Annonce
Randers

Spentrup får lokalråd: Nu skal der turbo på udviklingen

Anders Rousing (tv), Pia Moldt og Jakob Tange glæder sig til, at der snart holdes stiftende generalforsamling i et lokalråd, der skal sætte Spentrup på landkortet. Foto: Karin Hede Pedersen
Snart indkaldes der til stiftende generalforsamling i et lokalråd, der skal samle de mange gode kræfter i Spentrup-området. Det giver gevinst at løfte i samlet flok, og målet er blandt andet at få lavet en udviklingsplan for byen, lyder det fra initiativtagerne.

Spentrup: Det vrimler med foreninger og aktiviteter i Spentrup. Der bor 2400 i byen, og 2800 i Spentrup Sogn. Sammen med Assentoft og Langå er Spentrup udpeget som centerby i Randers Kommune.

En gruppe lokale borgere vil nu etablere et lokalråd, der skal understøtte de eksisterende foreninger, og samtidig virke for at skabe vækst og udvikling.

- Vi holder borgermøde 26. august, og 23. september er der stiftende generalforsamling i lokalrådet, fortæller Pia Moldt, der er spentrupborger og byrådsmedlem. Sammen med Anders Rousing, der er formand for Spentrup Hallerne, og Jakob Tange, der er direktør for den lokale sparekasse, har hun siden efteråret arbejdet med ideen om at lave et lokalråd. Undervejs har mange af byens borgere været inddraget, og nu er tiden kommet til at få lokalrådet på banen.

- Målet med lokalrådet er blandt andet at styrke fællesskabet, lave en kommunikationsplatform for området og at få sat gang i arbejdet med en udviklingsplan for Spentrup og omegn, siger Pia Moldt.

Allerede nu er der en dialog i gang med Randers Kommune om at få lavet en udviklingsplan, der er en visionsplan for, hvad beboerne gerne ser, der skal ske i de kommende år for at forskønne og forbedre området.

- Det er jo ikke raketvidenskab, vi er nok bare lidt bagefter, siger Anders Rousing med henvisning til, at en hel del byer i Randers Kommune allerede har en udviklingsplan. Med sådan en plan i hånden bliver det lettere at søge penge hos kommunen og fonde til nye tiltag. Samtidig er planen et godt arbejdsredskab i forhold til at skabe udvikling.

Spentrup

Spentrup har 2400 indbyggere.

Det er den tredjestørste by i kommunen, udover Randers. Langå og Assentoft er større.

Spentrup består af en oprindelig landsby med kirken som centrum og en stationsby på den nedlagte jernbane fra Randers til Hadsund.

Kirkebyen og stationsbyen har i mange år været vokset sammen.

Der er siden 1970'erne sket en udbygning af Spentrup med boliger i form af rækkehuse og parcelhuse, så byen nu fungerer som en bosætningsby i Randers opland.

Spentrup er blandt andet kendt for Malvinas Hus, der rummer Blichers Mindestue. Huset er opkaldt efter Blichers højtelskede datter Malvina.

Mindestuen blev grundlagt i Spentrup Præstegård, hvor digteren boede fra 1825 til sin død i 1848.

Endvidere kan man på Spentrup Kirkegård besøge Steen Steensen Blichers gravsted.

Spentrup har det hele

- Lokalrådet skal være en koordinerende enhed. Man kan kalde rådet foreningernes forening, siger Jakob Tange og understreger, at rådet først og fremmest skal understøtte de eksisterende foreningers aktiviteter.

Derfor er det en opgave at få skabt et kommunikationsforum, hvor ideer, arrangementer og gode forslag let kan bredes ud til beboere i området.

- En opgave for lokalrådet kan for eksempel være at hjælpe foreningerne i Spentrup og omegn med at søge penge til initiativer, som har brug for økonomisk støtte, påpeger Jakob Tange. De mange frivillige i foreningerne har måske ikke så meget tid til at skrive ansøgninger, og det kan lokalrådet hjælpe med.

- Lokalrådet skal gerne være med til at profilere byen og området, siger Anders Rousing. Rådet skal også fungere som talerør for byen og området.

Pia Moldt peger på, at Spentrup er en aktiv by med et rigtig godt sammenhold og mange lokale aktiviteter. Der er skole, daginstitution, hal, lægehus, dagligvarebutikker og alt det, der ellers skal til i det daglige.

Der er mange ideer til, hvordan man kan gøre byen endnu mere attraktiv at bo i. For eksempel ved at bruge hallen til mere end sport. Der kan laves hygge-café, foredrag og andre kulturelle tiltag.

- Det kunne være fint med en slags kulturhus, et mødested for borgerne, mener Pia Moldt.

Nu sættes der gang i processen med at få lokalrådet på plads, og derefter vil der forhåbentlig blive sat skub i mange nye tiltag, mener initiativtagerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce