Annonce
Randers

Store Drømme hos Cold Hand Winery - restaurant og hotel på ønskesedlen

Jens Skovgaard og de øvrige folk bag Cold Hand Winery har tænkt store tanker forud for, at der skal laves en lokalplan for udvidelse af virksomheden. Foto: Anne Myrup Pedersen
Lokalplanforslag skal bane vejen for store udvidelser på det lokale vineri i Læsten. Lige nu er der dog ikke truffet beslutning om at realisere de omfattende projekter. Cold Hand Winery er i fuld gang med at planlægge sommermarked 13.-14. juli, hvor kendte kokke skal konkurrere om at lave lækker mad på bål.

Læsten: Restaurant. Hotel. Køkkenhave. Mere plads til produktion.

Cold Hand Winery i Læsten har store drømme, og derfor vil Randers nu sende virksomhedens storstilede visioner i fordebat, inden der laves lokalplan og kommuneplan, der skal bane vejen for nybyggeri på Haversmosevej i Læsten.

- Det hele skal tages med et stort gran salt, siger Jens Skovgaard, der står i spidsen for Cold Hand Winery. Lige nu har virksomheden brug for mere plads til produktionen, samt til butik og selskabslokaler.

Men når man laver en lokalplan, skal den helst tage højde for eventuelle projekter, der måtte komme i løbet af en årrække. En lokalplan skal være fremtidssikret, og derfor er der blevet tænkt store tanker omkring, hvad Cold Hand Winery måske kan udvikle sig til på længere sigt.

At bygge hotel giver for eksempel mening.

- Vores gæster drikker ofte vin, og så vil det være en god ide med et sted, man kan overnatte, siger Jens Skovgaard.

Historien bag Cold Hand winery

Cold Hand Winery blev startet som et samarbejde mellem den jyske vinmager Jens Skovgaard og den fynske frugtavler Flemming Villebro tilbage i 2010.

Grundsubstansen i vineriets æble-, pære-, og kvædevine er kryokoncentration.

Straks efter høst presses frugterne, og mosten fryses. Mosten optøs efterfølgende udendørs ved minusgrader, hvor frosten binder vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af som tyk rå sirup. Siruppen laves efterfølgende til dansk frugtvin.

Med tiden er der kommet flere frugtvine til sortimentet; kirsebærvin, boblende rabarber, boblende ribs og andre vine lavet på nøje udvalgte frugter og bær. Vinene har høstet priser og anerkendelse i ind- og udland, og de serveres i dag på nogle af de bedste gourmetrestauranter i Danmark og i udlandet.

Årligt producerer Cold Hand Winery omkring 100.000 flasker vin, som sælges til primært danske vinhandlere og restauranter, mens omkring 10 procent ryger videre til eksport i andre lande.

I øjeblikket eksporterer Cold Hand Winery deres vin til blandt andet Norge, Tyskland, Belgien, Holland, England, Rusland, Thailand, Estland, Luxemborg og USA.

Kilde: Cold Hand Winery (Coldhandwinery.dk)
Annonce

Mange drømme

Der skal være mulighed for produktionsbygninger på op til 1200 kvadratmeter, der skal ligge sammen med de eksisterende bygninger. I forbindelse med produktionen vil Cold Hand Winery måske på et tidspunkt etablere kursus- og selskabslokaler, således at produktion, undervisning og smagninger kan foregå i tæt samspil. Mod syd er drømmen at etablere en restaurant med plads til 30-40 gæster og et hotel på op til tre etager med plads til højest 50 gæster. Der skal være plads til en meget stor køkkenhave, der skal gøre restauraten næsten selvforsynende. Og så skal der plantes frugthaver, laves bålplads, shelters og lignende, som skal kædes sammen af et stisystem i naturen. I lighed med det øvrige byggeri ønskes bygningerne opført i træ. Hele projektet tænkes at skulle bygges så bæredygtigt som muligt – både med hensyn til byggematerialer, opvarmning, elforsyning, vandforbrug, rodzoneanlæg og lignende.

Fordebatten skal bringe ideer, forslag og kommentarer frem om de eventuelle fremtidige udvidelser på Cold Hand Winery, inden lokalplanforslaget og forslag til kommuneplanen bliver lavet.

Annonce

Mad over bål

Imens virksomheden venter på at få plangrundlaget på plads, er der fuld gang i planlægningen af aktiviteter på de eksisterende lokaliteter. Blandt andet holdes der igen i år sommermarked. Det foregår i weekenden 13.-14. juni, hvor der blandt andet vil blive mulighed for at smage på mange forskellige slags cider, ligesom der vil være fødevaremarked.

- I det hele taget vil der være meget mere på programmet end sidste år, siger Jens Skovgaard.

Om søndagen vil der blive arrangeret kokke-konkurrence, "1000 bål". Udfordringen for deltagerne er, at al maden skal laves over bål eller åben grill.

Kokkene skal tilberede en menu med tre retter. Hvert hold får stillet båludstyr til rådighed, ligesom kokkene får tildelt udvalgte lokale råvarer, som skal indgå i retterne. Retterne bedømmes af et kyndigt dommerpanel, som består af personligheder inden for dansk gastronomi. Ligeledes inddrages publikum i bedømmelsen, da der udbydes 20 kuverter af hver ret, som publikum har mulighed for at købe forud for konkurrencen, og som på indgår i bedømmelsen. Dermed skal holdene fremstille 26 kuverter af hver ret: fem til dommere, 20 til publikum samt én "skue-ret.

I sommerens løb vil der på Cold Hand Winery ligeledes blive arrangeret pop up restaurant på udvalgte datoer, hvor forskellige kokke står for maden.

Vin lavet på dansk frugt er grundlaget for Cold Hand Winery. De senere års succes er baggrunden for, at virksomheden gerne på længere sigt vil udvide med flere aktiviteter og kvadratmeter. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Ogå denne sommer vil der blive arrangeret pop up restaurant på Cold Hand Winery med forskellige kokke. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce