Annonce
Randers

Stempel og blækklat! – Pyrus på museum i Randers

I julekalenderen Alletiders Nisse stifter vi for første gang bekendtskab med dydsmønsteret Kandis. De to ungnisser skal løse en nisseversitets-opgave og svare på spørgsmålet: ”Hvad er en nisse? ”. Pyrus’ og Kandis’ skolebøger kan ses i udstillingen, der åbner med hygge og lidt julegodter lørdag 14. november. Foto: Søren Hartvig
Danskerne er blevet forkælet med mange gode julekalendere i årenes løb, men serien om gavflaben Pyrus er den til dato mest sete danske familiejulekalender. Og nu er han simpelthen kommet på museum.
Annonce

RANDERS: Rigtig mange danskere ved, hvem Pyrus er. Den friske gavflab af en nisse, der i flere år var hovedperson i familiejulekalenderen. Nu kommer Pyrus, Kandis og Gyldengrød på museum i Randers.

Årets juleudstilling på Museum Østjylland Pyrus Forever åbner lørdag den 14. november i Kulturhuset i Randers. Museet har lånt Pyrus’, Kandis’ og Gyldengrøds originale kostumer og en masse rekvisitter fra den evigt populære julekalender og udstiller dem nu i et juleunivers med sjove aktiviteter.

Historien om arkiv- og hiphop-nissen Pyrus og hans elskelige kolleger tog store og små med storm, og museet var ikke i tvivl om, at den voldsomt populære julekalender fortjente at blive emnet for årets juleudstilling.

- Med over 25 år på juleskærmen og som trendsætter inden for nissehue-mode har historien om arkivnissen Pyrus virkelig noget at byde på, siger museumsinspektør Lisette Berg Andersen, der har tilrettelagt Pyrus Forever.

Annonce

Skabte et monster

Pyrus tonede frem på skærmen på TV2 for første gang i 1994, og historien om Pyrusander Purlegris, der kom i lære på Rigsarkivet, blev enormt populær. Det blev til hele fire julekalendere, en film og en teaterforestilling om den ikoniske nisse og hans venner. Det er selveste Hr. Julekalender, manuskriptforfatter og instruktør, Martin Miehe-Renard, der for over 25 år siden skabte Pyrus.


Vi museums-medarbejdere kan rigtig godt lide, når det lykkes at snige kulturhistorie ind i den hyggelige familieunderholdning

Lisette Berg Andersen


- Dengang vidste jeg ikke, at jeg havde skabt et monster. Pyrus blev jo sindssygt populær og overtog nærmest julekalenderen, husker Martin Miehe-Renard.

Annonce

Proppet med læring

Udover at være et familievenligt drama med ørehængende sange skyldes Pyrus’ succes måske også, at julekalenderen på en underholdende måde formidler et historisk indhold, som børn begejstres over at lære at kende.

Historiske personer som H. C. Andersen, Ludvig Holberg og Margrethe den 1. dukker op gennem kalenderens 24 afsnit, og det glæder en garvet museumsinspektør:

- Vi museumsmedarbejdere kan rigtig godt lide, når det lykkes at snige kulturhistorie ind i den hyggelige familieunderholdning. Det er jo netop de historiske personer eller historiske perioder, der bærer fortællingen om nissernes eller julens kulturhistorie fremad,  siger Lisette Berg Andersen.

På museet vil nisserne Tant og Fjas hjælpe dagens gæster rundt i udstillingen og uddeler lidt julegodt til alle søde børn hele åbningsdagen lørdag 14. november.

Udstillingen kan ses frem til søndag den 3. januar 2021.

molu

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce