Annonce
Randers

Sten fra rummet og NASA-køretøjer: Fremtiden er i vores hænder

I en galakse langt langt borte. Nej, ikke for Esben Røjkjær Rasmussen og de øvrige talenter, der omgiver sig med blandt andet månesten og den nyeste viden for at komme tæt på følelsen af at arbejde på en rumstation. Foto: Annelene Petersen
Månesten, sten fra Mars og modeller af små komponenter til NASA's Mars-køretøjer. For de fleste er det elementer fra et fjernt science fiction-univers, men for Esben Røjkjær Rasmussen og Cilie Boendorf Iversen fra Randers Statsskole er det fremtid og nutid i ét, som de har stået med i hænderne.

Randers: De to gymnasieelever Esben Røjkjær Rasmussen og Cilie Boendorf Iversen deltager i gymnasie-talentprogrammet "Science Talent" fra Randers Statsskole, hvor de deltager på rumteknologi-linjen. Som del af talentprogrammet har de været afsted på to rumteknologi-lejre, eller camps, som de kalder det, i Sorø sammen med naturvidenskabstalenter fra hele landet.

- Vi brugte hele sidste camp på at afprøve den teknologi, der bruges, når der hentes data fra store rumstationer ned til jorden – i helt lille skala, selvfølgelig. Vi byggede en lille flight unit, som er en lille enhed, vi kunne sende afsted op i luften, hvor den kunne måle det, vi på forhånd havde programmeret den til, fortæller Esben Røjkjær Rasmussen, der går i 2. g på Randers Statsskole. Han fortsætter:

- Vores målte højde, partialtryk, der er et udtryk for lufttrykket afhængig af blandingen af luftarter, og temperatur – og så hentede vi de data ned trådløst på samme måde, som de gør fra de store rumstationer.

Annonce

Smittende passion

"Science Talent" har til formål at give de mest talentfulde naturvidenskabeligt interesserede elever bedre plads til at udfolde sig, for eksempel gennem deltagelse i særligt tilrettelagte undervisningsforløb som rumteknologi-forløbet, der består af tre camps af hver tre dages varighed. Klassekammeraten Cilie Boendorf Iversen fortæller:

- Jeg kan virkelig godt lide den måde, hvorpå man får åbnet sine øjne for ting, man slet ikke havde tænkt på, gennem de mange mennesker, der fortæller om deres studier. Det er spændende at være så tæt på de mennesker, der har arbejdet med dette område i mange år og er så passionerede omkring det, de laver.

Naturvidenskabeligt fællesskab

Deltagelsen i "Science Talent"-forløbet er et frivilligt tilbud og byder både på faglige og sociale fællesskaber med ligesindede gymnasieelever.

- Det er spændende at møde andre unge, der er kloge på hver sin måde. Det giver en stor indsigt inden for vidt forskellige områder, fortæller Cilie, der har valgt at deltage i rumteknologiforløbet for at pleje sin interesse for astronomi.

Esben deltager i forløbet på grund af den hands-on-orientering, det rummer - og det faglige forspring, som forløbet også tilbyder, fortæller han:

- Vi har virkelig kloge og dygtige undervisere, som det er spændende at lære af. Og så giver det en god basis for at arbejde med programmering, som vi kommer til at skulle i fysik. Der er vi lidt foran de andre i klassen.

Tilbage på Randers Statsskole fortsætter skolehverdagen som sædvanligt, indtil Esben og Cilie i april måned tager afsted til årets sidste rumteknologi-camp, hvor de igen får muligheden for at tage rummet, teknologien og fremtiden i deres hænder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce