Annonce
Randers

Store Nørd blev et tilløbsstykke

Store Nørd-værterne Emil og Kåre Nielsen tog de mange børn og voksne med storm i de sjove og vilde eksperimenter på Nordre Fælled. Foto: Lars Rasborg.

Det populære naturvidenskabelige børneprogram kan få både store og små ud midt i naturen en højhellig lørdag.

Bulder og brag. Meterhøje flammer, bulede metalspande og vindruer, der eksploderer inden i en ballon.

Det går ikke stille for sig, når Store Nørd kommer ud af fjernsynet og ind i virkeligheden, som det skete lørdag eftermiddag på Nordre Fælled i Randers. De to nørder, brødrene Emil og Kåre Nielsen, holdt alle tryllebundne fra første sekund.

Der var helt stille og de måske op mod 300 besøgende holdt sågar vejret, når eksperimenterne blev rigtigt spændende.

Annonce

En af de gæster, der havde glædet sig til at se nørd-værterne i virkeligheden, var 10-årige Julie Volff Pedersen fra Hornbæk. Eller snart 11-årige, for hun fylder år søndag 20. september, og så er hun altså 11 år, når dette når printavisen, mandag.

»Det er godt nok ved at være fem-seks år siden, jeg så Nørd i tv. Men jeg synes godt om det, for de laver eksperimenter, der er rigtige i virkeligheden, det er skægt at se,« siger Julie Volff Pedersen, der er på fælleden sammen med sine forældre og lillebror, samt et af forældrenes hold venner.

»Faktisk så er det nok vores søn Jakob, der har glædet sig mest. Han er helt vild med at se Store Nørd. Og da vi alligevel skulle se vores venner, så synes vi, det var en fin idé at tage herop sammen,« lyder det fra Jule Volff Pedersens mor, Karina Volff Pedersen. Og Far Mads Pedersen nikker.

Det har småregnet lidt, da arrangementet startede klokken 14, men vejret er fint, da Store Nørd går på scenen klokken 15.30.

Der var ret mange skuffede tilskuere, som havde troet, at nørderne gik på med det samme, altså fra klokken 14 til klokken 16, og derfor vendte flere om med skuffede børn, da det gik op for dem, at de skulle vente halvanden time. Mange travle børnefamilier skal andet sådan en lørdag og havde nok lige kunnet afse lidt tid til begivenheden, men skulle videre i programmet. Derfor var der flere der gik glip af showet.

»Det skal vi nok være bedre til at melde ud, en anden gang,« lyder det fra sekretariatsleder Louise Hou Kragh, Bysekretariatet, der sammen med Randers Produktionsskole og Dansk Folkehjælp stod bag arrangementet.

»Men vi havde syntes, at folk skulle kunne komme og være her i god tid, finde en parkeringsplads uden stress, og derfor havde vi ikke skrevet, at Store Nørd først gik på klokken 15.30. I stedet er der lækre boller, lun kakao og bål, og folk kan bruge tiden på at gå på Tarzan-banen eller lave blyanter, som børnene kan få med hjem,« siger Louise Hou Kragh.

Hun havde godt mærket skuffelsen fra forsamlingen, da hun gik på scenen og annoncerede at nørderne først ville gå på klokken 15.30.

»Ja, men andre sagde til gengæld at så havde de tid til at hygge sig lidt inden. Men det er da klart, at det store trækplaster er Store Nørd,« siger hun.

Og det var netop aldersklassen, børn fra fem-seks år og op til de 10-12 år, der var vilde med det vilde naturvidenskabelige program, som ikke er bange for at lege lidt med elementerne.

Til at begynde med ville Emil og Kåre Nielsen have kaffe til at brænde, det gik dog ikke helt godt, før de separerede tørmælken, så kom der fut i det, og der lød behørigt benovede »nåhå'er« fra børnene.

Så kom turen til en vindrue, der skulle puttes ind i en uoppustet ballon, og så skulle herligheden ind i en mikrobølgeovn. Undervejs fortalte nørderne om de forskellige mekanismer i et sprog, så børnene kunne forstå, at en fast vandholdig form kan forvandle sig til damp, der udvider sig, så der kommer luft i ballonen.

»Men kun i otte sekunder, så skvatter ballonen sammen, så metoden kan ikke bruges til ballonoppustning for alvor,« lød det fra Store Nørd-værterne.

En metalspand fik et skvæt vand i sig, blev varmet op på en bunsenbrænder og så afkølet i isvand, hvilket fik den til at blive trykket sammen til ukendelighed. Det var også en aha-oplevelse for børnene.

Og sådan skred showet frem, både sjovt, seværdigt og samtidigt lærerrigt.

Det er naturvidenskab på den fede måde, som børnene sluger råt.

Og dermed var begivenheden allerede på forhånd dømt til succes, da det hele handlede om at komme ud og bruge naturen og de aktiviteter, der er i den.

Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Alarm 112

Medarbejdere i Aarhus-firma i dyb sorg efter knivdrab: Britt efterlader et uendeligt stort tomrum

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Navne

Trods kun syv år i skole, fik tømreren fra Gjerlev sin læreruddannelse - og blev lærer i Randers

Annonce