Annonce
Navne

Sognepræst med flere talenter takker af

Jørgen Gleerup er her fotograferet i Thorsager Kirke, hvor han også efter sin pensionering vil virke som guide fra tid til anden. Foto: Morten Bay-Mortensen
Jørgen Gleerup kan foruden at prædike også spille guitar, synge og holde fængslende foredrag.

Når man, som denne artikels forfatter, kommer for tidligt til en aftale, kan der være en sidegevinst.

Således gik det nemlig til, at avisens udsendte ikke blot fik et interview med sognepræst Jørgen Gleerup, Thorsager-Bregnet-Feldballe, men også oplevede ham både som engageret rundviser for 12 damer fra Lystrup (ved Aarhus) plus fire "tilløbere" fra Bønnerup og som en fortræffelig sanger.

Jørgen Gleerup talte uden mikrofon, og det er ikke godt i Thorsagers berømte rundkirke.

Annonce

- Faktisk er kirken ikke bygget til tale, men til  at synge i, forklarede Jørgen Gleerup, hvorefter han istemte den smukkest tænkelige version af "Krist stod op af døde".

Apropos lyden er der naturligvis opsat højttalere.

- Men en forgænger, Viggo Lindum, sagde i sin afskedsprædiken, at nu havde han prædiket i 30 år - uden at nogen havde hørt det, fik vi at vide.

Selv har Jørgen Gleerup været sognepræst i Thorsager-Bregnet i 31 år, de seneste 10 år også i Feldballe. Nu takker den rigt begavede præst af med gudstjenester i Thorsager Kirke og i Bregnet Kirke søndag den 22. maj.

Vokset op ved landbruget

Jørgen Gleerup er vokset op i den lille landsby Drammelstrup, beliggende tæt ved Allingåbro. Gården hed Drammelstrupgård og var på 83 tønder land.

Sideløbende med at drive landbruget var hans far, Poul Gleerup, repræsentant i frøbranchen.

Der var en skole i Drammelstrup dengang, men efter de første to år skiftede børnene til Auning Skole, hvorfra Jørgen Gleerup har en realeksamen.

Helt efter eget valg - landbrug var ikke noget for drengen - kom Jørgen Gleerup i lære som herreekviperingshandler. Hans treårige elevtid foregik tre steder, nemlig dels hos Victor Marcussen i Allingåbro, dels i Theils Herremagasin i Storegade i Randers og i forretningen Byrge, der lå i Torvegade og var ledig efter dødsfald.

Fælles for dem alle var, at de blev drevet af William Theill, svigersøn af Victor Marcussen. Både Theill selv og de ansatte kørte som en selvfølge ud til kunderne om aftenen med et lille udvalg af tøj, som kunne prøves og købes i hjemmene.

Annonce

Højskole i Norge

Jørgen Gleerup var efter endt uddannelse klar over, at han skulle noget andet end handle med tøj. Så efter et ni måneder langt ophold på Seljord Folkehøjskole i Telemarken i Norge drog han over til Høng Studenterkursus på Sjælland og tog en sproglig studentereksamen.

Fra 1976 og frem til sin eksamen som cand. theol. i 1983 studerede Jørgen Gleerup ved Aarhus Universitet.

Han havde allerede i sin barndom og tidlige ungdom været lokalt engageret i KFUM og K, og under studierne virkede han som sognemedhjælper - i dag kirke- og kulturmedarbejder- ved den Helligåndskirken i Aarhus, dengang endnu i en barak. Og det var i KFUM og Ks voksenarbejde, Jørgen Gleerup mødte sin senere hustru.

I 1983 ansattes Jørgen Gleerup ved Ravnsbjergkirken i Viby og virkede her, indtil han i 1991 skiftede til sit nuværende embede.

Annonce

Glad for Thorsager

Ved sin ansættelse blev Jørgen Gleerup forklaret, at han - trods bopæl i Thorsager-  skulle være præst for hele pastoratet, og Rønde, som jo er en del af Bregnet Sogn, har da også fyldt meget arbejdsmæssigt. Det er også i Rønde, ægteparret Gleerup nu har bosat sig.

Men Jørgen Gleerup har været særdeles glad for at bo i Thorsager, og han har også engageret sig lokalt. For ikke længe siden stoppede han som formand for Thorsager Bylaug, og havde det ikke været for tre knæskader, havde den nu snart 69-årige præst såmænd nok stadig spillet fodbold.

Trænet fodboldspillere har Jørgen Gleerup også, nemlig  i TRIF, Thorager Rønde Idræts Forening. Selv er han varm tilhænger af Randers FC og kan uden videre remse navne på tidligere fodboldkoryfæer op.

I en årrække har Jørgen Gleerup været ambassadør for Kræftens Bekæmpelse i Syddjurs Kommune og har været forfatter eller medforfatter til en række religionspædagogiske udgivelser.

Der kommer hvert år omkring 25.000 mennesker for at se rundkirken i Thorsager, og Jørgen Gleerup har lovet menighedsrådet, at han også efter sin pensionering vil påtage sig rollen som guide.

I en følgende artikel beskæftiger vi os med andre sider af Jørgen Gleerup, nemlig hans roller som sanger, guitarist og foredragsholder.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce