Annonce
forside

Somaliere snuppet for skattesnyd

I Aarhus har Skat fældet en stor gruppe somaliere, som har snydt i skat. Somaliske foreninger forklarer, at de ikke kender til sagerne.

I en særlig skattekontrol har Skat konstateret omfattende snyd med for høje fradrag hos somaliere i den vestlige del af Aarhus. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har Skat kontrolleret i alt 269 personer med somalisk baggrund, som havde skrevet meget høje fradrag ind i deres skatteopgørelse, og ifølge Skat har 248 af dem snydt for tilsammen 12,5 mio. kr.

Somaliere har systematisk brugt den såkaldte Tast-Selv-ordning til at give sig selv uberettigede skattefradrag. Eksempelvis har somaliske kvinder trukket store beløb fra som dagplejemødre uden at være det, og somaliske mænd har trukket lønmodtagerudgifter fra, selv om de var på kontanthjælp.

Lederen af Skats indsatsprojekt, Erik Rosenbæk, siger:

Annonce

- I Skat finder vi det - uanset beløbets størrelse - fuldstændig uacceptabelt, at der i visse grupper af folk med anden etnisk baggrund foregår systematisk snyd.

Indtil videre har Skat kun været på i gang med systematisk at undersøge somaliske skatteforhold i den vestlige del af Aarhus. Her er flere af de penge, der er blevet snydt med, gået til somaliske foreninger, og store summer er røget af sted ud over de danske grænser.

Ifølge formanden i Somalisk Kvindeforening kender de ikke til problemerne, og de samme siger andre foreninger i Aarhus. Men alligevel er de ikke tilfredse.

- Jeg skammer mig på somaliernes vegne. De stjæler jo penge fra samfundet. Jeg tror ikke, de har vidst, hvad de har gjort, siger Ambara Hashi Nur fra Somalisk Kvindeforening.

Andre somaliere, der ønsker at være anonyme, fortæller dog til Jyllands-Posten, at de kender til landsmænd, der har trukket for meget fra til trods for, at de var bekendte med, at det er skattesnyd.

Ifølge arbejdsmarkeds- og integrationsforsker Shahamak Rezaei fra Roskilde Universitet snyder somalierne, fordi de favoriserer deres hjemland.

- Det kan være et udtryk for, at somalierne i Danmark i en vis udstrækning lever i et parallelsamfund og solidariserer sig med deres familie i hjemlandet og ikke det nye land, der er kommet til, siger forskeren til Jyllands-Posten.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Annonce