Annonce
Randers

Solvarm glæde i Gjerlev

Varmemester Kurt Kristensen er glad for, at Gjerlev varmeværk tilbage i 2014 anlagde byens solvarmeanlæg. Foto: Lars Rasborg

Gjerlev varmeværk har ikke fortrudt, at det i 2014 valgte at investere i et solvarmeanlæg. Det giver CO2-neutralt energi og en billigere varmeregning til forbrugerne på sigt.

Annonce

I Gjerlev bliver der holdt ekstra øje, når solens stråler rammer byen. Eller nærmere bestemt når strålerne rammer byens varmeværk. I alt 3500 kvadratmeter solcellepaneler er med til at forsyne omkring 250 husstande i Gjerlev med fjernvarme. Selv om det har været en investering på 12 millioner kroner til anlægget og modernisering af det oprindelige varmeværk, er varmemester Kurt Kristensen ikke i tvivl om, at det nye anlæg har været en god investering.

»Vi har ikke fortrudt det. Anlægget giver mere frihed til, at vi kan vedligeholde resten af anlægget. Når kedlen er slukket om sommeren, hvor solcellerne tager over, kan vi reparere på kedlen og resten af anlægget,« siger han.

Om sommeren, når solen skinner mest, kommer byens varme udelukkende fra solvarmeanlægget. For hele året udgør solcellerne 27 procent af varmeværkets varme. Resten af varmen kommer fra at brænde halm af.

Ifølge varmemesteren er der to grunde til, at varmeværket besluttede sig for at supplere halmen med solcellepaneler. For det første er solcellerne ifølge ham et billigt alternativ, fordi varmeværket ikke skal betale afgifter på solenergi.

»Men det handler også om at kunne levere grøn energi. Og selv om solcellerne giver grøn energi, stiger priserne på varmen ikke,« siger han.

Med de manglende afgifter gør det, at prisen på varmen bliver holdt på samme niveau som før, indtil anlægget er betalt af. Det er det i 2020-2021, og der er forhåbningen, at varmeregningen for forbrugerne bliver 2000 kroner billigere årligt.

Igennem de halvandet år, hvor solvarmeanlægget har været i drift, har varmeværket ikke oplevet problemer med solcellerne. Men det er ikke ensbetydende med, at værket har planer om at udvide sine solcellevisioner.

»Der kommer ikke flere solceller. Det er der ikke økonomi til, både fordi det er for dyrt at anlægge, men det vil også være for dyrt at drive det. Derudover vil det også være usikkert at udvide, fordi vi ikke ved, om der kommer afgifter på eller ej,« siger Kurt Kristensen.

Netop den politiske usikkerhed er noget, der bliver overvejet på varmeværket i Gjerlev. Usikkerheden bunder i, at man ikke kan sige, om politikerne vil sætte afgifter på solenergi. Dermed bliver det en dyrere energikilde.

»Når vi investerer, gør vi det i langsigtede planer. Derfor er det usikkert at udvide, fordi vi ikke ved, om prisen pludselig bliver dyrere. I stedet tager vi én dag ad gangen, som det er nu,« siger Kurt Kristensen.

Foreløbig er planen, at solvarmeanlægget skal levere varme til byens borgere i 30 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce