Annonce
Danmark

Støjberg overvejer farvel til splittet Venstre

Inger Støjberg lægger ikke skjul på, at hun ser det som en "mistillidserklæring" fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at han "inviterede" Folketinget til at rejse en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Efter følelsesladet gruppemøde går ni af Venstres folketingsmedlemmer imod Ellemanns anbefaling om en rigsretssag mod Inger Støjberg. Hun overvejer farvel til Venstre.
Annonce

Rigsretssag: - Det har i sagens natur været et følelsesladet gruppemøde.

Sådan lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da han torsdag kom ud fra Venstres gruppemøde i Landstingssalen på Christiansborg.

Her formåede Ellemann ikke at samle Venstres folketingsgruppe i spørgsmålet om, hvorvidt der skal rejses rigsretssag mod Inger Støjberg. Dermed bliver sagen endnu en understregning af, at Ellemann kæmper med at samle det tidligere regeringsparti.

Ud af Venstres folketingsgruppe på i alt 41 medlemmer stemmer ni imod en rigsretssag trods formandens indstilling.

Den ene af de ni er Inger Støjberg selv.

Annonce

Støjberg skuffet

Støjberg (V) erklærede sig skuffet over Ellemann-Jensen, og hun vil tænke over fremtiden.

- Jeg er skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig. Det er også derfor, at jeg overvejer, hvad der skal ske. Jeg kan bare konstatere, at det er sådan, det er.

- Den største mistillidserklæring, man kan få, er, at ens egen formand støtter en rigsretssag mod en, siger hun.


Ud af Venstres folketingsgruppe på i alt 41 medlemmer stemmer ni imod en rigsretssag trods formandens indstilling. Den ene af de ni er Inger Støjberg selv.

Fra artiklen


Blandt de øvrige venstrefolk, der ikke stemmer for en rigsretssag, er navne som formand for Folketingets Retsudvalg Preben Bang Henriksen, tidligere V-minister Hans Christian Schmidt, udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen og integrations- og udlændingeordfører Mads Fuglede.

- Vi har brug for, at der tages hensyn til, at der er folk, der har været kolleger i 20 år. Der er ni, der stemmer imod en rigsretssag. Det kan vi godt rumme i Venstre, lød det forsonende fra Jakob Ellemann-Jensen.

Annonce

Formandskabet er smadret

I forvejen er formandskabet i Venstre dog også gået itu som følge af sagen. Inger Støjberg har forladt posten som næstformand med den begrundelse, at det skete efter ønske fra Jakob Ellemann-Jensen.

Nu er Støjberg muligvis på vej helt ud af Venstre. Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige bejler dog til Støjberg, som dermed kan få mulighed for at fortsætte en stram udlændingepolitisk linje på Christiansborg trods en rigsretssag. DF og Nye Borgerlige stemmer imod en rigsretssag som de eneste partier.

For nylig har tidligere formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen også forladt Venstre. Det understreger alvoren for Venstre og Ellemann. Løkke har i øvrigt også afvist at stemme for en rigsretssag.

Vejen til en rigsretssag

  1. En rigsret dømmer i sager, hvor ministre er anklaget for ulovlig embedsførelse. Det er op til et politisk flertal, om en politiker skal for en rigsret. Det kan ske, hvis han eller hun har givet urigtige oplysninger eller handlet ulovligt.
  2. Hvis der er mistanke om, at en minister har handlet i strid med loven, kan et flertal i Folketinget nedsætte en undersøgelseskommission. Når den har undersøgt sagen og skrevet beretning, skal denne behandles af Folketinget. Det er til sidst op til Folketinget, om rigsretten skal nedsættes.
  3. En rigsret kan bestå af op til 15 højesteretsdommere og et tilsvarende antal politisk valgte medlemmer, som Folketinget udpeger. Medlemmerne sidder i seks år. Hvis der ikke føres sager, har de ingen aktiv rolle. Den tiltalte frifindes, hvis stemmerne står lige. Rigsretten kan idømme bøde, hæfte eller fængsel indtil to år.

Ved folketingsvalget i 2019 var netop Støjberg og Løkke de to største stemmeslugere for Venstre. Ellemann var nummer fire på Venstres liste et mulehår foran Preben Bang Henriksen.

Uroen i partiet har tilsyneladende ramt opbakningen til Venstre. I den seneste måling fra Voxmeter står Venstre til 13,9 procent af stemmerne.

Til gengæld er opbakningen til De Konservative steget til 10,5 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce