Annonce
Læserbrev

Sproget gør noget ved os alle, også i byrådssalen

Læserbrev: Byrådsmødet mandag 13. januar var vellykket og blev afviklet i en god tone ... lige indtil sagen om Stjernehuset, på den lukkede del af dagsordenen, skulle drøftes. Da var den gode stemning for alvor dømt ude, afløst af en skinger og opslidende retorik, hvor salen blev delt i to vande.

Vi 31 byrådsmedlemmer har et ansvar. Vi er demokratisk valgt. Valgt til at løse borgernære opgaver indenfor den økonomiske ramme, som befolkningssammensætningen i Randers Kommune giver os mulighed for.

Politik er også kemi, ikke på kemiske formler, men derimod den menneskelige forståelse af hinanden, indlevelse, respekt, anerkendelse og accepten af det faktum, at vi som politikere ikke er enige om ideologierne. Men at vi, hvis vi vil, kan samarbejde professionelt, fordi vi grundlæggende respekterer hinandens forskellighed.

Når vi bryder den usynlige grænse for, hvad der er respektfuldt at kalde hinanden, tale ned til hverandre, håne og generelt være disrespektfulde i vores sprogbrug, ja så bliver det kit, der får politik til at lykkes, besværliggjort. I sidste ende til skade for borgerne. De randersborgere, som er byrådspolitikernes eksistensberettigelse, de 97.909 personer, som vi er "sat i verden" for at betjene bedst muligt.

Som kollega, som forældre eller som politiker så gør sproget noget ved os. Efter vores bedste overbevisning så kan man slippe afsted med at sige det meste, hvis det bliver sagt på en ordentlig og anerkendende facon.

Vel, vel, politik er en kampplads, en arena, hvor der skal være plads til uenighed, det ligger vist i sagens natur.

Faktuelt er det dog, at de tre sager, Stjernehus-sagen, Verdo-sagen og sagen om mistillid til kommunaldirektør Jesper Kaas Smidt, som det seneste års tid har fyldt meget i både byrådssalen og i medierne, deler byrådet - også internt i partierne. Det slider.

Men vi skal komme videre, som en gruppe på 31 personer med forskellig politisk observans.

Her er sproget altafgørende for, at politik lykkes i sidste ende.

Politikere i andre kommuner kan finde ud af det, det må vi også kunne lære i Randers.

Ikke kun for vores egen skyld, men især for borgernes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

31 kopper kaffe: 210.000 kroner

Det er ikke nogen billig kop kaffe, det enkelte byrådsmedlem i Randers Kommune har drukket med chefkonsulent Lars Muusmann fra firmaet af cirka samme navn, og derfor er det mere end almindelig ærgerligt, at det kommunalpolitiske kaffeslabberas øjensynligt ikke har kastet nævneværdige resultater af sig. De 210.000 kroner, som kaffen og konsulentsamtalerne har kostet, er muligvis ikke nogen stor andel af budgettet i en kommune med næsten 98.000 indbyggere, men det er dog 210.000 skattekroner betalt af helt almindelige borgere, som dagligt savner bedre offentlig service overalt. For alle os, der har betalt for kaffen, og for alle os, der dagligt skal leve vores gode liv i en kommune ledet af et byråd, der ikke er i harmoni med sig selv, var det således sørgelig læsning, da denne avis forleden skrev om det lukkede byrådsmøde, hvor chefkonsulenten fremlagde sine anbefalinger efter 31 samtaler med 31 medlemmer af Randers Byråd. Bortset fra borgmester Torben Hansen, der nødvendigvis må påtage sig et medansvar for rekvireringen af konsulenthjælp, var der ikke mange, der formulerede optimisme i anledning af konsulentens anbefalinger. Og det parti, der stod i spidsen for det mistillidsvotum, som var rettet mod kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, og som spillede en væsentlig rolle i rekvireringen af konsulenthjælp, formulerede slet ikke noget og var ikke mulig at få fat i efter det lukkede byrådsmøde. De kan naturligvis have deres gode grunde i Venstre, men deres pludselige ordknaphed i denne sag kan minde om strudsen, der stikker hovedet i busken. Nu skal samtlige gruppeformænd for partier og lister igen snakke med borgmesteren, akkurat som de gjorde det inden jul. Derefter skal hele byrådet igen holde lukket møde. Og måske skal byrådsmedlemmerne have sociale arrangementer med hinanden. Det skal nok blive hyggeligt. Man må håbe, at der snart er noget andet, der hjælper. Også for byrådsmedlemmernes skyld, men først og fremmest for randersborgernes skyld. Den by, hvor alle andre er opsigtsvækkende gode, når det gælder samarbejde, fortjener et byråd, hvis medlemmer også forstår at samarbejde.

Randers

Frank Nørgaard føler sig provokeret af folkeskolelærer: - Hun har selv stukket næsen frem

Randers For abonnenter

Stolt mor til Randers' michelinstjerne: - Vi sagde ikke 'ro på', da han ville være den bedste

Annonce