x
Annonce
Debat

Stor spareøvelse på tolkeområdet koster på kvalitet og retssikkerhed

Tolke: Staten vælger bevidst at nedsætte niveauet på tolke- og oversættelsesområdet. Ved at overgive tolke- og oversættelsesopgaver til én privat aktør til væsentlig nedsatte priser tvinger staten de mest erfarne og dygtige tolke/oversættere væk fra politiet og domstolene. Og Rigspolitiet, som her er den praktiske, er komplet ligeglad.

"Der vil altid være et videnstab", lød det fra den kække fyr fra Rigspolitiet på et "salgsfremstød" på politigården i Esbjerg 21. februar.

Baggrunden er den, at samtlige tolke/oversættere på Rigspolitiets tolkeoversigt i november 2018 fik en mail, hvori en 'specialkonsulent' kort meddelte, at aftalen med Justitsministeriet ophører pr. 1. april 2019, og at al oversættelse/tolkning fremover skal foregå via firmaet EasyTranslate.

Rigspolitiets udsendte rejser nu fra den ene politigård til den anden og forsøger at forklare, at kvaliteten hæves ved, at alle, der ønsker at arbejde som tolk/oversætter for staten, skal gennem en (simpel og i øvrigt fejlbehæftet) multiple choice-test og et lille kursusforløb, hvorefter de så for deres oversættelser vil få cirka en tredjedel af de nuværende takster.

Hvad ville specialkonsulenten eller hendes makker mon sige til at blive ansat til en tredjedel løn? Hvad med at sende hele politistyrken og alle forsvarsadvokater i udbud?

Jeg er selv translatør med to relevante uddannelser fra universitetet i Antwerpen og CBS, har i over 30 år arbejdet som tolk/ oversætter for ministerier, retsvæsenet, politiet og anklagemyndigheden, advokatkontorer osv. i hele landet, herunder Grønland og Færøerne. Oftest drejer det sig om tungt juridisk stof. Jeg har tolket og tolker i samtlige retsinstanser, Højesteret, Sø- og Handelsretten, Østre og Vestre Landsret og et hav af byretter landet rundt, både i civilsager og straffesager.

Tilbage til mødet. Som svar på mit indlæg om, at jeg med min faglige baggrund ikke vil testes af et privatfirma og arbejde til nedsat pris, svarede den kække fyr så , at der "altid ville være et videnstab". Det var op til mig selv, om jeg vil "onboarde" eller ej. Take it or leave it. Tak for 30 års tro tjeneste. Det er arrogant og uanstændigt. Men konsulenten og makkeren får sikkert et guldur for deres indsats.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Leder For abonnenter

Påske uden kirkegang

Hvad ikke mange havde troet ville ske - påsken 2020 bliver uden kirkegang. Efter lidt zig-zag fra kirkeministeren ligger det klart, at kirkens største højtid ikke vil blive markeret som vanligt - med aftengudstjenester mange steder skærtorsdag, langfredags mørke og dystre forløb til påskemorgens jubel. Årsagen er velkendt. Det var såmænd nok af bedste mening, den uerfarne minister en tid mente at kunne åbne landets kirker i påskedagene. Men meget hurtigt viste det sig jo, at dem, der skulle stå for de kirkelige handlinger, ikke fandt det rimeligt i den aktuelle situation. Mange præster landet over vendte sig imod tanken om at holde gudstjenester i denne påske, og de blev bakket op af sikkert de fleste af deres provster. Frygten for, at corona-smitten kunne brede sig, når et stort antal kirkegængere samledes, var for stor. For lige så lidt som en virus kender til landegrænser, kender den forskel på lokaler. Et kirkerum er i den sammenhæng lige så risikofyldt at opholde sig i som et hvilket som helst andet. Savnet af at kunne deltage i en gudstjeneste føles hårdt for mange mennesker. For præsterne er gudstjenesten jo, sagt med et kendt ord, direkte en kerneydelse, så ønsket om at kunne komme i kirke igen, og specielt i påsken, var naturligt nok. Men ikke muligt at opfylde. Heldigvis er der i vor tid en del andre muligheder for at komme i kirke på en anden måde. Præster lader deres ensomt udførte gudstjenester transmittere elektronisk, og Danmarks Radio skal have ros for at leve fint op til sin public service-forpligtelse i den ulykkelige situation. Men alt dette er og bliver trods alt nødløsninger. Den ægte vare er en levende præst, en do. organist, dertil kirkesanger eller kirkekor og for de flestes vedkommende tillige deltagelse i altergangen. Netop påskens budskab er så central en del af den kristne forkyndelse, at det næsten altid citeres ved bisættelser eller begravelser. Men midt i det sørgelige: Der må virkelig være basis for festgudstjenester i vore kirker, når Danmark lukkes op igen.

Randers

Skoler og institutioner er 'helt klar' efter påske, melder kommunen - Mor er lidt bekymret

Randers

Hvordan holder man påskefrokost sammen hver for sig? Få tip til både teknologi og kreativitet

Randers

Seks-årige Felix’ død har sendt borgerforslag i Folketinget: Mere end 25.000 underskrifter på et døgn

Annonce