x
Annonce
Randers

Total fyldt byrådssal: Goddag til 29 nye danskere ved Randers' første grundlovsceremoni

Lige om lidt bliver 22-årige Adnan Begovic fra Bosnien dansk statsborger. Her holder kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt øje med at alt foregår efter bogen. Foto: Annelene Petersen
Den allerførste grundlovsceremoni er blevet holdt i Randers Kommune, hvor en totalt fyldt byrådssal på det gamle rådhus lagde lokale til en højtidelig, hyggelig og humørfyldt seance, hvor 29 nye statsborgere blev budt velkommen.

Randers: Der var børnelatter, håndtryk, kammermusik, kransekage, befriende grin, når kommunaldirektøren begav sig ud i opråb af fremmedklingende og for danskere svært udtalelige navne, masser af lykønskninger og ditto klapsalver i byrådssalen på det gamle rådhus mandag eftermiddag. Her var 29 personer og deres familier mødt op for at få dansk statsborgerskab ved Randers Kommunes allerførste grundlovsceremoni.

Faktisk var der mødt 31 udlændinge op, men da to af dem ikke havde papirerne i orden, blev der kun skrevet under på de formelle papirer til 29.

Inden gæsterne gik op i byrådssalen på første sal, skulle de nemlig gennem et tjek i stueetagen, hvor Borgerservice sad klar til at foretage legitimering og kontrol af, at personerne også var de personer, myndighederne havde data på, og at de opfyldte kravene til at kunne opnå dansk statsborgerskab.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i blåt jakkesæt og stort smil tog derefter imod og ville gerne gøre eftermiddagen både højtidelig, men også afslappet og hyggelig for de nye statsborgere og deres familier.

Og det lykkedes til fulde.

Annonce
Efter 35 år i Danmark kan Carola Schlütter nu kalde sig dansk statsborger. Foto: Annelene Petersen

En særlig dag

- Det er en særlig dag både for jer, der bliver danske statsborgere, for jeres pårørende og for det danske samfund, der i dag får 29 nye, danske statsborgere. Om lidt får I alle 29 erklæringer på, at I nu er danskere på lige fod med alle andre danskere her i vores kongerige. Vi fejrer den store dag med jer her i de historiske lokaler på det gamle rådhus. Det er lige her i salen, at byrådet holder møde, så vi står med andre ord midt i demokratiets højborg i Randers, sagde kommunaldirektøren i sin velkomsttale.

Han mente, at det var en passende kulisse til at overrække statsborgerskab i, idet det er takket være et velfungerende demokrati, at Danmark er et så velstillet og godt samfund.

- Med statsborgerskabet medfølger en masse privilegier og et stort ansvar: Privilegier i form af at være en officiel del af det danske fællesskab med alle de fordele, der medfølger at være fra Danmark. Og med fællesskabet følger et stort ansvar for at give en hånd med for at hjælpe hinanden med at gøre vores land til et godt og rart sted at være - for alle, sagde Jesper Kaas Schmidt.

Grundloven

Han fortsatte med at slå fast at privilegierne og det ansvar, der følger med at opnå dansk statsborgerskab er forankret i den danske Grundlov.

- Det er Grundloven, der skaber rammen om det fællesskab, I i dag bliver en del af. Og det er grundloven, der både giver os frihed til at opnå det bedste i livet, mulighed for at udtrykke vores meninger og ret til at tænke og tro, det vi vil, sagde kommunaldirektøren, inden han slog fast, at det, de nye statsborgere skrev under på, var at overholde dansk lovgivning. Herunder Danmarks Grundlov, at respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.

Derefter spillede tre medlemmer fra Randers Kammerorkester nogle danske melodier, og så var det tid til at kommunaldirektøren kaldte hver enkelt op, hvilket ikke var en hel nem opgave, med nogle gange ret svære navne:

- Der må grines, indskød Jesper Kaas Schmidt, når det var ekstra svært for ham.

Derefter fik de et håndtryk, skrev personlige data og skrev under på erklæringen med kommunaldirektøren som vidne, fik en lille model af rådhuset som gave, et tillykke med på vejen og så klappede hele salen.

Borgmester Torben Hansen (S) dukkede også op, holdt et lille oplæg om Randers og gik rundt til hver enkelt og ønskede tillykke. Ligesom tre byrådsmedlemmer var mødt op og overværede ceremonien og også gav hånd og ønskede hver enkelt tillykke. Det var Susanne Nielsen og Nick Zimmermann fra DF og Anne Hjortshøj (S).

Randers Kommune forærede hver ny statsborger en lille model af det gamle rådhus i Randers. Foto: Annelene Petersen

En længe ventet dag

22-årige Adnan Begovic kom til Randers som to-årig fra Bosnien, og nu 20 år efter, fik han dansk statsborgerskab.

- Det ér en stor dag. Jeg har ventet på det i tre år, sagde Adnan Begovic, der fortæller, at han har gået i dansk folkeskole, på Randers Statsskole og nu arbejder som C&C operatør, som laserskærer.

- Og ja, jeg føler mig som dansker, lød det fra ham.

Også Carola Schlütter, der oprindeligt er fra Tyskland, var at finde i flokken.

- Ja, nu var det på tide. Efter 35 år i landet, lød det fra hende.

Hun er dansk gift og har arbejdet som lærer på Randers Realskole i mange år, men gik på efterløn sidste år. Hun har undervist i tysk, engelsk, idræt med mere.

- Da muligheden for dobbelt statsborgerskab opstod i 2016/2017 søgte jeg, og så har det altså taget lidt tid, sagde Carola Schlütter, der beholder sit tyske statsborgerskab også.

Efter alle 29 havde været seancen igennem, var der kransekage, frisk frugt og en lille forfriskning på kommunens regning.

Grundlovsceremonien havde været så populær, at Randers Kommune havde fået forespørgsel fra borgere uden for kommunen, men der trak kommunaldirektøren grænsen.

- Ceremonien er kun for borgere herfra, lød det fra ham.

Mange af de fremmødte havde været i mange år i Danmark. Foto: Annelene Petersen
Kommunaldirektøren kom flere gange på glatis, når han skulle kalde borgere med fremmedklingende navne op. Det blev der dog grinet befriende af. Foto: Annelene Petersen
Med kommunaldirektøren som vidne skulle erklæringen udfyldes, hvorefter begge parter skrev under. Foto: Annelene Petersen
Dannebrog var hejst i byrådssalen. Foto: Annelene Petersen
Det tog lidt tid før alle 29 havde været ceremonien igennem. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce