Annonce
Erhverv

Sprog & Leg giver børn flere knager at hænge sproget op på

- Det vi kan er at stille et fagligt redskab til rådighed, som pædagogerne let kan gå til, og hvor de får det, de skal bruge til at gennemføre et temaforløb med børnene, forklarer Ulla Flye Andersen. Foto: Axel Schütt
Tale- og sprogkonsulent Ulla Flye Andersen har et mål. Hun vil gerne forbedre børns sprogudvikling i de danske daginstitutioner. Derfor har hun i over 10 år drevet forretning med salg af sprogkufferter, hvis indhold stimulerer børns sproglige udvikling.
Annonce

VITTEN: I en nedlagt brugsforretning i en landsby forventer man måske ikke at finde legetøj i lange baner. Men det er lige præcis det, man finder, hvis man kigger forbi den nedlagte Brugs i Vitten.

Her bugner hylderne af alt fra gryder i metal til plyssede bamse-is og figurer i plastik, der hastigt sender tankerne på himmelflugt mod julemandens værksted.

Det er dog ikke julemanden, der har til huse i den nedlagte brugs. Det er derimod den 57-årige direktør i virksomheden Sprog & Leg, Ulla Flye Andersen, som er flyttet ind. Og selvom hun vitterligt sender legetøj ud til byer landet over, har legetøjet andet og mere end børneglæde og flygtig underholdning som mål.

Ulla Flye Andersen

  • uddannet talepædagog i 1996 og har siden taget en master i sprogtilegnelse fra SDU i 2009
  • sprang ud som selvstændig med enkeltmandsfirmaet Sprog & Leg i 2007
    er gift og har i dag tre børn, tre døtre på henholdsvis 13, 27 og 30 år
Annonce

Knager til sproget

Denne onsdag i november ligger kufferter i blå, grøn og rød klar til afsendelse. Alle kufferter er fulde af legetøj, bøger og spil, der kan bruges til dialogisk læsning. En form for læsning, som bliver brugt i daginstitutioner landet over til at stimulere og aktivere sproget hos børn i alderen 0-6 år.

Ulla Flye Andersen åbner en blå kuffert og viser indholdet frem. Den valgte kufferts tema er børnebogen ”Mis med de blå øjne”, der er skrevet af Egon Mathiesen.

Foruden bogen med historien om den lille kat, gemmer kufferten også på flere dyr i plastik, en bamse, flere ordkort samt sange og et spejl. Alt sammen ting, der skal hjælpe børn med at sætte ord på ”kat”, ”mus”, ”hund” og andre ord, som de kan støde på i deres hverdag.

- Det at bruge mange gentagelser er en god strategi, når det kommer til at stimulere børnenes sprogbrug, fortæller Ulla Flye Andersen, der har arbejdet med børn tale- og sprogfærdigheder i mere end tyve år.

- Og når man arbejder tematisk, som vi gør med kufferterne, så får børnene flere knager at hænge sproget op på samtidig med, at det giver de voksne flere muligheder at tale om sproget ud fra, tilføjer hun.

Annonce

En god idé

Ulla Flye Andersen er oprindeligt uddannet socialpædagog i 1987. Men da der i 1996 opstod mangel på talepædagoger i Hammel Kommune, som hun dengang boede og arbejdede i, og forvaltningschefen i kommunen af samme grund opfordrede interesserede pædagoger til at søge den vej, tog Ulla Flye Andersen imod tilbuddet.

- Jeg var bestemt ikke nogen sprognørd. Men jeg ville gerne mere og andet, end det jeg lavede. Så jeg så det som en god mulighed, fortæller hun.

Uddannelsen til talepædagog færdiggjorde hun på to år, hvorefter hun fik arbejde i kommunen Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR, red.).

Her arbejdede Ulla Flye Andersen særligt med sprogudviklingen hos børn i alderen 0-6 år. Blandt andet var hun i 2001 med til at indføre sprogvurdering af treårige i kommunen. Og til netop den anledning oprettede hun sammen med en kollega flere interne kurser med sprogstimulering og sprogvurdering af småbørn som omdrejningspunkt, hvor de samlede forskellige ting i en kuffert, der kunne hjælpe de voksne med at få børnene til at sætte ord på alt fra husdyr til ting i hjemmet ved hjælp af bøger, billeder, legetøj og spil om emnet.

Kufferten var en så stor en succes, at Ulla Flye Andersen gik med tanker om, at idéen måtte kunne bruges til mere. Men med fast job og familie gik tiden hurtigt, og idéen blev derfor sat på standby.

Først i foråret 2007, da Hammel Kommune stod overfor kommunesammenlægningen i forbindelse med kommunalreformen, og Ulla Flye Andersen i samme anledning besluttede sig for at sige sit job op for at prøve sig af med livet som selvstændig, vendte idéen tilbage.

Meget af Ulla Flye Andersens forretning er vokset via netværk. Derudover fik forretningen yderligere skub på, da Ulla Flye Andersen med hjælp fra Væksthus Midtjylland i 2008 søsatte en webshop, hvorfra hun den dag i dag fortsat sælger sprogudviklende bøger, spil og legetøj. Foto: Axel Schütt
Annonce

Medvind fra folketinget

Som selvstændig lagde Ulla Flye Andersen ud med at holde foredrag og kurser for pædagoger, dagplejere og forældre om børns tale- og sprogbrug i teori og praksis.

Men da hun fortsat oplevede efterspørgsel på de kufferter, som hun og kollegaen havde brugt i undervisningen, startede hun sideløbende i det små op med at samle og sende kufferter rundt i landet.

- Mine piger laminerede papirerne med sange og historier, og jeg fandt en kuffert i Kvickly, som vi kunne pakke det hele ned i. Så det var meget lavpraktisk i starten, fortæller hun med et grin.

Til alt held for Ulla Flye Andersen fik hun medvind fra folketinget, da det, få måneder efter hun sprang ud som selvstændig, blev vedtaget, at alle landets kommuner skulle tilbyde treårige børn en sprogvurdering. Et tiltag, der både gav øget efterspørgsel på oplæg og efteruddannelse i børns sproglige udvikling, men også på de kufferter, som Ulla Flye Andersen så småt var begyndt at sende ud ad døren fra hjemmet i Selling.

Udviklingen blev yderligere hjulpet på vej af, at det lykkedes Ulla Flye Andersen at indgå en aftale med Lego om at bruge deres produkter i kufferten, og af at Ulla Flye Andersen tog med Socialstyrelsen rundt i kommunerne for at præsentere sit koncept i forbindelse med præsentationen af landets nye sprogvurderingsindsats.

- Så det gik ret hurtigt i starten, for hvis man skulle lave sprogvurdering, så krævede det en kuffert, fortæller hun.

- Nogle synes, at vores kufferter er for dyre. Men hvis man tænker på, hvad det vil koste en pædagog i løn, pension og feriepenge inklusive at bruge sin arbejdstid på at forberede forløbet selv, er det ikke meget, man ville få for de samme kroner, siger Ulla Flye Andersen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Spild af arbejdstid

Det har aldrig været et krav, at daginstitutioner skal bruge de kufferter, som Ulla Flye Andersen fremstiller, i sprogvurderingen af de treårige. Pædagoger kan for eksempel sagtens stå for deres egne materialer, som de bruger til at fortælle og lege sproget ind hos børnene med.

- Men vi mener, at vores kufferter kvalificerer læringsmiljøet, understreger Ulla Flye Andersen.

Et udsagn, som flere daginstitutioner må være enige i, hvis man dømmer efter de bestillinger af færdigpakkede kufferter, som Sprog & Leg årligt sender ud. Og der er da – ifølge Ulla Flye Andersen – også flere gode grunde til at købe kufferter, fremfor at fremstille dem selv.

- Pædagogernes fornemmeste opgave er at være sammen med børnene, og det giver kufferten dem mulighed for. For så skal de ikke ud og bruge deres arbejdstid på at finde og købe legetøj eller printe og kopiere tegninger og historier til kufferten, for det har vi allerede gjort, siger hun.

Annonce

Flere om arbejdet

I dag fylder kufferterne omkring 60 procent af forretning i Sprog & Leg, mens de kurser og workshops om barnets sprogtilegnelse, som Ulla Flye fortsat tager land og rige rundt med, fylder omkring 40 procent af forretningen.

Og til trods for presset økonomi i daginstitutionerne, som også Ulla Flye Andersen mærker til, går forretningen så godt, at hun i dag en ansat til at pakke og afsende kufferter 18 timer om ugen, samt flere ungarbejdere, der hjælper til med at pakke kufferterne i ugens løb.

Derudover har hun også en skribent ansat på freelancebasis, der blandt andet står for at skrive digte og sange til kufferterne samt for at skrive Sprog & Legs nyhedsbreve og holde styr på virksomhedens aktiviteter på de sociale medier. Og så har Ulla Flye Andersen i øvrigt også eget forlag, der står bag flere af de bøger og spil samt informationsbrochurer, som virksomheden årligt sender ud af huset.

Annonce

Skal komme flere til gavn

Sprog & leg sender i øjeblikket omkring 50 forskellige pakkede kufferter ud, hvis indhold varierer, så de både kan bruges til at teste sproget hos treårige, og som øvelser til tosprogede børn, der har brug for at forbedre deres sprogfærdigheder, men også som inspiration til læsning med de mindste.

For eksempel deler Herning Kommune årligt omkring 1000 kufferter fra Sprog & Leg ud til toårige, som de sammen med deres forældre kan hente på det lokale bibliotek.

- Børn, der har gode læseerfaringer med hjemmefra, og som er bogvante, har meget bedre mulighed for at klare sig godt igennem skolen og sidenhen i voksenlivet, forklarer Ulla Flye Andersen.

Af samme årsag har hun også en ambition om, at endnu flere af hendes bogkufferter skal komme børn landet over til gavn. Og derfor barsler hun med en plan om til næste år at lancere en abonnementsordning på kufferterne, så daginstitutionerne også kan leje de forskellige kufferter.

- Det gør vi tre grunde: For det første er pengene i institutionerne knappe, for det andet giver det mening i bæredygtigheds navn, og for det tredje giver det en større variation i det udvalg, som daginstitutionerne kan få hjem, fortæller Ulla Flye Andersen, der også har planer om at udvikle en platform, hvor pædagoger kan udveksle viden og erfaring med hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Annonce