Annonce
Randers

Sommertogt med det gode skib S/Y BIA: Veteraner på tur i bølgen blå

Succesen med sommertogt for veteraner gentages. Lørdag var der afgang fra Randers Havn mod bølgen blå. Skipper er bådejer Michael Bang Simonsen, der selv har stor fornøjelse at den ro, det giver ham at sejle. Foto: Johnny Pedersen
Fællesskab, ro i sjælen og faste rutiner. Det er, hvad der venter gasterne ombord på veteranprojektets sejlskib, S/Y BIA, der lørdag morgen stævnede ud fra Randers på det 48 dage lange sommertogt. Her kan veteraner hoppe af og på, og her gør det ikke noget, om man har fysiske eller psykiske udfordringer, om man har sejlerfaring eller ej - der er plads til alle.

Randers: Billetten til en tur med S/Y BIA, eller Sail Yacht Brother In Arms, er et veterankort. En båd af typen Bavaria 42 C.

Man skal have været udsendt i tjeneste for Danmark, det være sig som soldat, sygeplejerske, læge, præst, politimand, eller andet - bare man har veterankort. Så er alt andet ligegyldigt. Du behøver ikke kunne mestre sejlkunsten, du kan komme med alle dine skavanker, store som små, fysiske som psykiske, eller du kan være helt rask. Her er højt til himmelen og meget rummeligt ombord.

Ikke en sky på himmelen, men lidt blæsende, lovede godt for starten på sommertogtet for veteraner med det gode skib, S/Y BIA. Første etape var fra Randers til Aalborg. Foto: Johnny Pedersen

Lørdag morgen i sol og let vind lagde sejlskibet fra med i alt seks personer ombord. Skipper er skibets ejer, Michael Bang Simonsen, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen bag projektet, og med er hans kæreste Stine Normann og deres hund, den whiskyfarvede cockerspaniel Cody. Og gast på den første tur, som går til Aalborg, er bestyrelsesmedlem i foreningen bag veteranprojektet S/Y BIA, Sonnich Nielsen fra Hadsten. Desuden har Casper Stølting fra Brovst fået en plads sammen med Henrik Fenneberg, også kaldet "Fenne", fra Løkken og Peter O. fra Randers. Sidstnævnte har været i hemmelig tjeneste og ønsker ikke sit fulde navn frem eller foto i avisen, hvilket vi respekterer.

Annonce

Vandet giver ro

Michael Bang Simonsen fik ideen til projektet med at give veteraner en oplevelse på vandet, fordi han selv får ro i hovedet, når han sejler. Det lægger en dæmper på hans PTSD, som han har fået med sig hjem efter udsendelse. Han købte sejlbåden for erstatningen, han fik, samtidig med at han i en alder af 41 år blev førtidspensionist.

Sommertogtet er den anden af sin art.

- Ja, så skal vi jo til det igen. Der er lige lidt tumult, mens vi lige får sagt farvel til pårørende, lyder det fra skipper, mens han har travlt med at få de sidste ting i orden. Da der er vinket til familierne, får han bænket sig ved bordet og fortæller, at sommertogtet i 2020 gik over al forventning.

Skipper Michael Bang Simonsen er stolt af, at der er kommet fokus på veteranprojektet S/Y BIA. Der kommer veteraner fra hele landet med på sommertogtet. Foto: Johnny Pedersen

- Der kom kæmpe fokus på os veteraner. Vi havde besøg i alle havne, og fik hilst på både politikere, borgmestre og sågar forsvarsministeren kom forbi. Det var da et stort skulderklap til os, og vi var vel 15-16 gaster på turen, on an off. I alt 70 personer besøgte os på de åbne huse, vi holdt i hver havn, siger Michael Bang Simonsen, der inden den første tur havde sine betænkeligheder ved at invitere uerfarne sejlere ombord.

Annonce

En hviledag i havnen

- Det har jeg ikke længere. De skal nok lære det undervejs. Men det jeg lærte af den første sommertogt var, at jeg behøver noget hvile. Jeg er på hele tiden. Som skipper bliver jeg opfattet som vært, og så bliver jeg træt. Meget træt. Derfor er der også lagt en dag på i hver enkelt havn. En dag, hvor gasterne kan gøre som de vil. Spise i byen, få en kold øl, eller se noget, men hvor jeg ikke skal stå for det hele. Så har jeg en dags restitution, før jeg skal styre båden igen, siger Michael Bang Simonsen.

Det gør sommertogtet længere, hele 48 dage, men så er der også mulighed for at flere kan komme med. Der er stadig ledige pladser, siger skipper.

S/Y BIA's sommertogt

Turen med veteranprojektet S/Y BIA (Sail Yacht Brothers in Arms) i år går fra Randers til Aalborg, Læsø, Anholt, Egå, Samsø, Odense, Fredericia, Svendborg, Vordingborg, Møns Klint, Rønne, Christiansø, Køge, København, Helsingør, Anholt og tilbage til Randers igen.

Sammenlagt er sejladsen på cirka 830 sømil (eller 1537 kilometer) og skibet besøger 15 byer/øer.

I hver havn holdes der åbent hus, hvor gasterne og skipper byder på kaffe og en snak om projektet med at tage veteraner med ud at sejle.

Med igen i år er Sonnich Nielsen. Han er avanceret til jungmand, forkynder han stolt, men indrømmer stadig, at han har meget at lære på båden

Sonnich Nielsen er avanceret til jungmand, efter han var med på det første sommertogt. Foto: Johnny Pedersen

- BIA er jo ikke en racerbåd. Det er mere som en campingvogn på vand. Så heldigvis krænger vi ikke så meget, når det blæser. For når skibet krænger, tager det automatisk farten af, og det er godt, for ellers er det svært at lave mad, lyder det fra Sonnich Nielsen.

Annonce

Fenne formand fra Løkken

Med for første gang er Fenne. Han griner lidt af det faktum, at han er kørt helt til Randers for at sejle til Aalborg, når han selv er fra Løkken.

- Men vi går og pusler lidt på et skib, LOA, der ligger i Nørresundby, og så tænkte jeg, at jeg kunne lære lidt om sejlads her. Jeg har godt nok selv en båd, men det er kun en sekshestes jolle, griner Fenne.

Henrik Fenneberg, eller blot "Fenne" vil gerne lære at sejle en sejlbåd. Han er selv formand for en frivillig veteranforening i Løkken, kaldet Veteran Oasen. Foto: Johnny Pedersen

Han er vild med projekter, der giver veteraner nogle sunde aktiviteter og er selv formand for projekt Veteran Oasen i Løkken med omkring 70 medlemmer.

De er ved at bygge et hus på en grund i Løkken, hvor veteraner kan komme og makke i værkstedet, få en kop kaffe og bare være.

- Coronatiden har været hård ved flere veteraner. Ja, det er jo ikke kun veteraner, men mange der har følt sig ensomme og isoleret, siger Fenne, der selv har været udsendt til Balkan tre gange, hvor første tur var i 1995.

Han er sluppet for mén.

- Og da jeg er kommet godt igennem det, synes jeg også, at jeg bør give noget tilbage til dem, der ikke er det. Det forpligter, synes jeg, siger Henik Fenneberg.

Annonce

Man kan godt trække sig

Peter O., der også er med for første gang, lider af PTSD, og det er noget, han først har fået 20 år efter udsendelse.

- Jeg mistede to af mine soldaterkammerater til selvmord sidste år, så ja, coronatiden er hård, siger han og tilføjer, at han er i behandling.

På sejlturen er der plads til, at man kan gå for sig selv, hvis man pludselig ikke kan holde selskabet ud.

- Det skal være muligt, at man kan trække sig. Det er ikke et cruise, hvor man bare kan slippe for at arbejde, men jeg forlanger ikke, at man er på hele tiden. Kan man ikke arbejde, kan man måske lave kaffe eller mad, siger Michael Bang Simonsen.

Det er helt legat at trække sig lidt fra fællesskabet, hvis man lige vil trække vejret. Det kan man gøre i et af skibets lukafer. Foto: Johnny Pedersen

Sonnich Nielsen er meget bevidst om, at når først S/Y BIA kommer på tur, så gør man, hvad skipper siger.

- Er der noget vi kan, så er det at parere ordre. Det er vi vant til, siger han.

Fenne nikker.

- Ja, det kan vi finde ud af. Det ligger dybt i os, siger han.

Det med at der er helt faste rutiner, og ting der bare skal ordnes undervejs på en sejlads, gør også noget godt for veteranerne. Det giver ro og overskud.

Hvis man vil, kan man følge det gode skib S/Y BIAs sommertogt på Facebook, her lægger mandskabet billeder og tekst op undervejs.

Første sejlads går fra Randers til Aalborg. Her ses skipper Michael Bang Simonsen og gast Casper Stølting fra Brovst. Foto: Johnny Pedersen
Kommer man helt uden sejlerfaring lærer man sikkerhed og sejlads undervejs. Bliver vejret for hårdt, sejles der ikke ud fra havn. Foto: Johnny Pedersen
Vejrudsigten siger lidt køligere vejr i den kommende uge. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

21-årig dømt for voldtægt i Randers: Efter overgrebet hældte han vand på ofret for at vække hende

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - her er forklaringen

Randers For abonnenter

Klimabroen er den vigtigste brik i fremtidens værn mod oversvømmelser i Randers - se her hvordan den virker

Randers FC

Impulsiv idé sender Randers FC-fans på 2000 kilometer lang blaffertur til Rumænien: - Vi vil gerne slå et slag for, at der skal flere folk på stadion

Randers

20.000 kvadratmeter slaraffenland for voksne legebørn: Familie har skabt Lillebjørn Hardballbane

Randers

Glimmer- og konfetti-drømme går i opfyldelse: - Jeg glemmer nogle gange, at jeg bare er praktikant

Leder For abonnenter

Vanvittigt irriterende at holde i kø - men i Randers er der en mening med galskaben

Randers

Praktik lokkede Jens til optometri: - Det her er lidt ud over det sædvanlige

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter atypisk slag på heden: - Thomasberg roser midtbaneprofil og gør klar til starte varm angriber i Cluj

Randers For abonnenter

Bjarne fra Nørager er hjernen bag spektakulære stålkonstruktioner som Aros' regnbue og en indskudt sal på Fængslet i Horsens

Annonce