Annonce
Danmark

Statsministeren ser på coronavirus med stigende alvor

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Smittefaren ved virusset bliver mere og mere alvorlig, vurderer statsministeren på spørgetime i Folketinget.

Selv om coronavirusset endnu ikke har spredt sig til Danmark, er vi nødt til at være mere opmærksomme end for bare nogle dage siden.

Annonce

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) under Folketingets spørgetime.

- Vi ser på det her med stigende alvor. Myndighederne har selvfølgelig fulgt udviklingen længe. Udviklingen i Italien gør selvsagt, at vi skal være endnu mere opmærksomme, siger hun i folketingssalen.

Inden for Europas grænser er Italien et af de hårdest ramte lande. Mindst seks mennesker er indtil videre omkommet.

Alle omkomne i Italien har været ældre borgere. Flere af dem havde et svækket immunsystem.

Risikoen for, at det spreder sig til Danmark, fik tirsdag formiddag Sundhedsstyrelsen til at udvide kriterierne for, hvornår man skal mistænke coronavirus hos syge patienter.

Samtidig har styrelsen udvidet antallet af sygehuse, som kan modtage coronasmittede danskere. Fra to til seks sygehuse.

Myndighederne - og statsministeren - følger situationen tæt.

- Det kan være, det bliver nødvendigt, at vi vender tilbage til Folketinget, hvis vi får behov for at tage nye, konkrete skridt, siger Mette Frederiksen.

Hun opfordrer samtidig borgerne til at følge myndighedernes vejledninger.

På den spanske ferieø Tenerife er mindst seks danskere i karantæne.

Det er de sammen med op mod 1000 andre turister på et hotel i byen Adeje, fordi en italiensk turist på øen er smittet med coronavirus.

Flere end 95 procent af de indtil videre 80.000 smittetilfælde er fundet i Kina, viser en kortlægning fra John Hopkins University.

Virusset spredte sig omkring årsskiftet fra den kinesiske millionby Wuhan til flere dele af Kina og resten af verden.

En ekspertgruppe fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har undersøgt virusset i Kina. De vurderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at smitten toppede mellem 23. januar og 2. februar, og at spredningen efterfølgende har aftaget.

Ekspertgruppen har også vurderet dødeligheden. Ifølge dem er mellem to og fire procent af de smittede inden for Wuhans grænser døde. Det samme gør sig gældende for 0,7 procent af dem, der er smittet uden for Wuhan.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Annonce