Annonce
Syddjurs

Stopklods for omstridt velkomstcenter på Kalø er væk

En nedrivning af Kalø Slotskro har fyldt meget i debatten om et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. Nu har Syddjurs Byråd vedtaget en lokalplan, der åbner for centeret i det naturskønne område ved Rønde. Foto: Axel Schütt
Nationalpark Mols Bjerge kan arbejde videre med plan om velkomstcenter, der blandt andet betyder en nedrivning af Kalø Slotskro.

KALØ: En af stopklodserne for et nyt nationalparkcenter nær Kalø Slotsruin er væk.

Onsdag aften sagde 22 af de 27 medlemmer af Syddjurs Byråd ja til en lokalplan, der giver grønt lys til etableringen af et velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge.

Den ny lokalplan betyder, at nationalparken får mulighed for at jævne Kalø Slotskro med jorden. Den plan har udløst voldsomme protester, og der er blandt andet indsamlet 6.000 underskrifter til fordel for en bevarelse af den kendte kro.

- Jeg mener, at kroen er vigtig og bør bevares. Samtidig giver lokalplanen mulighed for at lave byggeri og parkeringspladser på 15.000 kvadratmeter i et fredet område, og de to forhold får mig til at stemme nej, sagde Michael Mikkelsen (DF), en af de tre nej-sigere i byrådssalen.

Annonce

Jeg har tillid til, at fredningsmyndighederne og andre nu vil lave de afgørende vurderinger af, om velkomstcenteret kan bygges.

Ole S. Hansen (S), byrådsmedlem, Syddjurs

Fredninger i spil

I efteråret 2013 lancerede Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse planen om en velkomstcenter på Kalø nær Rønde.

Centeret skal laves på fredede arealer, og det betyder en nedrivning af Kalø Slotskro.

Slotskroens skæbne og planen om at bygge på fredede arealer har udløst en ophidset debat. Under udarbejdelsen af lokalplanen har Syddjurs Kommune fået 90 indsigelser.

Nationalparken har endnu ikke fået de nødvendige dispensationer fra fredninger i området. Men dem kan parkbestyrelsen nu gå i gang med at søge.

- Fredningerne er i sidste ende ikke kommunens ansvar. Jeg har tillid til, at fredningsmyndighederne og andre nu vil lave de afgørende vurderinger af, om velkomstcenteret kan bygges, forklarede byrådsmedlem Ole S. Hansen, der sammen med flertallet af socialdemokraterne i byrådet stemte for lokalplanen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce