Annonce
Navne

Spentrup-præstens værk fra 1839 lever stadig

Her ses den ca. 600 kilometer lange rute, som Blicher fulgte. Kortet er gengivet i den nye bog. Affotografering: Annelene Petersen
Endnu en forfatter har kastet sig over "Vestlig Profil af den Cimbriske Halvøe fra Hamborg til Skagen".

Mens Steen Steensen Blicher (1782-1848) endnu var præst i Spentrup og boede i den præstegård, der den dag i dag bebos af en efterfølger i embedet, skrev han bogen "Vestlig Profil af den Cimbriske Halvøe fra Hamborg til Skagen, tagen på Reisen af S.S. Blicher" for nu at gengive den fulde titel på bogen.

Den udkom i København i 1839 og var resultatet af en ganske bemærkelsesværdig præstation af den dengang 56-årige præst og forfatter, nemlig en fodtur på ca. 600 kilometer fra Hamborg til Skagen og gennemført i løbet af seks uger. Vel at mærke året efter, at Blicher havde måttet holde sengen i et halvt år på grund af alvorlig sygdom.

Til en lang række af forfattere og andre, som gennem årene har beskæftiget sig med dette Blicher-værk føjer sig nu Lars Ulrik Thomsen, Esbjerg, tidligere Randers.  Det sker i bogen "I Blichers fodspor - en rejseskildring".

Annonce

Både når man læser Blichers lange tekster i det sprog, som han skrev i dengang, og Lars Ulrik Thomsens moderniserede, forbløffes man over, hvordan Blicher formåede at omsætte de mange indtryk fra rejsen til særdeles detaljerede beskrivelser af landskaberne og til nærmest stenografilignende gengivelser af samtaler, som han førte undervejs.

I 1838 var der jo ingen af de tekniske hjælpemidler, vi kender i dag. Notater måtte skrives i hånden, ligesom manuskriptet senere blev det.

Udgangspunktet Hamborg

I 1838 havde man endnu områderne syd for den nuværende dansk-tyske grænse som værende elementer i Helstaten.

Derfor var det Hamborg - dengang en fristad - Blicher indledte sin lange fodrejse i. Og han var skarp i sin beskrivelse af Sankt Pauli, så han så frem til besøget i Altona, dengang dansk område.

Maleriet her af St. St. Blicher, der på heden møder taterne Peiter Benløs og Lenka Smælen, er med i den nye bog. Det er malet af Chr. Dalsgaard og hænger på Frederiksborg Museet.

Derfra går turen så videre med skib på Elben ud til den jyske vestkyst, hvorfra den videre rejse foregår. Esbjerg figurerer ikke på listen over de byer, som Blicher besøgte - for den eksisterede nærmest slet ikke i 1838.

Ankommet til Agger viser Blicher sig som noget af en spåmand, idet han filosoferer over, hvordan en københavner, der aldrig har været udenfor Gefions ø, med luftskib eller dampskib  - luftskibe kom først i 1852 -  ville føle sig som værende kommet til et fremmed land.

Lars Ulrik Thomsen vælger i sin bog, der er godt illustreret med fotografier og malerier, at lade Blicher skrive på nudansk.

- Det er ikke at gøre vold på Blicher. Hvis man vil læse originaludgaven, er den til enhver tid til rådighed, anfører Lars Ulrik Thomsen.

Hvilket er helt rigtigt - man kan på nettet læse Blichers rejsebeskrivelser på originalsproget, idet teksten er lagt ud af Det Kongelige Bibliotek.

Annonce

Andre udgivelser

"Vestlig profil af den cimbriske halvø" har gennem årene inspireret mange forfattere til at beskæftige sig med værket.

Naturligt nok har Blicher-Selskabet således forestået en udgivelse med illustrationer af Jens Mathiesen.

Formanden for Blicher-Selskabet, operasanger Erik Harbo, har skabt en film om værket tilbage i 2015. På Borgens Forlag udkom en bog i 1965 med træsnit af Povl Christensen, og en så kendt forfatter som Peter Seeberg har udgivet en bog om emnet samme med fotograf Katrine Ussing. Denne bog udkom på Forlaget Gyldendal i år 2000. Flere andre kunne nævnes. Der findes en liste over dem i den nye bog.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce