Annonce
Randers

Støjplaget beboer centralt i Randers får ikke hjælp fra politikerne - men måske er der alligevel håb om at problemerne bliver mindre

Karen Jensen bor i Stemannsgade lige ved siden af den viadukt, der leder trafikken fra Havnegade til og fra rundkørslen ved Rosenørnsgade. Trafikstøjen er steget de senere år og har nået et uacceptabelt niveau for de mennesker, der bor tæt på den trafikerede vej, mener Karen Jensen. Foto: Annelene Petersen
Når krydset i Havnegade/Kulholmsvej bygges om, kommer der ny asfalt på op til rundkørslen. Det kan måske gøre en forskel for borgerne i området, der er plaget af trafikstøj.

Randers: Karen Jensen har boet i Stemannsgade i 10 år. Og i den tid er støjen fra trafikken på viadukten lige ved siden af bare steget og steget.

- Det har udviklet sig rigtig meget. Ørepropper hjælper ikke noget, siger Karen Jensen, der hver morgen vågner med hovedpine.

Hun har klaget til Randers Kommune over problemerne, og foreslår, at der gøres noget for at afhjælpe støjen. Ikke mindst fordi politikerne i februar i år besluttede, at der må opføres boligbyggeri i fire etager på adressen Niels Brocks Gade 1. Det betyder, at endnu flere vil komme til at bo helt tæt ved trafikstøjen, påpeger hun.

Annonce

Det er tankevækkende, at man ikke engang har målt støjen i området.

Bjarne Overmark

Politikerne bør forsøge at finde løsninger, så støjen bliver begrænset i området, hvor der er mange boliger, påpeger Karen Jensen.

- Man kunne lave en støjmur eller sætte plexiglas op, som man for eksempel har gjort det på Vejlefjord-broen, siger Karen Jensen.

Hun understreger, at undersøgelser viser, at trafikstøj har alvorlige konsekvenser for helbredet.

Karen Jensen får ikke hjælp fra politikerne i Randers, selv om hun mener, at trafikstøjen er meget problematisk på viadukten i det centrale Randers. Foto: Annelene Petersen


Sagen blev behandlet på byrådsmødet mandag eftermiddag, da Bjarne Overmark (BL) havde sat den på dagsordenen. Her var der ikke stemning for at gøre noget ved problemerne. Kun Bjarne Overmark og Venstres Jens Peter Hansen påpegede, at de godt kan se problematikken.

- Vi har talt om trafikstøj ved motorvejen. Men trafikstøjen på Rosenørnsgade er også alvorlig, sagde Bjarne Overmark med henvisning til, at der arbejdes på at lave støjværn flere steder ved boligkvarterer langs motorvejen.

Overvejer forslag

Han overvejer at stille forslag om, at der gøres noget ved trafikstøjen i området ved viadukten.

- Det er tankevækkende, at man ikke engang har målt støjen i området, sagde Bjarne Overmark.

Der er nemlig hverken foretaget støjmålinger eller beregninger af trafikstøjen fra Rosenørnsgade eller Havnegade på bygninger langs Stemannsgade.

Trafik på viadukten

Indtil klimabroen er realiseret, må det forventes, at trafikken både på Havnegade og på Rosenørnsgade stiger.

Beregninger med Randers Kommunes trafikmodel viser, at trafikken i basissituationen i 2019 på Havnegade er ca. 23.000 biler/døgn og på Rosenørnsgade ca. 17.000 biler/døgn.

I basissituationen i 2030 – det vil sige uden en klimabro - er trafikken på Havnegade steget til ca. 30.000 biler/døgn, og på Rosenørnsgade er den steget til ca. 21.000 biler/døgn.

Når klimabroen er etableret, viser modelberegningerne i 2030, at trafikken på Havnegade er faldet til ca. 12.000 biler/døgn og i Rosenørnsgade faldet til ca. 14.000 biler/døgn.

Dette vil medføre en reduktion af støjbelastningen fra trafikken på Havnevejen og på Rosenørnsgade på 2-3 dB, som ifølge Vejdirektoratet vil være netop hørbar.


Men der er håb om forbedringer, fremgår det af et notat, forvaltningen har lavet til sagen. Når anlægsarbejderne på Havnegade, der blandt andet omfatter flytning af krydset Havnegade/Kulholmsvej, er afsluttet inden udgangen af 2022, vil der komme nyt slidlag på Rosenørnsgade/Havnevej fra Udbyhøjvej til Randersbro.

Det nye slidlag vil blive udlagt med støjdæmpende asfalt, som ifølge vejdirektoratet vil have en støjdæmpning svarende til cirka to decibel. Denne dæmpning vil ifølge Vejdirektoratet netop være hørbar.

Jens Peter Hansen understregede, at mellem 200 og 250 hvert år dør for tidligt som følge af trafikstøj.

- Jeg forstår de borgere, der rejser spørgsmålet. Trafikstøj er i den grad et problem, understregede han.

Karen Jensen undrer sig over, at byrådet tidligere i år har givet tilladelse til etagebyggeri på grunden på Niels Brocks Gade 1. Beboerne her vil også blive plaget af trafikstøj, mener hun. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Randers FC For abonnenter

Rødt kort, brændt straffespark og feberramt målscorer: Lyngby stoppede Randers-talenters flotte stimer

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsdømt Sødisbakke-pædagog spøger stadig på Christiansborg: Nu skal ministeren endnu en gang forholde sig til problemet

Randers For abonnenter

Jens håber på et nej, så han kan blive i sit hjem gennem 11 år: Ansøgning om udvidelse af kæmpe vindmøllepark er sendt ind

Randers FC

Navne, noter og bud på startopstillingen: Keeper savner spilletid i Randers FC, tre spillere i karantænefare og back ude hos Brøndby

Randers

30-årig mand varetægtsfængslet - forsøgte at komme ind i landet på falsk pas

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Randers For abonnenter

Ups - impulskøb i millionklassen: Ejeren nåede aldrig at flytte ind i byens dyreste lejlighed, før den blev sat til salg igen

Randers

Byens æresnissebande blev udvidet med en ung æresnisse: Citychefen fik nissehue, nissetov, benvarmere og skulle øve sig i at råbe ho-ho-ho

Randers

Direktør ville gerne indføre krav om coronapas for medarbejderne: - Men vi har ikke råd

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Randers

Randrusiansk mundbindsproducent åbner op for salg til private: Sønderbros Apotek bliver første forhandler af allergivenlige, genanvendelige mundbind

Analyse For abonnenter

Borgmesterens bitre rutsjetur: Torben Hansen mistede personlige stemmer i alle 30 valglokaler

Sport

Ugen, der gik: Randers FC-jubilæum, pengeregn over Dronningborg og kronjysk leverance til rødt og hvidt

Annonce