Annonce
Randers

Storstilede byggeplaner ved Gudenå: Hotel på 10 etager og 300 lejligheder

Bent Stamers vision for området ved Brotoften. Et hotel på ti etager, lejlighedsbygninger med samlet set cirka 300 lejligheder, et helt nyt rådhus med tilhørende administration, samt en selvstændig bygning ud mod Århusvej, der skal fungere som byrådssal. Illustration: archvisuals.dk
En af mændene bag lejlighedsprojektet på Metax-grunden i Toldbodgade har store planer for området ved Brotoften.
Annonce

Randers: Randers har længe kæmpet med utilstrækkelig hotelkapacitet og manglende overnatningsmuligheder. Når byggeriet på Kongens Ege står færdigt, vil der komme 40 ekstra hotelsenge til de 247, der allerede er.

Sammenligner man de tal med eksempelvis Vejle, som har 1245 sengepladser på byens hoteller, er det tydeligt, at der stadig ikke vil være en overflod til trods for de 40 ekstra senge. Men det vil en byggelysten aalborgensisk advokat lave om på.

Om få uger går et andet byggeri, han står bag, i gang på den gamle Metax-grund i Toldbodgade, men Bent Stamer har endnu større planer. Et ti etager højt hotel skal ifølge ham skyde op på Brotoften ved siden af Århusvej, helt ned til Gudenå.

- Jeg hørte, at politikerne i Randers syntes det var trist, at der manglede hotelfaciliteter i byen. Det er lidt bemærkelsesværdigt, når man endda kan trække kunder fra Aarhus. Derfor ville det være sjovt at lave et hotel, der ligger på byens absolut bedste beliggenhed, hvis du spørger mig. Der er udsigt over fjorden og ind over Gudenå, siger Bent Stamer om tankerne bag projektet.

Sammen med en række andre investorer ejer han den del af Brotoften, der ligger længst ud mod Gudenå, mens kommunen ejer resten af den store grønne plet. Han forestiller sig, at der på øverste etage af hotellet skal være restaurantområde, så turister kan komme og se byen for oven, og der kan afvikles store konferencer. Derudover skal der også være spa- og wellness-faciliteter.

- Randers er jo i en fantastisk udvikling med nybyggeri på husfronten, men det står lidt stille i midtbyen. Vi vil gerne være en del af at trække byen til vandet og præge området. Den her beliggenhed er så unik, at der skal være noget, som matcher. Noget, der kan være med til at trække turister til i samspil med regnskoven og naturen, siger Bent Stamer.

Området som det ser ud i dag. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

En på opleveren

Med til projektet hører også fem boligblokke, hvoraf de to højeste på omkring 20 etager ligeledes er på den del af Brotoften, som Bent Stamer blandt andet er medejer af, mens de tre andre står på kommunens grund. I alt vil det blive til i omegnen af 300 lejligheder. Derudover har han i samarbejde med arkitekterne leget med tanken om, at kommunen skal flytte rådhuset og administrationen til området, ligesom byrådssalen har fået sin helt egen selvstændige bygning ud mod Århusvej.

- Hvis man skal løfte byen som helhed, så har man i det her område virkelig muligheden for at skabe nogle monumenter, der giver en på opleveren. Med det område, vi foreslår, er sanseoplevelsen skruet helt op. Det skal være sådan, at man tænker: hold da kæft, det her er altså Randers, siger Bent Stamer.

Et fire eller femstjernet hotel på ti etager, 300 lejligheder og et helt nyt rådhus med tilhørende administration kan måske lyde som et voldsomt projekt, men Bent Stamer mener ikke, der skulle være noget i vejen for, at det kan realiseres.

- Om det er realistisk? Det her er piece of cake, hvis vi får muligheden for det. Jeg kan ikke se, at der er noget finansieringsmæssigt problem i det her projekt, hvis bare der bliver lavet en lokalplan, som tillader det. Kommunen skal forstå, at hvis man skaber rammerne, så skal investorerne nok komme.

Annonce

Oplæg til debat

Bent Stamer fortæller, at han kun kort har været i dialog med kommunen omkring projektet. Her blev der fra kommunens side ifølge ham forsigtigt spurgt ind til, om ikke et hotel på fem etager måske kunne være godt nok.

- De har slugt søm. De forstår det simpelthen ikke. Hvis man skal bygge et hotel og tiltrække en fire eller femstjernet hotelkæde, så vil de grine af det. Minimumkravet er 120 værelser, og så kræver det altså ti etager i den her størrelse, når der også skal være plads til fitness, velfærd og restaurant, siger Bent Stamer.

Han erkender blankt, at årsagen til, han nu står frem med planerne, er at præge debatten omkring det store projekt ”Byen til Vandet”. Her konkurrerer tre teams lige nu om at lave den bedste udviklingsplan for projektet, og derfor vil Bent Stamer gerne tidligt i processen sætte sit projekt på dagsordenen.

- Jeg frygter, at man vil lave et eller andet hyggeligt område med nogle byhuse, som kun vil være for de få mennesker, der bor der. Men jeg har ikke set noget af det, de tre teams har arbejdet på, så jeg aner det ikke. Vi har sat os ned og tænkt ud af boksen. Det er også derfor, vi går ud med det her nu. Vi vil gerne deltage i debatten, siger han.

Bent Stamer vurderer, at opførelsen af hotellet og de to højeste bygninger med lejligheder vil løbe op i omkring 600 millioner kroner – men understreger igen, at han ikke ser nogen stor udfordring at finde investorer. Resten af projektet skal ifølge Bent Stamer ses som et forslag til, hvad Randers Kommune kan bruge deres del af området til.

Hotelbygningen som den vil tage sig ud fra modsatte side af Randersbro. Illustration: archvisuals.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce