Annonce
Randers

Status quo: Der er ingen penge til kunsten

I princippet er Randers Kunstforening hjemløs, konstaterer Dorthe Hjort og Bjarne Riis Nygaard. Måske bliver der mulighed for en mere permanent udstillingsvirksomhed i Helligåndshuset fremover. Foto: Martin Ries/Jakob Lerche Fotografi
Der er forståelse for de frivilliges frustration. Men der er ikke økonomi til at betale husleje for et udstillingssted til Randers Kunstforening, konkluderer kulturudvalgsformand Louise Høeg (V).
Annonce

Randers: Randers Kunstforenings bestyrelse kan godt forberede sig på, at der ikke fra Randers Kommunes side bliver stillet permanente lokaler til rådighed til foreningens udstillings-aktiviteter.

I fredagens avis udtrykte både tidligere og nuværende formand for Randers Kunstforening, Dorthe Hjort og Rita Houmann, frustration over, at foreningen ikke har et fast tilholdssted, der kan rumme foreningens udstillinger og sociale aktiviteter og ikke mindst lagerplads til udstillings-rekvisitter.

- Det er en uholdbar situation, at vi ikke har et sted, hvor vi kan opbevare vores grej. Men endnu værre er, at vi aldrig ved, hvor vi kan udstille næste gang, siger Dorthe Hjort, der har været foreningens formand i 28 år.

Og i løbet af den årrække er betingelserne for foreningens virke blevet ringere og ringere. Og lige nu er foreningen hjemløs.

- Udstillingsborde og alt det grej, vi skal bruge til en udstilling, må vi slæbe hjem til os selv og så se, om vi kan finde plads til det. For vi har ikke andre steder, siger Dorthe Hjort.

Foreningen åbnede i fredags en keramikudstilling, "Keramikkens Mangfoldighed II", i Helligåndshuset, hvor foreningen har lejet sig ind for to uger.

Annonce

Det kunne være så godt

Også fra andre dele af kunstlivet sukker man efter et permanent sted, hvor kunsten kan dyrkes og kombineres med foredrag og sociale aktiviteter.

Bjarne Riis Nygaard er medlem af kunstforeningens bestyrelse. Men han kommer også fra det lokale kunstliv. Er formand for foreningen Prof-Randers, og har været formand for Randers Art Week, Også her savner man et centralt samlingssted til kunsten.

- Jeg forestiller mig et hus, hvor vi samler billedkunsten, keramikken og design under samme tag. Et sted, hvor vi kan arrangere foredrag og være med til at understøtte kunsten i vores by. Det kunne blive fantastisk. Det vil også være et godt aktiv i bosætnings-politikken, mener Bjarne Riis Nygaard.

Men det er ikke ideer, der ser ud til at blive realiseret foreløbig.

Annonce

Helligåndshuset

Og kunstforeningen skal heller ikke forvente at komme i spil i de aktuelle budgetforhandlinger. Dertil er akutte problemer med Kulturhuset for store og kulturpengene for få.

Derimod arbejder kulturforvaltningen med en plan om at give kunstforeningen midlertidigt ophold i Helligåndshuset nogle uger om året.

- Jeg forstår deres frustration over ikke at have et fast udstillingssted. Foreningen har sendt et ønske til forvaltningen om at udstille i Helligåndshuset tre gange årligt. Og det vil vi prøve at se, om det ikke kunne lade sig gøre, så der kunne komme lidt ro på, siger kulturudvalgsformand Louise Høeg, der også håber, at der kunne blive oplagringsplads samme sted til foreningens rekvisitter.

- Jeg holder øjne og ører åbne for at se, om jeg kan hjælpe foreningen. Men jeg bliver også nødt til at sige, at jeg ikke har penge til at betale huslejen for kunstforeningen et eller andet sted i byen, siger udvalgsformanden og erkender, at hun lige nu har ekstra blik på Kulturhuset. Og det er kun med henblik på påkrævede reparationer så som at få taget tætnet. Og det har altså ikke noget at gøre med de visioner, der også ligger for det 50-årige kulturhus.

- Det ville være dybt ønskværdigt at få den bygning åbnet op og få den moderniseret. Men det er økonomien bare ikke til lige nu, understreger Louise Høeg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariagerfjord

17 coronasmittede på én uge i Mariagerfjord

Annonce