Annonce
Erhverv

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Intelligentcitys rottefælder er designet til at lede rotten ind gennem et hul, videre gennem en løbegang og hen til en smækfælde. Når fælden klapper, giver en sensor beskeden videre, så rottefængeren på sin smartphone kan se, at der er gået en rotte i fælden. Arkivfoto: Morten Pape
Selvom iværksætterfirmaet Intelligentcity og mastodonten HedeDanmark kunne anse hinanden som konkurrenter på skadedyrsområdet, har de i stedet valgt at samarbejde om at sikre erhvervsvirksomheder mod skadedyr. Og det kommer begge parter til gode.

Horsens: I juli sidste år gik HedeDanmark og Intelligentcity sammen om skadedyrsbekæmpelsen i erhvervsvirksomheder landet over. Et samarbejde, som begge parter ser stor værdi i. For selvom de to firmaer kunne se hinanden som konkurrenter, har de i stedet fundet frem til de punkter, de bedst kan styrke hinanden på.

Mens HedeDanmark for eksempel takket være samarbejdet kan gøre brug af Intelligentcitys skjulte, digitale og giftfri rottefælder i deres skadedyrsbekæmpelse, benytter Intelligentcity sig omvendt af HedeDanmarks landsdækkende team af skadedyrsteknikere, der fører tilsyn med fælderne og kører ud, når de intelligente fælder via en sensor giver besked om, at der er gået en rotte i fælden.

På den måde slipper Intelligentcity for at bruge penge på at bygge en større driftsorganisation op selv, mens HedeDanmark omvendt får endnu et produkt at tilbyde deres kunder, når det kommer til skadedyrsbekæmpelsen, der er et forholdsvist nyt arbejdsområde for selskabet.

Annonce

- Som vi oplever det, fungerer det rigtigt godt. Begge parter glade for samarbejde, og det giver samtidig god mening, også for vores kunder, siger Ronny Falkenhard, der er administrerende direktør i Intelligentcity.

Mulighed for vækst

For direktøren, der i 2018 sprang ud som iværksætter med eget koncept til giftfri skadedyrsbekæmpelse efter tyve år i skadedyrsbranchen, har samarbejdet indtil videre da også været med til at bidrage til firmaets stigende omsætning.

- Nogle gange kan vi som virksomheder udvikle os og gøre mere sammen end hver for sig, mener Ronny Falkenhard. Han er direktør i firmaet Intelligentcity, der gennem mere end et år har samarbejdet med HedeDanmark om skadedyrsbekæmpelse. Foto: Mads Dalegaard

- Sidste år fordoblede vi omsætning fra året før. Og det ser det også ud til, at vi kommer til at gøre i år, siger Ronny Falkenhard, der foruden samarbejdet med HedeDanmark har flere selvstændige aftaler med kommuner landet over, som Intelligentcity leverer deres intelligente rottefældesystemer til.

Sådan får du samarbejdet til at fungere med en konkurrent

1. Find en virksomhed med matchende værdier

– Det er vigtigt at finde en partner, der vil det samme, som du vil, understreger Ronny Falkenhard.

- Havde jeg for eksempel fundet sammen med et selskab, der ikke vil være giftfri, ville det ikke have givet meget mening, tilføjer han.

2. Hav klare retningslinjer for samarbejdet fra start

- Jeg tror ikke, at man skal være bange for at samarbejde med andre virksomheder. Men det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at man skal åbne hele bogen, understreger Ronny Falkenhard.

Han mener, at et godt sæt retningslinjer for samarbejdet kan lette processen.

- Det er vigtigt at have det juridiske på plads. Man skal ikke være blåøjet og gå ind i et samarbejde med udelukkende mundtlige aftaler. Vi har derfor brugt rigtigt meget energi på at prissætte og få styr på kontrakter og alle mulige andre ting, der kunne gå hen og blive stridspunkter senere hen, fortæller han.

3. Husk at følge op på samarbejdet løbende

- Nogle af de ting, som vi har erfaret, er, at en løbende kommunikation og forventningsafstemning er afgørende for succes, når man er to virksomheder, som samarbejder på den måde, som vi gør, siger Jane Kragsig.

- Vi har derfor statusmøder minimum hver anden måned, hvor vi kan forventningsafstemme og evaluere på, hvordan det går, samt samle op på, hvis der er noget, der glider. Det er vigtigt, kan vi se, i en proces hvor vi prøver at strømline to virksomheder, tilføjer hun.

4. Husk dine medarbejdere

- Som virksomhed har man en vigtig opgave i at lade ens medarbejdere vide, hvad man samarbejder om, og hvordan spillereglerne er, understreger Ronny Falkenhard.

Af samme grund har startupfirmaet i starten af året langt om længe kunnet rykke sig ud af Ronny Falkenhards hus og hen i de 227 kvadratmeter store nye kontorlokaler på Kometvej, som firmaet har lejet sig ind i, få minutters kørsel fra motorvejen E45, og med bedre plads til seks ansatte, som firmaet i dag tæller.

Det er dog ikke kun startupfirmaet, der har gavn af samarbejdet. For selvom HedeDanmark er en af landets største anlægs- og servicevirksomheder, er indsatsen med skadedyrsbekæmpelse stadig forholdsvis ny. Og netop derfor så firmaet tidligt en god mulighed for at styrke deres position ved at indgå et samarbejde med Intelligentcity.

Det handler jo om at finde nogen med den samme vision. For så kan det være en styrke, når man er to om at gå den samme vej.

Ronny Falkenhard, direktør i Intelligentcity

- For os at se, var samarbejdet en god mulighed for at vækste, udover hvad vi selv kunne gøre med egne sælgere, fortæller Jane Kragsig, der er afdelingsleder for skadedyrsafdelingen i HedeDanmark.

- Og fordi Intelligent City ikke har egen driftsorganisation, har det også givet os en øget omsætning til vores egen driftsorganisation, tilføjer hun.

Annonce

Enig om det grønne

Begge firmaer er dog enige om, at samarbejdet aldrig havde fundet sted, hvis ikke Intelligentcity og HedeDanmark havde haft samme mål og værdier om at bidrage til en grønnere fremtid.

For i modsætning til mange andre i skadedyrsbranchen har både Intelligentcity og HedeDanmark fra start haft en ambition om giftfri skadedyrsbekæmpelse, ligesom de begge arbejder målrettet med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

- For os har det været vigtigt, at vi er gået ind i samarbejdet med det samme grundlag og med fælles værdier om troværdighed og ønsket om at gøre en forskel på skadedyrsmarkedet, forklarer Jane Kragsig, der får opbakning fra Ronny Falkenhard.

- Det handler jo om at finde nogen med den samme vision. For så kan det være en styrke, når man er to om at gå den samme vej, siger han.

Af samme grund har firmaerne da også en ambition om at fortsætte samarbejdet, så længe det gavner begge parter. Og faktisk er det grønne samarbejde blevet en smule grønnere i løbet af det sidste år. For med FN’s verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktionsformer for øje har Intelligentcity, takket være støtte fra den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster, udviklet videre på deres koncept, så de i dag kan skille de enkelte dele af fælden ad.

Det betyder, foruden at det er blevet lettere at udskifte komponenter i fælderne, så levetiden af produktet kan forlænges, at også genanvendelsesmuligheder for materialerne, når fælderne en dag skal bortskaffes, er blevet væsentligt forbedret.

Et arbejde, der blandt andet har ført til, at Intelligentcity sidste år blev nomineret til Den Grønne Pris af det lokale erhvervsnetværk BusinessHorsens og i år er blevet nomineret til EY Entrepreneur of the year 2021 I startup/scaleup-kategorien netop på grund af deres ikke bare giftfri, men også bæredygtige koncept.


Annonce

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Randers

69-årig kørte fra færdselsuheld: Politiet troppede op hos ham kort efter

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Annonce