Annonce
Randers

Stort nej til løft i folkeskolen: Klasseloft på 22 elever har lange udsigter

Velfærdslisten mener, at det vil styrke folkeskolen i Randers, hvis klasseloftet gradvis sættes ned til 22 elever per klasse. Fotoet er fra Korshøjskolen i Harridslev. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen foreslog mandag, at der skal højst skal sidde 22 elever i en klasse i folkeskolen, men blev stemt ned af et stort flertal, der mente, at ordningen ville blive for dyr.

Randers: Mange elever i en skoleklasse giver mindre tid med læreren for den enkelte. Det påvirker elevernes udbytte af undervisningen negativt. Derfor bør der sættes en stopper for det stigende antal meget store klasser.

Det mener blandt andre Danmarks Lærerforening, der bliver støttet i synspunktet af Velfærdslisten i Randers byråd. På byrådsmødet mandag foreslog listens Kasper Fuhr Christensen, at klasseloftet i de randrusianske skoleklasser højest må være på 22 elever.

Sænkning over fire år

Amtsavisen beskrev i starten af august, at antallet af eleverne i den kommunale folkeskole har været faldende over de senere år. Mens 78 procent af alle landets skoleelever går i folkeskole, er tallet for Randers 72 procent, et fald på seks procent siden skoleåret 2014-15.

Velfærdslistens plan går ud på gradvis at sænke klasseloftet over fire år. Fra 26 elever i skoleåret i 2022/23 til 22 elever i skoleåret 2025/26.

Annonce

Andre løsninger

Forslaget blev lanceret op til budgetforhandlingerne, som endte med, at et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, 28 ud af 31 byrådsmedlemmer, foretrak andre løsninger på skoleområdet.

Blandt andet vedtagelsen af bedre muligheder for anvendelse af to-lærerordninger på folkeskolerne. Pris: 3 millioner kroner årligt både i 2022 og 2023.

Ligeledes blev forligspartierne enige om et kompetenceudviklingsforløb for medarbejdere i folkeskolen. Pris: 2 millioner kroner årligt i 2022-2023.

Annonce

Ekstremt ambitiøst

Kasper Fuhr Christensen kaldte selv forslaget "et ekstremt ambitiøst forslag" i forhold til lovgivningen.

Her siger Folkeskolelovens § 17, at elevtallet i grundskolens klasser ved skoleårets begyndelse normalt ikke må overstige 28.

Sådan ser den seneste opgørelse for klassekvotienter for Randers Kommune ud. Tallene er opgjort per 5. september 2020 for skoleåret 2020/2021.

Christina Kjærsgaard fra Det Konservative Folkeparti, som til daglig er lærer, kaldte forslaget sympatisk, men i den dyre ende og kun muligt, hvis vi havde "et samfund, der flød i mælk og honning".

Annonce

40 millioner kroner

Pia Moldt fra Socialdemokratiet gjorde opmærksom på, at forslaget, hvis det skulle gennemføres, ville koste 40 millioner over en fire-årig periode. Hvis forslaget skulle kunne gennemføres, var det en sag for Christiansborg.

Kun Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten stemte for forslaget. SF's Flemming Sørensen stemte hverken for eller imod.


Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Randers FC For abonnenter

Odey-aftale er øverst på sportsdirektørens to do-liste: Klubberne er enige – nu skal den 23-årige målmaskine og hans agent overbevises

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Randers FC

Status på skader og bud på opstillingen til kampen om Østjylland: Profiler vender tilbage mod rivalerne

Randers

Randers Julehjælp søger samarbejdspartnere: Hjælp med at give trængte randrusianske familier en god jul

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Debat

Debat: Vigtig rapport fra Klimarådet, og vi er i gang

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Pludselig smadrede bils forrude på motorvejen: Politiet efterforsker muligt stenkast fra bro

Sport For abonnenter

Kampbanen forvandler Kristrup-keeper til en brølende bjørn: - Jeg tror ikke, at der findes mange seriespillere i Randers, der ikke har været i verbal krig med Jeppe

Sport

Mormor fik Oliver i gang - tre år senere vandt han DM: Nu sigter Randers-talentet efter de internationale mesterskaber

Annonce