Annonce
Østjylland

Stigende priser rammer småbørnene i Favrskov: Nybyggeri sættes på pause indtil videre trods stort pres på institutionerne

Det vrimler med småbørn i Favrskov. Både i år og næste år er behovet for pasning langt større, end forvaltning og politikere havde forventet. Alligevel har politikerne besluttet, at der ikke skal sættes gang i nybyggeri af institutioner foreløbig.  Arkivfoto: Jørgen Kirk
Politikerne i Favrskov Kommune vil først til foråret prioritere, hvordan anlægskronerne skal bruges - blandt andet til nye institutioner. I mellemtiden tages blandt andet spejderhytter i brug for at rumme børnene.

Favrskov: Presset på daginstitutionerne i Hadsten og Hinnerup er stort i øjeblikket, for nye indbyggere strømmer til kommunen, og antallet af småbørn er meget større end forventet. Men byrådet - undtagen Enhedslisten - har besluttet, at der ikke sættes gang i nybyggeri af institutioner foreløbig. Det er en konsekvens af det forslag til budget, som partierne har lagt frem. Først til foråret tager partierne fat på at drøfte, hvilke anlægsprojekter der skal sættes i gang.

- Priserne på byggeri stiger voldsomt, og vi skal jo bruge borgernes penge fornuftigt. Vi håber på, at priserne snart vil komme ned i et mere realistisk leje, siger borgmester Nils Borring (S).

Som en midlertidig løsning har kommunen blandt andet lavet et samarbejde med spejderne i Hadsten, så deres faciliteter kan bruges af daginstitutionerne. En lignende løsning kan være på vej i Hinnerup.

Annonce

Der skal bygges ny institution i Favrskov, selv om det lige nu er uvist, hvor den skal placeres.

- Vi ser på udviklingen i børnetallet, og egentlig var det Hadsten, der stod først for, men måske bliver det i Hinnerup, vurderer Nils Borring.

En særlig pulje

Partierne bag budgetforslaget har lavet en særlig pulje til nybyggeri og større renoveringsprojekter. Puljen indeholder godt 165 millioner kroner over de kommende fire år, og partierne bag budgetforslaget har aftalt, at de mødes på en anlægskonference i foråret 2022 for at drøfte, hvordan pengene skal bruges.

Priserne på byggeri stiger voldsomt, og vi skal jo bruge borgernes penge fornuftigt.

Nils Borring, borgmester, Favrskov Kommune

Puljen er primært lavet som følge af de stærkt stigende byggepriser, der betyder, at det bliver meget dyrere at gennemføre en række anlægsprojekter.

Hertil kommer, at antallet af helt små børn er steget en hel del mere i 2021 end forventet.

Det betyder øget pres på vuggestuer og børnehaver.

De to ting lagt sammen betyder, at allerede planlagte og kommende anlægsprojekter skal prioriteres.

- Konsekvensen kan være, at planerne ved Sløjfen og renovering af skolerne måske bliver taberne i prioritetsspillet, siger Nils Borring.

Annonce

Mange ting i spil

Blandt de projekter, der indgår i den nye pulje, og skal prioriteres, er en udvidelse af botilbuddet Harebakken i Hammel, opgradering af faglokaler på skolerne, renovering og ombygning af Tungelundskolen i Thorsø, renovering af Korsholm Skole, flere nye daginstitutioner, et nyt plejecenter i Hadsten samt etablering af en ny ungdomsklub ved Sløjfen i Hadsten.

Favrskov Kommunes budgetforslag for 2022-25 indeholder driftsudvidelser på 30,4 mio. kr., reduktioner på 5,3 mio. kr. samt et anlægsbudget på 110 mio. kr. årligt.

Det fremgår af det budgetforslag, som 24 ud af 25 byrådsmedlemmer står bag. Enhedslisten står udenfor.

Det er især det specialiserede socialområde, der får gavn af udvidelserne – det vil sige tilbuddene til sårbare børn og unge samt til voksne inden for handicap- og psykiatriområdet.

Området for sårbare børn og unge tilføres 14 mio. kr. fra 2022 og frem til at håndtere flere og dyrere anbringelser af børn og unge, mens handicap- og psykiatriområdet tilføres 16 mio. kr. årligt som følge af et stigende aktivitetsniveau og flere borgere i målgruppen.

I anlægsbudgettet er der i 2022 afsat beløb til en række forskellige klimatiltag, flere vådområde- og vandløbsprojekter, indsatser i forhold til grundvandsbeskyttelse samt penge til yderligere skovrejsning. Budgettet omfatter herudover beløb til renoveringer og ombygninger af kommunale bygninger, investeringer i ventilationsanlæg og indeklimaforbedringer samt renovering og etablering af nye toiletter på skoleområdet.

Der er også afsat penge til en udvidelse af antallet af plejeboliger på plejecenter Solhøj i Hammel, nyt hjælpemiddeldepot i Hadsten, udvidelse af vejanlæg som led i byudviklingsplanerne nord for Søften, trafiksikkerhedsprojekter med fokus på skolerne samt renovering af legepladser og genopretning af fodboldbaner.

Annonce

For lidt grønt

Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen står som den eneste udenfor budgetforslaget.

- Der er for lidt konsekvens i forhold til at arbejde for en mere grøn udvikling, siger hun. Blandt andet peger hun på, at det ikke er nok at have en overordnet klimaplan. Arbejdet med grønne tiltag skal tænkes ind overalt i kommunens virke.

Desuden så hun gerne, at man ikke blot lukkede hullerne i budgettet i forhold til socialområdet og det specialiserede område, men også satte fokus på at lave forebyggende tiltag i samarbejde med borgere og ansatte.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce