Annonce
Østjylland

Stort skridt videre på vejen mod en attraktiv midtby

Færdsel i Grenaas bymidte skal være på de gåendes præmisser og give bedre muligheder for udeliv og nye aktiviteter.

Vinderforslaget i idékonkurrence præsenteret. Der skal mere trafik til Grenaas bymidte, men her skal færdsel være på de gåendes præmisser.

Onsdag sidst på eftermiddagen blev sløret løftet for, hvem der skulle kåres som vinder af den idékonkurrence, som Norddjurs Kommune udskrev i maj for at få de bedste bud overhovedet på hvordan man kan udvikle »den attraktive midtby« i Grenaa. På Grenaa Rådhus var der blomster, håndtryk og til lykke til vinderen Schønherr A/S med et bud, der både tager udgangspunkt i Grenaas nærhed til naturen og til byens historie som købstad siden 1445.

Annonce
Borgmester Jan Petersen t.h. takkede vinderteamet fra Schønherr for at levere den faglige ballast til udviklingen af bymidten. Foto: Søren Andersen

Borgmester Jan Petersen, S, lagde i sin velkomst da heller ikke skjul på, at onsdag var en dag, som man har set frem til længe. Idékonkurrencen har været mulig at gennemføre, fordi stat og kommune har bidraget med i alt 15 millioner kroner til at kunne opdatere Grenaa.

Rikke Juul Gram gennemgik vinderprojektet i detaljer - hvor etableringen af »Skålen« i rummet mellem rådhus og kirke i Grenaa giver mere liv i byen. Foto: Søren Andersen

»Vi er ved indledningen til et projekt, der godt kan vare nogle år at føre ud i livet, men nu står vi med nogle gode faglige vurderinger af, hvordan vi kan komme videre,« sagde Jan Petersen.

Han sagde, at Grenaa som andre købstæder i Danmark i disse år står over for nogle udfordringer. Nethandel og indkøbsture til store nabobyer har givet en anden handelsstruktur, hvad tomme butikker minder om.

»Det er dog ikke alene et trusselbillede, men også en mulighed for at tænke nyt. Vi skal have en by for alle generationer og der skal stadig være liv i byen,« sagde borgmesteren.

På vinderteamets vegne talte Rikke Juul Gram, og hun lagde ikke skjul på, at man på holdet undervejs var kommet til at nære varme følelser for Grenaa.

»Det er en fantastisk spændende by med en dyb forankring. Der er en kort afstand til havet, og man har en å gennem byen. Rundt om et grønt bælte af skov og uanset om man vælger at genskabe Kolindsund eller ej, er det område med til at give yderligere potentiale til Grenaa,« sagde Rikke Juul Gram.

Vinderprojektet ønsker mere trafik til Grenaas bymidte. Ikke mindst fra havnen, selv om man i dag leder den trafik uden om byen via en sydlig Ringvej.

Til gengæld skal færdsel i selve bymidten være på de gåendes præmisser. Der skal være mulighed for at køre rundt om kirken, som er den dominerende bygning på Torvet - men ikke videre ud i byen. Og der skal flyttes nogle statuer. Den meget diskuterede statue »Ofrende« af Peter Brandes skal vige for nye muligheder - og foran kirken skal også statuen af redningshelten Søren Kanne flyttes nogle meter.

Mest opsigtsvækkende i vinderprojektet er etableringen af »Skålen« i rummet mellem Grenaa Rådhus og kirken. Skålen skal støbes i beton og skal kunne være en attraktion året rundt. Som springvand eller tørlagt så man kan skate, cykle, spille bold eller som koncertplads. Om vinteren måske som skøjtebane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet efterlyser nedtrykt mand

Randers FC For abonnenter

Ny Randers FC-back har fået en uge ekstra til at overbevise Thomasberg om startplads: - Al træning er godt for mig lige nu

Annonce