Annonce
Randers

Solcellepark kan være på vej ved Ø. Tørslev

Randers Kommune stikker netop nu fingeren i jorden for at lodde stemningen for en stor solcellepark i Ilshøj ved tørslev. Arkivfoto.
Randers Kommune stikker fingeren i jorden og lodder stemningen for at tillade en en solcellepark, der kan levere strøm til 11.800 husstande
Annonce

Øster Tørslev: De næste seks uger er Randers Kommune helt åben for gode ideer, forslag og tanker i forbindelse med planerne om at give tilladelse til en stor solcellepark i Ilshøj ved Ø. Tørslev. Parken, der vil brede sig over 55 hektar landbrugsjord tilhørende Gjessinggaard Gods, vil komme til at levere grøn strøm svarende til 11.800 husstandes forbrug - hvilket svarer til en besparelse på 16.500 ton CO2.

Forslaget er de kommende seks uger sendt ud i en såkaldt fordebat-runde.

- En fordebat opfordrer alle mulige mennesker til at levere alle mulige input, inden den egentlige planlægning går i gang. Inden vi begynder at låse os fat på noget som helst, forklarer Iben Randlev Hundebøl, der er kommuneplanlægger i Randers.

På nuværende tidspunkt er der således intet besluttet. Heller ikke om solcelleparken overhovedet bliver til noget.

Proceduren vil herefter være, at når fordebatten er afsluttet om seks uger, bliver byrådet spurgt. Hvorefter et mere færdigt forslag vil blive sendt ud i en egentlig høring. Først derefter bliver det besluttet, hvordan en eventuel solcellepark kommer til at se ud - og om den overhovedet vil blive ført ud i livet.

En fordebat opfordrer alle mulige mennesker til at levere alle mulige input, inden den egentlige planlægning går i gang. Inden vi begynder at låse os fat på noget som helst

Iben Randlev Hundebøl, kommuneplanlæger i Randers

Annonce

Mere grøn end billig

Selskabet bag tankerne om en solcellepark ved Ilshøj er European Energy, der er en af de store spillere på markedet for solcelle- og vindenergi i Danmark. Og kommunikationschef Joachim Steenstrup lægger mest vægt på, at et solcelleanlæg vil levere en grønnere strøm til danskerne.

- Vores solcellestrøm vil også være billigere end "almindelig" strøm, men det vil kun dreje sig om et par øre pr. kWt, fordi den rå pris for strømmen kun er en meget lille del af den pris, forbrugerne betaler. Den store gevinst for almindelige forbrugere er deres samvittighed, fordi de ved, at de får en grønnere strøm, når de trykker på stikkontakten, siger han.

At European Energy har udset sig netop jorden ved Ilshøj til et nye solcelleanlæg har en række - ganske lavpraktiske - grunde, fortæller kommunikationschefen.

- Vi skal sikre os, at vi får den bedst mulige indstråling, når solen skinner. Det opnås blandt andet ved, når der også er en vis mængde vind til at blæse eventuelle artikler væk fra cellerne. Derudover drejer det sig ganske enkelt om, hvem der vil leje os de nødvendige arealer. Og endelig kikker vi på, hvor langt der er til en tilslutning til det almindelige el-net.

De 55 hektar, der er udset til at huse solcellepanelerne, vil blive lejet af Gjessinggård Gods, og når solcelleanlægget om cirka 30 år er ved at være udtjent, vil anlægget ret enkelt kunne fjernes igen, og jorden føres tilbage til landbrugsjord.

De aktuelle planer taler om et solcelleanlæg på jord, der af Randers Kommune er klassificeret som særlig værdifuld landbrugsjord.

- Hvilket faktisk gælder for rigtig meget af jorden i Randers Kommune. Men det er vigtigt at sige, at endnu er intet besluttet, siger Iben Randlev Hundebøl.

De nuværende planer for det store solcelleanlæg taler om parallelle rækker af solcellepaneler, der kommer til at række knap fire meter op i luften. Om der bliver tale om faste paneler, eller om de vil kunne vippe for at følge solens gang over himlen, er også et af de spørgsmål, der er i spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Annonce