Annonce
Østjylland

Sygdomsforløb lukker snart butik: 'Langås DNA' håber en køber dukker op

Martin Nielsen starter ophørsudsalg 2. oktober i Bog og Kram. Men allerhelst så han, at nogen ville føre butikken videre. Foto: Annelene Petersen
Indehaver Martin Bay Nielsen så allerhelst, at andre ville overtage butikken, som nu har været til salg i et halvt år. Af helbredsmæssige årsager ønsker han dog ikke at trække et eventuelt salg yderligere i langdrag. Men man kan stadig nå at købe, hvad Bay Nielsen karakteriserer som en rigtig god forretning.

Langå: "Du kan da ikke lukke - du er jo Langås DNA!"

Ordene kom for nylig fra en kunde i langåbutikken Bog og Kram, og de var henvendt til indehaveren gennem mere end 26 år, Martin Bay Nielsen, som med andre ord har valgt at dreje nøglen om i den forretning, som gennem årene har optjent status som andet og meget mere end blot en butik.

- Vi starter ophørsudsalg 2. oktober. Hvornår, vi præcist lukker, vil afhænge af, hvor hurtigt vi kan få solgt varelageret, siger Martin Bay Nielsen.

Han lægger ikke skjul på, at han hellere så, at butikken blev ført videre, og faktisk gjorde han det gerne selv. Lysten er der, blot føler han sig tvunget til at sige stop for ikke at udfordre helbredet mere end nødvendigt. Martin Bay Nielsen har været gennem et kræftforløb, som heldigvis er endt med en raskmelding, men kan altså mærke, at der ikke længere er kræfter til det antal arbejdstimer, det kræver at drive Bog og Kram.

- Så planen er at lukke, medmindre der kommer nogen og vil ændre planen. I så fald skal de være velkomne, siger han.

Annonce

Fra 1936

Butikkens historie går 83 år tilbage, og Martin Bay Nielsen overtog Langå Boghandel, som den hed dengang, i 1993. Det nuværende navn fik den et stykke tid efter, at en "brancheglidning", som Martin Bay Nielsen kalder det, havde været i gang nogen tid.

Brancheglidningen tog sin begyndelse, da en kunde for nogle år siden kom ind i boghandelen og spurgte, om hun mon kunne købe en kaffemaskine, da byens isenkramforretning var lukket. Det kunne hun, og siden har Martin Bay Nielsen suppleret varesortimentet med mange andre ting. I dag er forretningen kendt som stedet, hvor man altid kan få sig en god snak, kan leje en trailer, få ordnet sine postforretninger, købe eller få repareret et ur, købe garn samt hente den ugentlige lottokupon - og naturligvis købe en bog.

- Men bøgerne tegner sig efterhånden kun for omkring 10 procent af omsætningen. Konkurrencen fra supermarkeder og netbutikker med mere er for hård, siger Martin Bay Nielsen, men tilføjer så:

- Bog og Kram er imidlertid stadig en rigtig god forretning. Alene tips- og lottoforretningen sammen med postdelen giver nok til, at vi kan betale husleje, lys og varme.

Lotto og post betaler huslejen

Martin Bay Nielsen bliver stolt, når en kunde kalder ham Langås DNA, ikke mindst fordi han ikke selv er fra Langå, men fra Vejrumbro, hvor han og hustruen stadig bor.

- Jeg håber da, at der melder sig en køber i sidste øjeblik. Vi skal såmænd ikke have mere end 100.000 kroner for inventaret plus 200.000 kroner i goodwill. Med andre ord får man for blot 300.000 kroner en rigtig god forretning, siger han og nævner videre til eventuel inspiration for byens borgere, at Fredensborg Boghandel på Sjælland længe har været i samme situation.

- Her er byens borgere gået sammen om at lave et anpartsselskab, hvortil de sælger anparter for 1000 kroner stykket og på den måde sikre butikkens overlevelse, lyder det fra den under alle omstændigheder snart forhenværende boghandler med mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce