Annonce
Randers

Sommerfuglejæger fra Randers får bøde: Har indsamlet fredede sommerfugle i årtier

Beslaglagte Apollo-sommerfugle (Parnassius apollo) på Zoologisk Museum i København. Politiet har konfiskeret i alt 190 dagsommerfugle fra to mænd i Randers og Aalborg. Mændene har gennem mange år ulovligt indsamlet truede sommerfugle i europæiske lande af de to arter Apollo og Korsikansk svalehale. Begge er beskyttet af den internationale Cites-konvention. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De blev grebet på fersk gerning i Norge, da de dyrkede deres lidenskab. I Danmark fandt politiet kassevis af ulovlige sommerfugle i deres hjem. Nu får de bøder.

Gennem årtier har de ulovligt indsamlet fredede sommerfugle i Europa. Men den aktivitet er måske slut for to mænd fra Randers og Aalborg.

Deres store lidenskab koster dem nu bøder på henholdsvis 10.000 og 12.000 kroner for faunakriminalitet. Det er straffen for at indfange og dræbe de fredede arter Apollo-sommerfugl og Korsikansk svalehale i naturen i adskillige europæiske lande.

Det oplyser fungerende politikommissær Henrik Taagaard fra Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi til Ritzau.

- Når Miljøstyrelsen som særmyndighed lægger op til bødestraf, læner vi os op ad det, siger Taagaard.

De to arter er beskyttet under FN's Cites-konvention, som regulerer handel med truede dyr og planter. Det gik galt for de danske samlere, da de i juli 2019 tog til Norge.

Målet var sjældne Apollo-sommerfugle i Storådalen i Jotunheimen. Men en lokal fjeldopsynsmand opdagede de to mænd under deres jagt. De havde fanget omkring 30 truede apolloer, som norsk politi har beslaglagt. De to meget erfarne samlere tilstod indfangningen. De vidste dog ikke, at det drejede sig om en fredet art, hævdede de ifølge norsk politi. Mændene blev løsladt efter afhøring.

Men hjemme ventede dansk politi, som havde fået et tip af deres norske kolleger. Og ved en ransagning på de to mænds adresser i Aalborg og Randers slæbte politiet af med omkring 20 flyttekasser, fulde af tusinder og atter tusinder af sommerfugle på nåle. Den ene af de to samlere har fanget sommerfugle i 38 år og betegnede i 2019 over for Ritzau sin samling som "hele mit livsværk". Den pågældende er ifølge sin hjemmeside bladredaktør og med i adskillige videnskabelige fora om sommerfugle. Men han var altså efter eget udsagn ikke klar over, hvilke arter der er fredede og ulovlige at indsamle.

En insektekspert fra Zoologisk Museum i København, lektor og kurator Thomas Pape, blev hidkaldt af politiet og gennemgik de to mænds omfangsrige samlinger. Han fandt i alt 190 eksemplarer af Korsikansk svalehale og Apollo-sommerfugl, fanget i forskellige lande over en årrække. Begge nyder topbeskyttelse under Cites-reglerne, og de to mænd blev sigtet for at overtræde bekendtgørelsen om artsfredning. De har accepteret bøderne.

Ifølge lektor Thomas Pape er den største trussel mod sårbare arter dog tabet af levesteder.

- Der er ikke markante eksempler på, at indsamling udhuler en art så meget, at den uddør. Men det kan have betydning for bestandene.

- Danmark er nordgrænse for en række dagsommerfugle, som dukker op engang imellem, og så kan der opstå en lille bestand i Danmark.

- Men det kan føre til, at samlerne fanger så mange, at der ikke kan etableres en ny bestand, siger Thomas Pape.

De to jyske mænd må nu tage til København, hvis de vil gense de konfiskerede sommerfugle. Zoologisk Museum har fået lov at beholde dem. Det er en helt særlig lidenskab, der driver entusiasterne, siger Thomas Pape.

- Det er ren samlermani. Glæden for dem er at have en komplet samling af europæiske dagsommerfugle, som der er omkring 500 arter af. Samlingen er mest komplet, hvis man selv har samlet den. Men jeg ved, at de også bytter sig til noget, siger han.

Thomas Pape understreger, at samlere, som ikke indsamler ulovligt, ofte bidrager med værdifuld viden til forskerne. Seniorbiolog Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden er oprørt over sagen. Han havde gerne set en højere bøde.

- Men det væsentlige er, at vi har fået bekræftet længere tids rygter om, at der er et miljø af illegale sommerfuglesamlere, også i Danmark.

- Det er meget rystende, fordi det tilsyneladende går ud over stærkt beskyttede arter i små og følsomme bestande.

Thor Hjarsen er enig i, at tabte levesteder er den største trussel mod sommerfugle. Og han anerkender, at samlere ofte bidrager til forskning.

- Men dette, hvor man føler sig fuldstændig hævet over love og regler og er gået målrettet efter sjældne og truede arter, er meget alvorligt og må stoppes én gang for alle, siger han.

WWF sætter nu sin lid til miljøminister Lea Wermelin (S).

- Vi håber fortsat, at hun har fokus på artsfredning af de danske rødlistede dagsommerfugle, siger Thor Hjarsen.

Beslaglagte sommerfugle af arten Korsikansk svalehale (Papilio Hospiton) på Zoologisk Museum i København. Politiet har konfiskeret i alt 190 dagsommerfugle fra to mænd i Randers og Aalborg. Mændene har gennem mange år ulovligt indsamlet truede sommerfugle i europæiske lande af de to arter Apollo og Korsikansk svalehale. Begge er beskyttet af den internationale Cites-konvention. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Beslaglagte sommerfugle af arten Korsikansk svalehale (Papilio Hospiton) og Apollo (Parnassius apollo) på Zoologisk Museum i København. Politiet har konfiskeret i alt 190 dagsommerfugle fra to mænd i Randers og Aalborg. De har gennem mange år ulovligt indsamlet truede sommerfugle i europæiske lande af de to arter, som begge er beskyttet af den internationale Cites-konvention. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thor Hjarsen, seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden, håber, at miljøministeren snart artsfreder alle truede danske dagsommerfugle. - Der er et miljø af illegale sommerfuglesamlere, også i Danmark, siger han. Privatfoto/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce