Annonce
Fødselsdage

Stålkongen fylder 75 år

Stålkongen, Svend Møller Hansen, der er en af de helt store iværksættere i Mariagerfjord, fylder 75 år fredag 27. september. Her ses han i samtale med en af koncernens medarbejdere. Foto: DS-Gruppen
Annonce

Mariagerfjord: En af Nordjyllands store iværksættere, direktør Svend Møller Hansen, Svend Møller Hansen Holding A/S, Skivevej 61, Hobro, fylder fredag 27. september 75 år.

Svend Møller er manden bag DS Gruppen i Hobro, som tidligere på måneden markerede sit 50 års jubilæum. Gruppen producerer blandt andet stålelementer til byggerier af enhver art og er i dag Europas førende inden for branchen.

Svend Møller, som i folkemunde i dag er kendt som Stålkongen, har bygget det hele op fra absolut ingenting. Han kommer fra beskedne kår som søn af en husmand med en ejendom på Louisendal Mark tæt ved Hobro. Skolebøger og lektier sagde ikke knægten en hel masse, og derfor kom han som så mange andre i datidens Danmark ud at tjene efter syv års skolegang.

Den første tid arbejdede han ved landbruget, men hans livsbane blev lagt, da han som 15-årig med sin fars mellemkomst kom i lære som vogn- og beslagsmed hos smeden i Snæbum. Her lærte han blandt meget andet at reparere gyllevogne fra en lokal fabrikant, og da han som ung færdiguddannet smed i en periode arbejdede som montør i Irland, fik han tilfældigt øje på en gyllevogn af præcis samme fabrikat indleveret til reparation hos en smed i Londonderry.

I samme smedje var opbevaret et parti jernstænger med henblik på nogle konstruktioner til et bygningsværk i New Zealand, og på gulvet midt i smedjen slog det pludselig Svend, at man da måtte kunne forme stålbjælkerne anderledes, så de uden en masse sammensvejsninger både ville få større bæredygtighed og et designmæssigt bedre look.

Den tanke slap han aldrig. Han tog den med sig hjem til Danmark, og med laden på forældrenes ejendom på Louisendal Mark som produktionsværksted, tog han i 1969 de første spæde skridt til det, der i dag er en hypermoderne stålvirksomhed med omkring 700 ansatte. Første ordre med de nydesignede stålkonstruktioner var i øvrigt genopbygningen af det nedbrændte Hostrup Teglværk i Hobro. I 1969 blev han også gift med Jette, som fra firmaets start og i mere end 40 år var ansat som administrativ medarbejder.

Folk, der i hele forløbet har været tæt på Svend Møller, karakteriserer ham som en enestående og fanden-i-voldsk iværksætter. I kedeldragt og med ukuelig energi gik han i de første mange år forrest også ude på byggepladserne, og han har altid haft både evnen og ikke mindst modet til at se og gennemføre de rigtige løsninger. Sådan var det, da han i 1970 byggede sin første produktionshal i industrikvarteret på Jyllandsvej i Hobro, og sådan har det været i forbindelse med investeringer og satsninger gennem årene både på DS Industrivej, Samsøvej og Andrupvej, hvor DS Gruppen i dag har produktionshaller.

DS Elcobyg på Hadsundvej er også et godt eksempel på Svend Møllers fremsynethed. Betonfabrikken var under de tidligere ejere gået konkurs, da Svend Møller efter forhandling med konkursboet fik skøde på virksomheden i 1986. For ham var det et issue at få mest muligt på paletten for både at udvikle virksomheden, men så sandelig også for at kunne servicere kunderne så bredt som muligt med løsninger inden for både stål og beton.

Tiltagene i Sønderjylland dels med opkøb af ABC Stål og Coating i 1987 og dels med opkøb af Sønderjyllands Maskinfabrik i 1998 er eksempler på det samme. I det sønderjyske investerede DS gruppen mere end 500 millioner kroner gennem små 20 år, og det var med en god forrentning, at Sønderjyllands Maskinfabrik igen blev frasolgt i 2014, med da ca. 760 medarbejdere

Annonce

Autodidakt som leder

Det er ikke på akademiske læreanstalter, Svend Møller har lært at stå i spidsen for en virksomhed med flere hundrede medarbejdere. Som leder er han autodidakt. Han har altid stillet store krav til sine medarbejdere, og der er mange anekdoter om, hvordan han med store ord og ikke altid i lige diplomatiske vendinger har forklaret sine omgivelser, hvordan han vil have tingene. Men han har aldrig båret nag. Hvis han har skældt ud den ene dag, er det glemt dagen efter.

Kanterne er dog, som han selv siger, blevet lidt rundere med årene, men hans opfattelse af, at der skal være orden i penalhuset, har ikke ændret sig. Ofte udtrykt på den måde, at der skal være fejet, strøet og givet halm. Syv års skolegang har klaret ham gennem livet, og han kan ikke drømme om at lefle for folk med akademisk baggrund. Tværtimod. Hvis der skal komme noget godt ud af det, skal der mellem to ingeniører altid sidde en bonde. En simpel læresætning, som Svend Møller aldrig har forsømt en lejlighed til at bringe på bane.

I 2015 blev der gennemført et vellykket generationsskifte, så det i dag er Jette og Svend Møllers eneste søn, Mads Møller Hansen, der har overtaget ansvaret for produktionsvirksomhederne under DS Gruppen.

Stålkongen har trods sine 75 år dog ikke på nogen måder gearet ned. Han er koncernchef i SMH Holding, og han har fortsat forrygende travlt med sine mange gøremål inden for både landbrug, skovdrift og byudvikling. Dertil kommer så fritidsinteresserne. Han har en helt unik samling med mere end 100 veterantraktorer, han elsker at gå på jagt, cykler ugentligt med venner fra ungdomsårene, og så er han fast gæst på DS Arena, når Hobro IK spiller. Som stadionnavnet antyder, er DS Gruppen også klubbens hovedsponsor. I mange andre sammenhænge har Svend Møller og DS Gruppen gennem årene støttet lokale projekter og lokale idrætsfolk.

Privat deler Svend Møller tilværelsen sammen med Jette i deres pragtfulde ejendom med udsigt til Fyrkat og Onsild Ådal mod syd og mod nord til SMH Holdings domicil på Skivevej. Udover sønnen Mads og svigerdatteren Helle kan parret glæde sig over tre børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce