Annonce
Livsstil

Spred løgplanter over det hele

Allium obliquum er et dekorativt blomsterløg med limegrønne kugleformede hoveder. Planten er meget smuk i grupper. Foto: Birgitte Hasholt

Det er blevet rigtigt forår, og jeg har ringet til Kirsten, som sagde, at hun netop gik og tænkte på mig. Det er nemlig tiden, hvor et stort læs hestemøg skal berige køkkenhaven, og Kirsten har heste. Nu ligger møgdyngen og damper på min matrikel, imens vintergækken takker af, og anemonerne springer ud.

Anemone nemorosa er den vilde anemone i skoven. I et af mine bede, hvor akelejernes flæsede blader dukker op, har jeg også balkananemone. Balkananemone Anemone blanda er smuk, men ikke så rørende som Anemone nemorosa, fordi balkananemones blomster er større og knap så sofistikerede som den vilde skovanemones bedårende blomster.

TIP

Snepryd er små blomsterløg med stor skønhedsværdi. Vil man have vedvarende blomstertæpper i haven i det tidligste forår, er snepryd et godt valg.Høst frø af dine blomsterløg og så dem. Prøv for eksempel vintergæk, krokus, snepryd, vild skovtulipan Tulipa sylvestris, den sjældne utrolig smukke Tulipa sprengeri (den drømmer jeg om!), allium og fritillaria eksempelvis almindelig vibeæg fritillaria meleagris.

Dyrk mange af samme slags på samme sted, blomsterløg er smukkest i grupper.

Ud over at så, kan man dele. Har man tætte klynger af blomsterløg for eksempel vintergæk, dorothealilje, snepryd og påske- og pinselilje, kan løgene nemt deles i den kommende tid, efterhånden som planterne er afblomstret og visner ned. Plant med passende afstand. På den måde spreder man sine blomstertæpper og holder blomstringen ved lige.

Man kan med held samle og så frø af blomsterløg. Det er sjovt at eksperimentere og få flere af de løgplanter, som man holder af. Her er småplanter af Allium obliquum klar til forårsudplantning. Foto: Birgitte Hasholt

Aprils lyserøde stjerne

En af de sødeste aprilblomster ud over anemone er rosa snepryd Chionodoxa luciliae `Pink Giant´, der slet ikke er gigantisk, men lige tilpas, hvilket vil sige stor nok til at tage sig kønt ud - især hvis man planter en pæn portion i en gruppe. Snepryd findes også i blå, hvilket er den mest almindelige og i hvid og lyserød. Snepryd Chionodoxa luciliae `Rosea´ er endnu mere sart rosa end `Pink Giant´ - yndefuld som en blussende forårskind i friskt vejr med solskin.

Snepryd er en lille løgplante, den bliver 10 til 15 centimeter høj, og lægger man løgene med en afstand på syv til otte centimeter, får man et tæppe, der beriger med flere blomster per stængel. Og snepryd svigter ikke. Blomstringen viger ingenlunde med tiden, løgene er sunde og stærke nok til at optræde standhaftigt år efter år, så man trygt kan glæde sig. Oven i købet formerer snepryd sig ved at danne små sideløg og så sig selv, hvor den trives. Planten stammer fra bjergegne i Tyrkiet, voksestedet er almindelig havejord i sol eller let skygge.

Snepryds blomstring falder fra marts til april. Den kolde første forårstid med sne for tre uger siden forsinkede de tidligste forårsblomster lidt, og derfor har vi haft stor glæde af snepryd indtil nu. Når planten snart er afblomstret, og frøene modner, vil jeg holde øje og se, om jeg kan samle frøene, drysse dem ud andre steder i haven, dække med lidt jord eventuelt også så nogle snepryd i potter. Den mere styrede proces håber jeg på giver endnu flere af den trofaste forårsbebuder.

Snepryd er en vidunderlig lille løgvækst, der er meget tidligt på færde. Blomstringen er på sit højeste i april. Snepryd Chionodoxa luciliae `Rosea´ har yndige lyserøde blomster. Foto: Birgitte Hasholt

Tanken om at så blomsterløg

Bortset fra, at mange haventusiaster er klar over, at vintergæk spreder sig nemt ved frø, og at man kan plukke vintergækkernes buttede frøstande, tørre dem og drysse frøene ud, er det ikke almindeligt at samle frø af blomsterløg. Det kan imidlertid gøres med succes, og hvor nemt det egentlig kan være at frøformere blomsterløg, opdagede jeg dels, da jeg faldt over en artikel om emnet i det engelske havemagasin "Gardens illustrated" og ved selv at prøve at tage frø af det usædvanlige, sjove og meget kønne blomsterløg Allium obliquum.

Allium obliquum stammer fra Sibirien og kaldes også sibirisk hvidløg. Planten bliver spist i Centralasien som hvidløg, men herhjemme bruger vi den til pryd. Allium obliquum har limegrønne kugleformede pompon-lignende blomsterhoveder. De små blomster, der tilsammen danner blomsterhovedet, har lange støvdragere med fine honningfarvede støvknapper. Allium obliquum blomstrer længe i juni og juli. Planten bliver 60 til 75 centimeter høj, og den har en kraftig stængel og lange tynde blade.

Når Allium obliquum sætter frø sidst på sommeren eller først på efteråret, kan frøene høstes og sås i potter. Jeg såede i så- og priklemuld og lod potterne stå i drivhuset vinteren over. Frøene spirede villigt, spirerne var spinkle som græsstrå det første år, men i år er der rigtige planter til udplantning i haven. Allium obliquum er nem at dyrke, da den trives i almindelig havejord i fuld sol.

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce