Annonce
Debat

Stor spareøvelse på tolkeområdet koster på kvalitet og retssikkerhed

Tolke: Staten vælger bevidst at nedsætte niveauet på tolke- og oversættelsesområdet. Ved at overgive tolke- og oversættelsesopgaver til én privat aktør til væsentlig nedsatte priser tvinger staten de mest erfarne og dygtige tolke/oversættere væk fra politiet og domstolene. Og Rigspolitiet, som her er den praktiske, er komplet ligeglad.

"Der vil altid være et videnstab", lød det fra den kække fyr fra Rigspolitiet på et "salgsfremstød" på politigården i Esbjerg 21. februar.

Baggrunden er den, at samtlige tolke/oversættere på Rigspolitiets tolkeoversigt i november 2018 fik en mail, hvori en 'specialkonsulent' kort meddelte, at aftalen med Justitsministeriet ophører pr. 1. april 2019, og at al oversættelse/tolkning fremover skal foregå via firmaet EasyTranslate.

Rigspolitiets udsendte rejser nu fra den ene politigård til den anden og forsøger at forklare, at kvaliteten hæves ved, at alle, der ønsker at arbejde som tolk/oversætter for staten, skal gennem en (simpel og i øvrigt fejlbehæftet) multiple choice-test og et lille kursusforløb, hvorefter de så for deres oversættelser vil få cirka en tredjedel af de nuværende takster.

Hvad ville specialkonsulenten eller hendes makker mon sige til at blive ansat til en tredjedel løn? Hvad med at sende hele politistyrken og alle forsvarsadvokater i udbud?

Jeg er selv translatør med to relevante uddannelser fra universitetet i Antwerpen og CBS, har i over 30 år arbejdet som tolk/ oversætter for ministerier, retsvæsenet, politiet og anklagemyndigheden, advokatkontorer osv. i hele landet, herunder Grønland og Færøerne. Oftest drejer det sig om tungt juridisk stof. Jeg har tolket og tolker i samtlige retsinstanser, Højesteret, Sø- og Handelsretten, Østre og Vestre Landsret og et hav af byretter landet rundt, både i civilsager og straffesager.

Tilbage til mødet. Som svar på mit indlæg om, at jeg med min faglige baggrund ikke vil testes af et privatfirma og arbejde til nedsat pris, svarede den kække fyr så , at der "altid ville være et videnstab". Det var op til mig selv, om jeg vil "onboarde" eller ej. Take it or leave it. Tak for 30 års tro tjeneste. Det er arrogant og uanstændigt. Men konsulenten og makkeren får sikkert et guldur for deres indsats.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

På med vanten og i kamp på verdensmarkedet

Uddannelsesbyen Randers ligger ikke klemt inde mellem universitetsbyerne Aalborg og Aarhus. Randers ligger i smørhullet mellem Aalborg og Aarhus, og i dette smørhul stortrives vores ungdoms- og videregående uddannelser og vokser ud over alle grænser. Det er den fantastiske nyhed om Erhvervsakademi Dania og skolens nye uddannelse i Asien et overordentlig fremragende eksempel på. Som den første danske videregående uddannelsesinstitution har Erhvervsakademi Dania med hovedsæde i Randers fået grønt lys fra Uddannelsesministeriet og dermed mulighed for at udbyde sin internationale markedsføringsøkonomuddannelse i Asien. Og et andet ministerium - Udenrigsministeriet - har vurderet forretningspotentialet i den nye såkaldte hybriduddannelse fra det randrusianske akademi som værende så værdifuldt, at uddannelsen er blevet en del af det særlige Vitus-program, og at uddannelsen delvist kan foregå på den danske ambassade i Singapore. Det klæder i den grad enhver kronjyde - herunder også en kronjysk rektor - ikke at lade sig kue af de store, og i denne sammenhæng er de store ikke universiteterne i Aalborg og Aarhus men endnu større universiteter i det store udland, der i stigende omfang udbyder online uddannelse i en verdensomspændende konkurrence med alle udbydere af uddannelse, heriblandt Erhvervsakademi Dania. Lykkeligvis dukker de ikke bare hovedet på akademiet i Randers og opgiver den ulige kamp på det globale uddannelsesmarked uden først at have forsøgt at slå seriøst igen. På akademiet på Minervavej i Paderup ser de blot den ulige kamp som en spændende udviklingsrejse, som de naturligvis skal med på. Bravo. Sådan skal det være. På med vanten og i kamp på verdensmarkedet. Der var jo også en, der hed David, og en anden, der hed Goliat. Og hvem ved: Måske er der studerende derude, der foretrækker den danske hybriduddannelse, der kombinerer online undervisning med fysisk undervisning på ambassaden i Singapore, fremfor den undervisning, de store internationale universiteter udbyder. Og hvem ved: Måske kunne vi andre - herhjemme i Randers - lade os inspirere af det positive verdensbillede, de synes at se på Erhvervsakademi Dania.

Randers FC For abonnenter

Offensivspiller har kun fået 15 superligaminutter: Jeg skal nok få mine chancer

Annonce