Annonce
Randers

Spændingen stiger hos de lokale kandidater - hvem får stemmer nok?

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og den socialdemokratiske kandidat Iben Sønderup var blandt de politikere, der deltog i avisens rullende vælgermøde ved Føtex i Randers. De ser frem til at få vælgernes dom. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Mange kandidater i Kronjylland ser ud til at have en chance for at få en plads på Christiansborg efter valget 5. juni. Men de må vente på afklaring, til stemmerne er talt op i løbet af torsdagen.

Randers: Onsdag 5. juni sent om aftenen står det klart, hvor mange pladser partierne hver især får i Folketinget - hvis de kommer ind. Så er den første optælling af stemmerne færdig, og mandatfordelingen er på plads.

Men først torsdag aften udløses spændingen for de fleste kandidater. Hele torsdagen tælles der nemlig personlige stemmer op, og de har stor betydning for, hvilke kandidater der får mandaterne. Randers plejer at være færdig med fintællingen lige over middag, og det samme er mange af de andre lokale kredse, men Aarhus er som regel først færdig ved 19-tiden. Og først da får man overblikket over, hvordan mandaterne fordeles i den østjyske storkreds, som Randers tilhører.

Onsdag var mange af politikerne mødt op til avisens rullende vælgermøde ved Føtex i Randers. Med under en uge tilbage af en langstrakt valgkamp, ser politikerne frem til at få resultatet af alt det hårde arbejde.

- Torsdag 6. juni bliver en lang dag. Man går som på glødende kul. Jeg har vænnet mig til at sove længe dagen efter valget, og så kører jeg ud og tager valgplakater ned. Så går tiden, og man tænker på noget andet, fortæller folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V).

- Men dagen er lang. Og man tjekker hele tiden valgresultaterne på telefonen, efterhånden som fintællingen bliver offentliggjort på KMDs hjemmeside.

Ole Birk Olesen, der er tranport-, bygnings- og boligminister, er spidskandidat for Liberal Alliance i Østjylland.

- Jeg føler mig ret sikker på at blive valgt. Men jeg er meget spændt på partiets vegne, siger han.

Der er ikke mindre end 13 partier at vælge imellem ved dette valg. Men på onsdag afgøres det, hvem der kommer ind. Foto: Mathias Fredslund Hansen

En reel chance

Iben Sønderup, der er kandidat for Socialdemokratiet i Randers Sydkreds, vil bruge torsdagen sammen med sin familie.

- Det er tiltrængt, efter en meget lang valgkamp. Den har jo varet i fire uger, og uofficielt har den været i gang endnu længere. Jeg begyndte faktisk helt tilbage sidste sommer.

Konservative David Munk-Bogballe er også spændt på resultatet - ikke mindst for partiet.

- Jeg forventer ikke selv at blive valgt ind i denne omgang, men jeg vil gerne kæmpe for den konservative politik. Og man ved jo aldrig, siger David Munk-Bogballe, der vil bruge torsdagen på at få løst opgaver på arbejdet, der har måttet vente på grund af valgkampen.

For Charlotte Broman Mølbæk (SF) er det er yderst spændende valg. Partiet står til fremgang, og da kandidaterne i den østjyske storkreds er opstillet sideordnet, er det de personlige stemmer, der kommer til at afgøre, hvem der vælges ind.

- Det er første gang, vi reelt har haft mulighed for at få en SF-kandidat fra Randers valgt ind, siger hun.

Charlotte Broman Mølbæk tager til København for at være sammen med partikammeraterne onsdag aften. Og så går turen hjemad igen torsdag morgen.

Om aftenen, eller senest i løbet af fredagen - hvis der for eksempel skal være omtællinger på valgsteder i storkredsen - vil der være sat navne på de mandater, der skal til Christiansborg.

Annonce
Randers For abonnenter

Fra ruiner til nyt boligkvarter: Snart begynder udlejningen af de første boliger på Møllestensvej ved Gudenådalen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Afgående borgmesterkandidat vil ikke uddybe sit overraskende farvel til politik: - Jeg er sgu lidt kedelig

Randers FC For abonnenter

Randers FC jubler over talentsalg: - En god handel og et kæmpe skulderklap

Randers

Den store rejselyst giver månedslange ventetider til nyt pas

Randers

Kommunens nye maskine fræsede cykelsti op

Randers For abonnenter

Dyrt facebookopslag: Sur smiley og bøde på 7500 kroner til lokal helsekost-webshop

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

To stjerner til actionfilm på tynd is

Randers

Mulig afløser er klar: Tidligere godsdirektør melder sig som ny spidskandidat for Venstre

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Navne

Dødsfald: Farvel til en ærlig og driftig forretningsmand, der har tørret hænder på folk over hele verdenen

Navne For abonnenter

Sammenlægning har lettet arbejdet

Randers FC

Familien har dobbelttjekket destinationen: Randers FC sælger talent til tysk topklub

Annonce