Annonce
forside

Stor alders- og kønskløft mellem byrådsmedlemmer og borgere

Byrådsmedlemmers alder ligger væsentlig højere end gennemsnitsalderen i de danske kommuner. I mange byråd er gennemsitsalderen over 50 år. Arkivfoto: Lars Juul

Godt halvdelen af borgerne i Danmark er kvinder, men i byrådene, som repræsenterer os, gælder det kun en tredjedel af politikerne. Samme problem findes, når vi ser på byrådsmedlemmernes alder - de er gennemsnitligt 10 år ældre end borgerne.

Annonce

Byråd: I Sønderborg Kommune er der 31 stole i byrådssalen. Fire af dem er besat af kvinder. Det svarer til hver ottende stol. Blandt borgerne i kommunen er der imidlertid en knivspids flere kvinder, end der er mænd - 50,17 procent for at være helt præcis.

Hvis byrådet i Sønderborg Kommune skulle afspejle kommunens borgere, når det gælder køn, skulle der altså sidde kvinder på 16 af de 31 pladser i byrådssalen. Eller sagt på en anden måde: På hver anden stol skulle der sidde en kvinde.

Sønderborg Kommune er på ingen måde den eneste med et stort flertal af mænd i byrådet. Selv om befolkningen i samtlige af de kommuner, hvor avisen Danmark udkommer, består af cirka lige mange mænd og kvinder, er det i byrådene gennemsnitligt kun en fjerdedel af pladserne, der er besat af kvinder.

- I Danmark har vi repræsentativt demokrati, og i det ligger et ideal om, at der blandt de politikere, der repræsenterer os, både skal være kvinder og mænd, højt- og lavtuddannede, unge og gamle. Desværre er der langt færre kvinder end mænd og langt flere med en lang uddannelse i kommunalbestyrelserne, siger valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Han mener, at skævheden opstår, fordi partierne i høj grad opstiller kandidater, der ligner hinanden for meget.

- Det er partierne, som skaber skævheden - ikke vælgerne. Et parti må opstille et vist antal kandidater, men hvis alle er midaldrende mænd, har vælgeren reelt ikke mulighed for at sætte det deskriptive kryds og for eksempel vælge en yngre kvinde.

Annonce

Flertallet er fyldt 50

I byrådet i Skanderborg Kommune er socialdemokraten Kristian Skovhus alderspræsident. Han runder 73 år i år. I den anden ende af aldersspekteret sidder Venstre-manden Rasmus Ingemann, som blev valgt ind som kun 18-årig ved sidste kommunalvalg, og fortsat med sine nu 22 år er byrådets yngste. Han er dog den eneste under 40 år i byrådet, hvor tre fjerdedele af medlemmerne har rundet de 50.

I Skanderborg Kommune ligger aldersgennemsnittet blandt borgerne ifølge Danmarks Statistik på 40,3 år.

Byrådsmedlemmerne er gennemsnitligt 56,7 år.

Og Skanderborg Kommune er kun én blandt mange kommuner, hvor byrådsmedlemmerne i snit er væsentligt ældre end borgergennemsnittet.

Ifølge beregninger, som avisen Danmark har lavet, ligger aldersforskellen mellem byråd og borgere i Jylland og på Fyn på gennemsnitligt 10,5 år.

Annonce

Alder på stemmesedlen

I Sverige har man også haft problemer med en stor skævhed mellem politikere og borgere, når det gælder køn, alder og uddannelse. Her har man forsøgt at løse knuden ved at give vælgerne nogle flere informationer om de politiske kandidater med helt ind i stemmeboksen.

Under hver kandidats navn på stemmesedlen står også, at han for eksempel er 52 år, maskinmester og bor i den og den landsby. De informationer bør vi også få på de danske stemmesedler, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Hvis vi i Danmark har et ideal om, at kommunalbestyrelsen skal ligne befolkningen repræsentativt, så lad os hjælpe vælgerne ved at skrive noget mere information på stemmesedlerne, siger Kasper Møller Hansen.

- Ved at skrive kandidaternes alder og job på stemmesedlen vil vælgerne få muligheden for at udfordre det etablerede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Butikkerne bugner af nye og gamle varer - kundernes valg får stor betydning for fremtiden

Randers

Mand fremstilles for voldtægt

Annonce