Annonce
Østjylland

Stor forvirring om lærertid

Skal en lærer bruge al sin tid i skolen i Norddjurs Kommune? Det er der stadig uenighed om. Arkivfoto: Morten Stricker.

Må lærerne arbejde hjemme, eller skal de bruge al deres tid på skolerne. Det er der stor uenighed om. Lars Østergaard (V) holder fast i, at der ikke er krav om fuld tilstedeværelse i skolerne i Norddjurs Kommune. Lærer- og lederformand er uenige.

Norddjurs: På kommunalbestyrelsesmødet 7. november opstod der forvirring om, hvilke aftaler der i dag gælder for lærernes arbejdstider i Norddjurs Kommune. Lars Østergaard fra Venstre mente, at lærerne allerede har mulighed for at bruge to til fire timer om ugen på at arbejde hjemme efter aftale med deres leder. Ulf Harbo (EL) havde stillet et forslag om, at afskaffe kravet om fuld tilstedeværelse for lærerne i de norddjurske folkeskoler, og derfor kom det bag på ham, at lærerne allerede havde den mulighed.

Lars Østergaard kunne fortælle, at der blev lavet en aftale 9. april 2015, hvor tilstedeværelseskravet var blødt så meget op, at lærerne kunne vælge mellem to og fire timer ugentligt, som kunne bruges til individuel forberedelse, og at forberedelsen oven i købet kunne ligge i hjemmet. Den udlægning kan kredsformand for Djurs Lærerforening og medunderskriver af aftalen, Lisbeth Bøwes, ikke genkende.

- Det har aldrig været hensigten med aftalen, at man kunne bruge den til at tage arbejde med hjem. Det, der ligger i aftalen, er, at lærere syntes, det var svært eksempelvis at nå at hente deres børn i daginstitutionerne. Derfor kan en lærer efter aftale med lederen vælge at gå en time tidligere en dag, og på den måde flexe ud. Til gengæld skal den time indhentes på arbejdspladsen en anden dag, lyder det fra Lisbeth Bøwes.

Annonce

Formanden for skolelederforeningen i Norddjurs, Rene Aakjær, bakker op om Lisbeth Bøwes tolkning af aftalen.

- Som udgangspunkt er den tid, man kan flexe ud, ikke arbejdstid. Men der kan være ekstraordinære situationer, som for eksempel hvis en udskolingslærer har en gigantisk bunke opgaver at rette og ikke kan finde ro til det på skolen, hvor det kan aftales, at opgaverne kan rettes hjemme. På min skole, som har fra 0. til 6. klasse, har jeg endnu ikke oplevet, at nogen har fået lov til det, siger han og fortsætter:

- Derudover er der det, vi kalder sund fornuft. Det vil sige, at hvis en lærer skal på kursus i Grenaa, så skal læreren ikke til at køre helt tilbage til skolen for at forberede sig til næste dag. Men det er undtagelser, og som udgangspunkt kan man ikke flytte arbejdsstedet.

Direkte adspurgt, om der er krav om fuld tilstedeværelse for lærere i Norddjurs Kommune er både Rene Aakjær og Lisbeth Bøwes klare i mælet.

- Det er fuld tilstedeværelse, der praktiseres i Norddjurs Kommune, lyder det fra Lisbeth Bøwes, mens Rene Aakjærs svar lyder:

- Der er fuld tilstedeværelse i Norddjurs Kommune, og vi kan ikke lave lokalaftaler.

Hos skolelederforeningen ønsker man netop, at der kan laves aftaler med den enkelte lærer. Rene Aakjær mener, at det passer bedst sammen med den virkelighed, han og lærerkollegiet befinder sig i.

- Hver eneste dag går lærerne ud og behandler alle lige ved at behandle dem forskelligt. Det har vi ikke mulighed for at gøre som ledere. Det vil vi gerne have mulighed for, og derfor ønsker vi at kunne lave individuelle aftaler med den enkelte lærer, så det ikke bliver en vurdering fra gang til gang, om de kunne løse en opgave hjemme. På denne måde tilgodeser vi flest lærere, siger han.

Lars Østergaard holder dog fast i, at der ikke er krav om fuld tilstedeværelse for lærerne i skolen.

- Jeg fastholder, at den enkelte skole ud fra vedlagte har mulighed for at tilrettelægge arbejdstiden, således at der kan arbejdes uden for skolen i op til fire timer om ugen. Som nævnt fortolker jeg ordet udgangspunkt som en forhandlingsmulighed. Sådan har jeg hele tiden forstået det, og det vil jeg også tro, at de fleste tillidsrepræsentanter på skolerne også har gjort. Det er fortsat Venstres holdning, at det bør være op til den enkelte skole, hvordan man vil udmønte den overordnede aftale, lyder det fra Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce