Annonce
Randers

Statsministeren på skovtur ved Fussingø for at opleve den kommende naturnationalpark

Statsminister Mette Frederiksen var torsdag på skovtur ved Fussingø for at opleve en del af den kommende naturnationalpark. Med på udflugten var blandt andre borgmester Torben Hansen. Foto: Annelene Petersen
Statsminister Mette Frederiksen var torsdag på travetur i skovene ved Fussingø. Her er der i forvejen mange, der nyder at gå, cykle eller ride, og området har stor bevågenhed, fordi det er udpeget som kommende naturnationalpark.

Randers: Torsdag besøgte statsminister Mette Frederiksen den kommende naturnationalpark ved Fussingø og fik indtryk af det område, der skal blive til en af de første naturnationalparker i Danmark.

- Jeg er kommet for at se, hvor langt man er med arbejdet, sagde Mette Frederiksen.

- Det er vigtigt med lokale løsninger. Beslutningerne skal træffes nede fra og op, og det handler om at finde pragmatiske og gode løsninger, fastslog hun.

Annonce

Skovrider Peter Brostrøm viste rundt i Inderskovene omkring Fussingø Slot, der bliver en del af parken.

- Planen er, at der skal laves et stort hegn om Inderskovene og slottet, hvor der skal gå tunge græssende dyr, fortalte han.

Naturnationalparken vil både omfatte Fussing Sø, skove, marker og enge, og målet er at skabe større biodiversitet.

- Midlerne er rum, rod og råd, påpegede Peter Brostrøm.

Velkommen til mere natur

Det handler om at skabe en mangfoldighed af arter, både dyr, flora, insekter, bakterier og vira, forklarede skovrideren, der dog blev afbrudt af statsministeren, der med et glimt i øjet fastslog:

- Ikke for meget vira!

Mette Frederiksen glædede sig over, at der nu er mere natur på vej.

- Vi har meget opdyrket land, og mindre plads til naturen. Tanken er at gå den anden vej. Hvor hurtig er naturen til at vende tilbage, hvis der har været opdyrket land i flere hundrede år? spurgte statsministeren.

- Det kan gå meget hurtigt, fastslog Peter Brostrøm. Især når det gælder vand, som for eksempel vådområderne ved Kardammen nær Fussing Slot. Her var der tidligere drænet, men da det blev droppet, kom der straks mere liv - både fugle, krybdyr og planter.

Annonce

Det tager lang tid

- Det er nærmest eksplosivt, sagde Peter Brostrøm.

Anderledes forholder det sig med skoven, en kulturskov, der er plantet, passet og plejet. Her går der menneskegenerationer, før man kan sige, at naturen har taget magten.

Mette Frederiksen, borgmester Torben Hansen og skovrider Peter Brostrøm førte an på turen gennem skoven, der snart springer ud. Foto: Annelene Petersen

Som et eksempel på, hvad det betyder, at området bliver naturnationalpark, pegede Peter Brostrøm på et stort egetræ, der er væltet i en storm. Normalt ville skovarbejdere save træet op, så det dels blev sendt til savværk, desuden anvendt til brænde. Men nu får træet lov til at blive liggende, som det er faldet - til glæde for små og store organismer i naturen.

På traveturen i Fussingø fik Mette Frederiksen selskab af en gruppe elever fra 3.z på Paderup Gymnasium, der brugte en biologitime i det fri for at opleve området.

Nogle var i området for allerførste gang, mens andre kendte det udmærket fra deres spejdertid eller traveture. De unge fik også lejlighed til at snakke lidt om den forestående eksamen med Mette Frederiksen.

- Er I klar? spurgte hun.

- Nej!, lød det fra eleverne, der dog ikke så ud til at være tynget af eksamensangst.

Flere gav overfor statsministeren udtryk for, at de gerne vil læse videre indenfor naturfagsområderne. Noget, der glædede deres lærer, Jonas Plejdrup.

Mette Frederiksen nød turen i det grønne og selskabet - blandt andet elever fra 3.Z  på Paderup Gymnasium. Foto: Annelene Petersen

Programmet i Fussingø bød også på kaffe og pandekager lavet over bål på bålpladsen på Galgebakken.

Siden planerne om at gøre Fussingø til naturnationalpark kom frem, har der været stor lokal debat, for der er mange forskellige holdninger til, hvordan sådan en park skal indrettes - og hvem der skal kunne færdes i den.

Annonce

Stor interesse

Generelt er interessen for de kommende naturnationalparker stor. Siden miljøminister Lea Wermelin og aftaleparterne bag Natur- og Biodiversitetspakken 18. januar præsenterede deres forslag til, hvordan rammerne for de kommende naturnationalparker på statens arealer skal se ud, er det strømmet ind med høringssvar.

I alt har Miljøministeriet modtaget 210 henvendelser fra borgere og interessenter, der har bidraget med deres forslag til og tanker for de kommende naturnationalparker.

Tidsplan for projekt Naturnationalpark Fussingø

1. kvartal 2021

Naturstyrelsen udarbejder et udkast til projektforslag. Udkastet præsenteres for den videnskabelige arbejdsgruppe, interessentarbejdsgruppen samt den lokale projektgruppe, og tilbagemeldinger fra de respektive grupper modtages.

På baggrund af tilbagemeldingerne fra de respektive grupper udarbejder Naturstyrelsen det endelige projektforslag.

2. kvartal 2021

Projektforslaget drøftes og godkendes politisk af aftalekredsen.

Projektforslaget præsenteres ved et offentligt arrangement. Der igangsættes en offentlig høring.

Projekttilpasninger på baggrund af offentlig høring godkendes politisk. Myndighedsbehandling opstartes.

Udbudsmateriale og -proces initieres.

3. kvartal 2021

Myndighedsbehandling fortsættes.

 Udbudsmateriale og -proces afsluttes.

4. kvartal 2021

Myndighedsbehandling afsluttes.

Etablering af naturnationalparken.

1. kvartal 2022

Etablering af naturnationalparken.

Indvielse af naturnationalparken.

Regeringen indgik i juni 2020 en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at igangsætte forberedelsen af to naturnationalparker ved Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland.

I december 2020 indgik regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet en aftale om en natur- og biodiversitetspakke.

Annonce

Offentlig høring

Med aftalen blev der afsat 888 millioner kroner i perioden 2021-2024 til at forbedre natur og biodiversitet i Danmark. For de afsatte midler vil der blandt andet kunne etableres op mod i alt 15 nye naturnationalparker.

Den 22. april 2021 præsenterede aftaleparterne deres bud på de næste tre naturnationalparker, som foreslås placeret i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

Lovforslaget om rammerne for de kommende naturnationalparker blev sendt i offentlig høring fra 15. januar 2021 til 12. februar 2021 og fremsættes nu i Folketinget til videre behandling.

Der blev også tid til at snakke lidt med eleverne fra Paderup Gymnasium om den forestående eksamen og de unges fremtidsplaner. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce