coronaen, var der også optimisme at spore hos ejerne.
Annonce

Randers: Mandag besøgte statsminister Mette Frederiksen Café Jens Otto i Randers for at markere, at restaurationsbranchen og flere andre områder igen måtte tage imod gæster.

Den besked har randrusianerne hørt. Til en vis grad.

Randers Amtsavis tog tirsdag ved frokosttid pulsen på flere af byens spisesteder. Der var ingen steder, som var stopfulde, men liv, det var der i langt de fleste, og optimismen blomstrer i restaurationslivet.

Første stop var Randers Streetfood, også kaldet Mokajen, der slog dørene op for første gang i ni uger.

- Det er gået okay. Det er ikke fordi, det strømmer ind med mennesker endnu. Folk er måske lidt nervøse for, om det bliver for klemt, så de er lidt forsigtige med at komme. Det er derfor, vi har fjernet halvdelen af bordene indenfor og har hånddesinfektion i alle boder og på bordene, siger Mo Lykke, som driver de to madboder Mo'Rice og Hungry Dane.

Der skal selvfølgelig også en del til at imponere, når man som Mo Lykke tilbage på åbningsdagen tilbage i februar havde mere end 600 kunder i sine to boder. Men de skal nok komme igen, lyder det fra Mo Lykke.

- Vi nåede at have åbent i 12 dage, og så måtte vi lukke i ni uger, så jeg tror, at folk har det ligesom os: de vil gerne ud og hygge sig lidt. De har brug for at komme ud, og vi tager alle forholdsregler her, så man kan trygt komme og spise.

På Bistroteket vækker kundernes opbakning via reservationer stor glæde hos medejer Johanne Ægidiussen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Sociale dyr med udlængsel

Nogle af dagens første gæster på kajen var Per og Gitte Møller, som nyder solens stråler med en kold fadøl i træmøblerne ude foran, inden den senere står på frokost fra en af streetfood-boderne.

- Det er fantastisk at være her igen. Vi har ventet på, at de skulle åbne. Vi er jo sociale dyr, så det er svært at undvære selskab. Der er en form for udlængsel, og da muligheden bød sig i dag, skulle vi bare afsted, siger Gitte Møller, der ikke føler sig påvirket af coronaretningslinjerne.

- Det gør ikke den store forskel. Vi skal jo bare fortsætte med at respektere de regler, som vi har gjort i måneder nu, så er det fint.

Samme indstilling har Debbie Andersen og veninden Louise Heimann, som mødtes over en frokost på Café Hugo.

- Det virker som en god idé at få åbnet igen. Vi har jo ikke lagt vores sunde fornuft på hylden. Vi kommer fra hver vores by, så det her er en god måde at mødes. Det er bare en anden måde at være sammen på, og det har vi savnet, siger Debbie Andersen.

Annonce

Forskel i niveauet

Udover venindeparret er et par håndfulde gæster eller tre på plads i caféen, som åbnede mandag.

Det er langt bedre end at være lukket ned, men en normal hverdag er det langt fra endnu.

- Der er stor forskel. Før corona var der fuldt hus, nu har vi 15 kunder. Men tager man i betragtning, hvad der sker ude i verden, så må man bare tage det med et smil på læben og komme videre. Det er rigtig skønt at mærke liv i caféen igen, og selvom det ikke er på samme niveau som før, er vi meget tilfredse med at være i gang igen, siger Mir Akhori, som ejer Café Hugo sammen med sin lillebror.

Glæde var der også på Bistroteket, som en time inde i genåbningen cirka havde fyldt halvdelen af lokalet. Det må siges at være tiltrængt aktivitet for restauranten, som undervejs i coronakrisen har været nødsaget til at opsige personalet, da der ikke var råd til at betale den del af lønnen, som det kræves af virksomheder, hvis de vil have lønkompensation.

- Det har været træls at være lukket og have et lokale, som var helt dødt, så det er dejligt at have gæster igen. Folk har været rigtig søde. Så snart, det var muligt at booke sig ind, har de gjort det - nogle har endda allerede gjort det flere gange, siger Johanne Ægidiussen, som sammen med Peter Nøhr ejer Bistroteket.

Ud fra bookingerne ser aftenerne ud til at blive mere travle end frokosterne, men restauranten har endnu ikke ramt maxkapacitet i reservationerne. Bistroteket håber, at de kommende hellig- og fridage vil give endnu mere at se til.

- Gæsterne har virkelig reageret positivt. Det håber vi, at de bliver ved med, så det ikke bare er nyhedsværdien i at spise ude her de første par uger, men mon ikke, at det nok skal komme, siger Johanne Ægidiussen.

Per og Gitte Møller var hurtige til at finde en god plads ude foran Mokajen, da den åbnede tirsdag. Længslen efter at komme ud at spise var stor. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Det Glade Vanvid venter

En ting er helt sikker de næste par uger.

Gæster må gå forgæves, hvis de vil besøge restauranten Det Glade Vanvid. Den har nemlig lukket frem til 2. juni.

- Det er for at forberede os allerbedst muligt på de her retningslinjer for corona, men omvendt kan vi, med det mad vi laver, heller ikke bare starte op på så kort tid, når vi nu fik retningslinjerne torsdag aften. Vi har lige brug for at samle holdet igen, så vi kan sikre en oplevelse, som er så tæt på det originale produkt som muligt, siger Lasse Koch, som ejer restauranten med sin bror Michael.

Forberedelsen indebærer blandt andet nye bordopsætninger, som reducerer antallet af gæster i restauranten med cirka 35 procent, og så får hver enkelt gæst en lille håndsprit som "velkomstgave".

Og mens de går og arbejder med at gøre restauranten klar, kan brødreparret glæde sig over, at folk i den grad stadig er interesseret i at lægge vejen forbi Østervold.

- Efterspørgslen på reservationer er meget stor, og den opbakning er jeg sindssygt stolt af. Folk er virkelig klar til at komme ud at spise. Take-away har kunnet gøre en stor del, men folk hungrer efter at komme ud og blive stimuleret socialt og blive serviceret med god mad og vin, siger Lasse Koch.

De to veninder, Debbie og Louise, holdt barselsbesøg på Café Hugo.Foto: Anne Myrup Pedersen
- Det er befriende og dejligt at komme ud og mærke lidt liv og puls. Vi er bymennesker, så vi trives godt med at mærke, at der er andre mennesker end os. Vi skal selvfølgelig stadig passe på hinanden og de svageste, men vi skal også ud at leve livet igen, siger Annemette Olsen, som sammen med sin kæreste og datteren Josefine, som tirsdag blev 18 år, besøgte Randers Streetfood. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mir Akhori, medejer af Café Hugo, kan godt mærke, at antallet af kunder de første dage efter genåbningen ikke er det samme som før coronaen, men han tager det med et smil på læben. Foto: Anne Myrup Pedersen
Flere randrusianerne havde fundet vej til Rådhushaven med kaffe og andre madvarer. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mo Lykke, som driver to boder i Mokajen, forsikrer, at der bliver taget alle forholdsregler i forhold til corona. Foto: Anne Myrup Pedersen
Køkkenchef på Det Glade Vanvid, Casper van Deurs, er i gang med at måle op mellem bordene for at sikre, at kunderne sidder med en afstand, som de kan føle sig trygge ved. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce