Annonce
Randers

Store forskelle i fjernvarmepriser - også inden for kommunen

Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk er landets dyreste. Men bestyrelsen har fået grønt lys fra byrådet til at fortsætte processen med at lukke værket. Arkivfoto: Annelene Petersen

I Uggelhuse koster det 25.150 kroner at varme et standardhus op. I et tilsvarende hus i Hvidsten vil man kunne holde varmen hele året rundt for i alt 7605 kroner.

Randers: Med indgangen til julemåneden træder vi også ind i kalendervinteren og bør hermed ikke længere blive overrasket, hvis det pludselig er meget koldt. Og så er det jo godt, hvis man har mulighed for at gå ind i sin lune bolig, hvilket langt de fleste af os heldigvis har. Imidlertid er der stor forskel på, hvor meget man må betale for at holde kulden ude. Også selv om man nøjes med at fokusere på de hjem, som varmes op af fjernvame.

I øjeblikket kan varmeforbrugere tilknyttet Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk (ULK) "brøste" sig af at have landets dyreste fjernvarme. Faktisk betaler de ikke mindre end 347 procent mere for varmen end forbrugere tilknyttet Videbæk Varme i Vestjylland, der leverer landets billigste.

Det viser en analyse, som Spar Nord netop har foretaget på baggrund af nye tal fra Energitilsynet. Banken peger på, at det derfor er en god idé at undersøge fjernvarmeprisen, inden man skruer alt for meget op for radiatorerne, eller før man eventuelt sætter sin underskrift på slutsedlen til en ny bolig.

Annonce

Varmepriser

Det er Energitilsynet, der som myndighed holder øje med priserne på fjernvarme i Danmark, og tilsynet offentliggør flere gange om året på sin hjemmeside de priser, som landets godt 400 fjernvarmeværker tager.I opgørelsen tager man udgangspunkt i et standardforbrug, så man kan umiddelbart kan sammenligne priserne hos forskellige fjernvarmeleverandører.

I følgende eksempler gælder priserne et forbrug på 18,1 MWh i et hus på 130 kvadratmeter.

I den seneste opgørelse er Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk med en pris på 7506 kroner blandt de ti billigste i landet. I samme niveau ligger varmeværket i Mariager, hvor det ifølge Energitilsynet koster 8003 kroner om året af holde varmen.

Uggelhuse-Langkastrup er, som nævnt i artiklen, landets absolut dyreste varmeleverandør og står foran lukning. Blandt de allerdyreste er også fjernvarmen i Nimtofte.

Verdo i Randers holder sig lige netop i den dyreste fjerdedel. I samme fjerdedel ligger også Assens ved Mariager, Mejlby, Thorsager, Ulstrup, Vivild, Kolind, Ryomgård, Gjerlev og Pindstrup.

ULK dyrest i landet

- For mange danskere er boligkøbet den største økonomiske beslutning i livet, og derfor er det som køber vigtigt at forholde sig til mere end blot udbudsprisen og finansieringsmulighederne. Man bør også sætte sig ind i de øvrige løbende udgifter, som man forpligter sig til. Her er varmeudgifterne et godt eksempel, der samtidig har betydning for såvel prisudviklingen på boligen samt mulighederne for et fremtidigt salg, siger cheføkonom Jens Nyholm, Spar Nord.

Og selv om man flytter fra en fjernevame-opvarmet bolig til en anden i samme kommune, kan man ikke regne med at skulle betale samme takst for varmen. Også indenfor kommunegrænserne kan der være store forskelle. Og det er Randers et godt eksempel på.

Som nævnt leverer ULK landets dyreste fjernvarme. For et standardhus (130 kvadratmeter bolig med et årligt forbrug på 18,1 MWh) betaler man 25.150 kroner om året, hvis man eksempelvis bor i Uggelhuse og er tilsluttet ULK. Er et lignende hus beliggende lidt nordligere i kommunen, i Hvidsten eller Gassum, slipper man derimod med 7506 kroner om året.

Verdo, som forsyner langt de fleste randrusianske fjernvarmebrugere, skal have 15.346 kroner for at varme et standardhus op.

Lukning eller brændselsskift

Faste læsere af denne avis vil vide, at Randers Byråd for nylig har besluttet at godkende en bestyrelsesbeslutning i ULK om at lukke værket. En beslutning, der er taget oven på årelange stridigheder om, hvad man skulle gøre ved de eksplosivt stigende priser på varme fra værket. I stedet bliver det nu op til forbrugerne at finde individuelle måder at varme deres boliger op på.

På Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk, der ligesom ULK og en lang række andre såkaldte barmarksværker brugte naturgas som energikilde, havde man lignende problemer. Her valgte man imidlertid at gå over til at fyre med biomasse, da regeringen for at komme de betrængte små værker til undsætning lod det være op til værkerne selv at bestemme, hvilken type brændsel de brugte.

Stakke frist

Gassum Hvidsten har siden altså kunnet sænke varmeprisen og er nu det syvende billigste fjernvarmeværk i landet. Men det er en stakket frist. Driftsleder Niels Jørgen Christensen forklarer:

- Når vi kan holde os nede på det lave prisniveau, skyldes det, at vi hvert år modtager et rådighedsbeløb eller tilskud for at stille vores gasgenerator til rådighed for el-produktion, når det er nødvendigt. Rådighedsbeløbet er på knap to millioner kroner årligt, men bortfalder helt med udgangen af 2018.

- Og da der kun er tilsluttet cirka 200 forbrugere, vil det til den tid indebære en prisstigning på op mod 10.000 kroner om året for hver enkelt, siger Niels Jørgen Christensen.

Hermed vil priserne hos Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk overhale Verdos priser.

Verdo sænker prisen

Hos Verdo siger divisionsdirektør Jesper S. Sahl i en skriftlig kommentar til den aktuelle prisstatistik:

"Vores ambition er at være i den bedste halvdel, og det arbejde er allerede i gang. Vi har sat prisen ned med 1200 kroner for en gennemsnitlig husstand i de seneste to år, og vi sætter prisen ned med 600 kroner igen per 1. januar. Vi bliver ved, for vi vil være med i den billigste halvdel af varmepriserne".

Som faste læsere vil vide, forsøgte vi inden valget forgæves at få svar på, hvorfor Verdo har søgt om lov til at forrente sin indskudskapital. Man ville ikke blande sig i den igangværende valgkamp op til kommunalvalget, da flere politikere er medlem af Verdos bestyrelse og repræsentantskab. Nu da valget er overstået siger divisionsdirektøren - ligeleds per e-mail:

"Vi har ansøgt om forrentning af indskudskapital ligesom en lang række andre varmeværker. Formålet med ansøgningen er at tilvejebringe størst mulig økonomisk fleksibilitet med hensyn til fremtidige investeringer, da vi løbende udbygger fjernvarmenettet med det klare mål fortsat at reducere fjernvarmeprisen i Randers".

Se varmepriserne fra dit område her: https://amtsavisen.dk/randers/Se-din-varmepris-her/artikel/367667

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skød mod ansigt med fire meters afstand: 46-årig dømt for drabsforsøg

Annonce