Annonce
Debat

Stop svigt af børn med særlige behov i skolen

Læserbrev: Som min dygtige og modige formand, Pia Olsen Dyhr, fra talerstolen til Folketingets åbningsdebat fortalte så gribende om, havde Børns Vilkår i mandags sat hundredvis af tomme stole foran Christiansborg Slotsplads. Stolene kunne ikke tale – men alligevel fortalte de en tydelig historie.

”Jeg har altid følt mig udenfor” stod der med lyserød skrift på en af mange tomme stole. Det berørte mig dybt.

Det er derfor glædeligt, at social- og indenrigsminister Astrid Krag i Kristeligt Dagblad signalerer, at dagtilbud og skoler skal være forpligtiget til at tage bedre hensyn til børn med handicap.

Annonce

Det kan ikke kaldes andet end diskrimination og forskelsbehandling, når man som ung kvinde i kørestol ikke kan deltage i et fysikforsøg sammen med sine klassekammerater, fordi lokalet er forældet og ikke er indrettet handicapegnet.

Det er et skridt i den rigtige retning, når ministeren åbner op for, at forældrene kan få ret til at klage til Ligebehandlingsnævnet, hvis daginstitutionen eller skolen ikke tager hensyn til børnenes særlige behov. Men det er ikke nok. Vi skal gå hele vejen og give klagemulighed for alle børn, der har et støttebehov. I dag kan man kun klage, hvis barnet har et støttebehov på over ni timer, og det synes vi i SF er forkert. Alle skal have mulighed for at klage, hvis de ikke får den hjælp, de har brug for.

Da jeg selv sad i byrådet i Randers Kommune, var jeg både formand for socialudvalget og medlem af børn- og skoleudvalget. I den tid var jeg dybt forarget af de voldsomme nedskæringer, et flertal i byrådet stemte igennem på specialskolerne, der for mig udgør kernevelfærden. Lige præcis den specialiserede indsats er med til netop at skabe lige muligheder for et barn med autisme, ADHD eller fysisk handicap.


Vi må ikke ignorere børnenes egne opråb. Vi må ikke svigte dem og tabe dem på gulvet allerede som børn i folkeskolen, før deres liv for alvor er begyndt.


For mig finder vi også en del af løsningen i at forbedre de faglige indsatser på skolen og styrke et tæt, helhedsorienteret samarbejde omkring det enkelte barn og forældrene. Ikke ved uendelige nedskæringer.

For SF må det ikke kun handle om kommunale budgetter og økonomisk prioritering, når vi taler om de ting, der definerer et velfærdssamfund. Vi kan simpelthen ikke acceptere at se passivt til, når børn bryder sammen og går i stykker, fordi de voksne svigtede – og fordi den nødvendige hjælp og støtte ikke var til stede. Det er hjerteskærende, når dette svigt og børnenes mistrivsel i skolen fører til, at de samme børn får angst, stress, depression og selvmordstanker.

Vi må ikke ignorere børnenes egne opråb. Vi må ikke svigte dem og tabe dem på gulvet allerede som børn i folkeskolen, før deres liv for alvor er begyndt. Vi bør leve i et samfund med et bredt sikkerhedsnet for de børn med handicap og psykiske lidelser, der med den nødvendige hjælp og støtte har så meget at bidrage med til vores samfund.

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce