Annonce
Østjylland

Sofie er uhelbredelig syg af kræft: Mod et bæst i kroppen er corona bare en tissemyre

48-årige Sofie Rude Hansen er særligt udsat for coronavirus, fordi hun er uhelbredeligt syg af kræft og har et nedsat immunforsvar. Foto: Morten Pedersen
Sofie Rude Hansen er uhelbredelig syg af kræft, og hun får immunnedsættende medicin, hvilket placerer hende i en særlig sårbar gruppe, hvis hun bliver smittet med corona. Hun er ikke bange for corona, men hun passer på sig selv i respekt for dem, der kæmper mod smitten, for dem der holder af hende - og fordi hun gerne vil leve lidt længere, hvis hun ellers kan få lov.

VIBORG: - Når man har sådan et kæmpe bæst i kroppen, så kæmper man en daglig kamp mod noget, der større end en selv - og så virker corona bare som en tissemyre ved siden af.

Sådan siger 48-årige Sofie Rude Hansen, og det bæst, hun taler om, er den kræftsygdom, hun fik konstateret i 2017. Hun er uhelbredelig syg af brystkræft, og med et immunsystem på halvt blus er hun i gruppen af de særligt udsatte, når det kommer til at dø af coronavirus.

Der var 30 procents chance for, at hun ville overleve fem år, sagde lægerne, da hun fik sin diagnose i sommeren 2017. I dag er hun under behandling - og skal man finde et lys i den her historie, så er det, at den nuværende behandling virker særdeles godt.

Den er medicinsk, og fordi den brystkræft-form, hun har, er østrogenreceptor-positiv - det vil sige, at kræftcellerne lever af det kvindelige kønshormon østrogen - så har man reduceret mængden af østrogen i kroppen samt fjernet et protein, som kræftcellerne er afhængige af for at kunne dele sig.

- Jeg har stort set ingen bivirkninger af den her behandling, og jeg har masser af livskvalitet og livsglæde, så jeg gider da bestemt ikke dø af coronavirus nu. Når det er sagt, så er corona bare ikke noget, der fylder så meget for mig, for jeg har set døden i øjnene, og uanset om jeg dør af coronavirus eller kræft, så er jeg ikke bange for at dø, siger hun.

Annonce
Sofie Rude Hansen er ikke bange for coronavirus, men hun passer på sig selv i respekt for dem, der kæmper mod smitten, for dem der holder af hende - og fordi hun gerne vil leve lidt længere, hvis hun ellers kan få lov. Foto: Morten Pedersen

Fra rask til uhelbredelig syg

Sofie Rude Hansen opdagede en knude i brystet i maj 2017. Der er historie for brystkræft i familien, så hun var klar over, at det var noget, hun skulle reagere på hurtigt.

- Det viste sig, at jeg havde en forholdsvis stor knude i brystet. Så jeg fik fjernet mit ene bryst. Det var en vellykket operation, så jeg var i princippet rask, da jeg kom af operationsbordet. Alligevel skulle jeg have kemo, så man var sikker på at have fjernet alle kræftceller - hvis der nu skulle sidde lidt tilbage, fortæller Sofie Rude Hansen.

Hun havde i en periode haft ondt i det ene lår, og da hun kom til Herning for at starte kemo-behandlingen, blev en sygeplejerske opmærksom på, at hun haltede på benet.

- Jeg havde været til læge med mit lår nogle gange, fordi jeg havde ondt, men jeg var blevet bedt om at søge en fysioterapeut eller holde benet lidt i ro.

I Herning fandt man ud af, at kræften havde spredt sig til lårbenet, samtlige ryghvirvler og bækkenet.

- Hele venstre lårbensknogle var ædt op af kræft. Når det sidder i knoglerne, så er det uhelbredeligt. Så jeg gik fra at være erklæret rask - dog med en afsluttende kemo-behandling - til at jeg pludselig var uhelbredeligt syg, fortæller Sofie Rude Hensen og holder en pause.

- Det er noget af en rutsjebanetur rent følelsesmæssigt, og når man mister sit helbred og får den besked, jeg fik, så befinder man sig i stor sorg, fortsætter hun.

Sofie Rude Hansen besluttede sig kort efter sin diagnose for, at hun ville være åben om sin sygdom.

- Det besluttede jeg, fordi det ikke skulle være svært for folk at være sammen med mig. Det skulle ikke være svært at tale med mig om sygdommen, og så var det en del af min egen sorgproces, at jeg fik talt en masse om det. Jeg kunne mærke, at jo mere jeg kunne sætte ord på, jo mere fik jeg det bearbejdet, så det betød meget for mig rent psykologisk, siger Sofie Rude Hansen.

En langsom erkendelse

Til sommer er det tre år siden, at Sofie Rude Hansen startede sin behandling, og hun har stadig svært ved at opfatte sig selv som syg.

- Jeg har altid været frisk, og jeg er typen, der aldrig har været meget ved lægen, så det er meget anderledes for mig at tænke på mig selv som syg. Derfor var min udsatte position for coronasmitte også en bekymring, der startede hos min familie og mine nærmeste.

Faktisk var Sofie Rude Hensen og hendes kompagnon, Kristina Hjortskov Jensen, i Italien, da de første udbrud af coronasmitte blev registreret i den nordlige region Lombardiet i slutningen af februar.

Lige netop her befandt makkerparret sig, fordi de til daglig driver forretningen "Den gode Vino" sammen, hvor de blandt andet sælger importeret vin fra Italien.

- Da vi rejste til Lombardiet, var corona noget, der var i Kina. Det kommer sikkert ikke til Europa, forlød det, så vi havde ingen bekymringer overhovedet. Vi forlod intetanende Lombadiet, dagen før hele Italien lukkede, og så begyndte vi at få bekymrede beskeder hjemmefra. Vi var taget til Frankring, og vi var stadig ikke selv så informeret, at coronasmitte bekymrede os. Faktisk synes vi, at det var lidt vildt, at folk undgik os, da vi kom hjem nogle dage efter. Jeg var af den opfattelse, at det bare var en influenza, så vi tog vores forholdsregler, men mere gjorde vi heller ikke ud af det, siger Sofie Rude Hansen.

Først da det ofte omtalte kurve-diagram kom frem, og Mette Frederiksen tonede frem på fjernsynet i sit andet pressemøde, gik alvoren ind hos Sofie Rude Hansen.

- Det var ikke for at være ignorant, at jeg i første omgang ikke havde taget corona så alvorligt. Men alvoren gik først for alvor op for mig, da jeg blev klar over, hvor mange mennesker for hvem corona får store personlige konsekvenser. Folk der må lukke deres butikker og mister jobbet. Og alle foranstaltninger der tages for at beskytte den minoritetsgruppe, jeg tilhører - det gav mig pludselig en ansvarsfølelse. Både over for mig selv og over for mine nærmeste, der er meget bekymrede. Men også over for alle dem, der kæmper. Det skal ikke være til ingen nytte, at folk bringer så store ofre i den her tid. Så efter den erkendelse lukkede Kristina og jeg butikken, og siden har jeg været hjemme.

Foto: Morten Pedersen

Optimistisk af natur

Sofie Rude Hansen beskriver sig selv som positiv, og selvom covid-19 er på alles læber, så får frygten ikke lov at fylde. Det gør til gengæld web-delen af hendes forretning, drivhuset i haven og hendes tro.

- Jeg er helt ind til kernen et positivt og optimistisk menneske, så jeg er taknemlig og glad for alt det, jeg får, og det jeg kan. Min tro har også givet mig håb i den her livskrise, og det betyder noget for mig at vide, at der er noget, der større end jeg selv. Derfor er jeg heller ikke bange for corona, men jeg vil da gøre alt for at undgå det - både for min egen skyld, for mine pårørendes skyld, og for samfundets skyld, hvor folk gør en stor indsats lige nu. Det har jeg stor respekt for, siger hun og fortsætter:

- Om jeg er her om fem år, ved jeg ikke, men jeg regner med, at jeg får lidt længere tid, så det trods alt ikke er coronavirus, der ender mine dage, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce