Annonce
Randers

Stor vanrøgtssag fra Gjerlev afventer ekspertvurdering

En af Danmarks største sager om vanrøgt har snart ligget til vurdering i Det Veterinære Sundhedsråd i et halvt år. Først når den kommer tilbage derfra vil der kunne rejses tiltale til en retssag. Arkivfoto

Sagen fra Gjerlev med vanrøgt mod 61 små hunde har snart ligget et halvt år til vurdering hos Det Veterinære Sundhedsråd. Når den kommer tilbage til Østjyllands Politi skal det besluttes, om der bliver rejst tiltale mod den 70-årige kvindelige hundeejer.

Gjerlev/Randers: Over et år er gået, siden Østjyllands Politi af to omgange fandt 61 misrøgtede hunde fra en hvalpefabrik ved Gjerlev. En 70-årig kvinde er sigtet for forholdet, og hun har indrømmet at have aflivet mindst 16 af hundene med et våben, hun ikke havde tilladelse til at have. Hun ville, hvis hun havde haft mulighed for det, have skudt alle hundene, forklarede hun i grundlovsforhør i marts 2017, men politiet greb ind og forpurrede planerne.

Sagen er endnu ikke berammet til retten, men den anses for færdigefterforsket af politiet.

Anklager Jeannie Andreeva, Østjyllands Politi, forklarer, at sagen i november blev sendt til Det Veterinære Sundhedsråd, som skulle se på graden af vanrøgt af hver enkelt hund.

Annonce

Sender snart sagen tilbage

- Og vi har endnu ikke fået den tilbage, men vi har fået en tilbagemelding fra Det Veterinære Sundhedsråd om, at de snart sender sagen tilbage. Derefter skal vi vurdere, om der skal rejses tiltale. Det forventer jeg, kan ske ret hurtigt efter, at vi har fået rådets vurdering, siger Jeannie Andreeva.

Sagen optog hele landet, da politiet efter tip greb ind og fjernede de overlevende hunde fra hvalpefabrikken i februar 2017. Den ældre kvinde er sigtet for vanrøgt, ulovlig aflivning og overtrædelse af våbenloven.

Der var tale om opdræt af små hunderacer som border terrier, puddel og cavalier king charles spaniel. De levede, eller døde, angiveligt under kummerlige vilkår kvinden og hendes samlever i Stouby ved Gjerlev.

Sagen blev færdigefterforsket hos lokalpolitiet, oplyste politikommissær Peter Bay Jensen, Østjyllands Politi, til Randers Amtsavis i oktober 2017.

Politiet har afhørt den sigtede kvinde, afhørt vidner og sendt hundelig til obduktion på Landbohøjskolen, og altså også inddraget eksperter hos Det Veterinære Sundhedsråd.

Har stadig hund

Der kom også frem i grundlovsforhøret, at kvinden og samleveren stadig har en hund på matriklen, en ældre puddel, og det har politiet også noteret sig.

- Vi har været omkring efterfølgende for at sikre os, at hunden har det godt. Og det har den. Det er mit indtryk, at kvinden var på en social deroute, og at det hele var vokset parret over hovedet med de mange hunde. Men den ene hund kan de godt finde ud af at tage vare på, efter min mening, sagde Peter Bay Jensen til avisen i oktober.

Sagen har været medvirkende til, at der er kommet en smiley-ordning for hundehandler, indført af Fødevarestyrelsen, som skal give hundekøbere et overblik over, hvor det er okay at handle hunde.

Det er dog ikke alle aktører i hundebranchen, der har fidus til ordningen. Blandt andet går kritikken fra Dansk Kennel Klub på, at det ikke fanger de uautoriserede hundeopdrættere i private hjem, som sælger hunde ud ad bagdøren.

I stedet er det foreslået, at hundehandler skal registreres med Nem-Id.

Også Dyrenes Beskyttelse har anfægtet, at kontrolbesøg og smileyer forhindrer vanrøgt af hunde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Klimasikring betaler sig for dambrug: Beskidt vand kan presse fiskenes sundhed

Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce