Annonce
Randers

Som ung famler man lidt i blinde

31-årige Jannie Justesens vej til psykomotorikuddannelsen i Randers gik på ingen måde den lige vej. Men nu føler hun, at hun er havnet det helt rigtige sted. Foto: Annelene Petersen
31-årige Jannies vej til psykomotorikuddannelsen i Randers har ikke været snorlige og uden bump. Men hun er meget bevidst om perfekthedskulturen og øver sig til stadighed på at lytte efter sine egne behov og ikke sammenligne sig for meget med andre.

- Det virker stærkest på mig, når mennesker tør stå frem og fortælle om de fejl, som de stadig kæmper med. For eksempel er det befriende, når kendte mennesker med succes ærligt indrømmer, at de også kan miste overblikket og skælde ud på dem, de holder af, siger 31-årige Jannie Justesen. Hun læser nu på femte semester på VIA Psykomotorikuddannelsen i Randers, hvor hun føler, at hun er landet på den helt rette hylde. Sådan har hun ikke altid haft det. - Som helt ung famler man jo lidt i blinde og ved ikke rigtig, hvor man skal hen i livet. Men jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne tænke mig til, hvad der var den rigtige uddannelse og det rigtige liv for mig. Det var nødvendigt at prøve nogle forskellige ting af for at finde ud af det, forklarer Jannie.

Annonce

Ét liv, flere uddannelser

Først blev hun udlært som salgsassistent i Matas. Herefter blev hun guide, og senere chefguide, for Aarhus Charter på Cypern. Men selvom hun nød det solrige liv som guide, rumsterede det stadig i baghovedet, at hun hellere måtte i gang med en rigtig uddannelse. For det var hendes veninder jo. Derfor gik hun i gang med en toårig grafisk uddannelsen på UCN i Aalborg og fik praktikplads ved H&M i København. - På papiret var det et rigtig fint job. Et sejt job. Det gav anerkendelse, når jeg sagde til folk, at jeg arbejdede med PR og marketing. Men inden i mig selv kunne jeg mærke, at det ikke var det rigtige job for mig. Så jeg sagde op og flyttede til Aarhus, fortæller Jannie Justesen.

Fejl er blot erfaringer

Hun fik arbejde i et yogastudie og var vild med miljøet, så hun sparede sammen til en uddannelse som yogainstruktør. - Set i bakspejlet var det måske en fejl, at jeg brugte 100.000 på en yogauddannelse. Det er virkelig mange penge, og uddannelsen var ikke det værd. Men det fik mig ind i krop-psyke-miljøet, som gjorde, at jeg fandt frem til psykomotorikuddannelsen. Så nu ser jeg det mere som en værdifuld erfaring end en fejl, siger Jannie.

Gennemsnitlig er helt ok

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har sat gang i kampagnen ’Del dine fejl’, fordi han gerne vil gøre op med den perfekthedskultur, der hersker i vores samfund. Mange unge oplever, at de skal fremstå perfekte, og det kan føre til stress.Jannie synes, at det er et fedt initiativ, for hun kan sagtens genkende billedet af en perfekthedskultur fra sin egen hverdag. - På sociale medier er der en tendens til at poste billeder af ’den bedste weekend’ og ’den mest fantastiske middag’. Men når jeg så har en helt gennemsnitlig weekend med min kæreste, er det nærliggende at tænke ’er der noget galt med os, når vi ikke har haft en fantastisk weekend?’, ” forklarer Jannie.

Perfekt findes ikke

Hun øver sig til stadighed på at blive hjemme i sig selv og mærke efter, hvad hun selv har lyst til og brug for. Men nogle gange går det galt. - Jeg begår stadig fejl. Jeg kommer stadig til at sige ja til ting, hvor jeg skulle have sagt nej. Jeg kommer stadig til at sammenligne mig med andre og føle mig utilstrækkelig. Vi mennesker er sociale væsener og vil gerne passe ind i flokken, konstaterer Jannie Justesen. Selvom perfekthedskulturen hersker, har hun dog masser af håb for fremtiden og de helt unge, der er digitalt indfødte. - Jeg synes, at der er en spirende modkultur på vej, hvor nogle drenge og piger deler sårbare ting og finder et fællesskab i at være ærlige. Og de har lært fra starten at forholde sig meget kritisk til perfekte billeder på sociale medier. De ved godt, at alle har bumser indimellem. Perfekt findes jo ikke, fastslår Jannie Justesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce